lauantai 24. tammikuuta 2015

Halpuutusta

Puutarhaguruni on maailmanluokan tarjoushaukka. Niinpä olen taas tuhlannut rahaa säästänyt kovasti.

Ensin gurun haukankatse osui Keittiötarhan 3 vuodenaikaa -kirjaan, jonka ovh on 37,40 €, mutta nyt Suomalaisessa tarjouksessa 9,95! Puutarhakirjoja en tietenkään tarvitse, mutta jos noin halvalla saa, niin...

Mukavalla tyylillä kirjoitettu kirja ja hyvä perusteos. Ainoastaan kovin myöhäiset kylvöajankohdat ihmetyttävät, etenkin kun kirjoittaja viherturaa autuaammalla vyöhykkeellä kuin allekirjoittanut. Vasta maaliskuun puolivälissä pitäisi kylvää chilit, ja pavut donkata maahan juhannusviikolla. Ei onnistuisi sadon saaminen tällä vyöhykkeellä! Meillä chilit jo itää, ja pavut menevät maahan vappuna, kuten muidenkin kasvimaaeläjien siemenet.

Seuraavaksi puutarhaguru viestitti, että onnenapilat, joita hänen pihallaan ihailin viime kesänä, olivat Tokmannilla (ja Tarjoustalossa) halvennuksessa 3 pussia vitosella (normaalisti kuulemma 1 pussi maksaa sen vitosen), ja samassa paikassa olivat myös siemenpussit 5 kpl/2 € (tarjous kestää 31.12. asti... lieköhän typo?). Ihan oli siltä istumalta lähdettävä moinen tarjousihme kokemaan, vaikka enhän minä mitään siemeniä ois tarvinnut. Paitsi krassia. Eikä korianteria tai rucolaa voi koskaan liikaa olla.

Sitten kuulemma Agrimarketista saisi hopeasipulia eurolla pussi, mutta meidän Agrimarket (tai pikemminkin Aggremarket - palvelun hitaudesta on tehty taidetta) on sen verran kaukana, ettei sinne ihan noin vain singahdeta.

Jään odottamaan lisää säästökohteita.

tiistai 13. tammikuuta 2015

Esikasvamassa nyt

Niinhän siinä kävi, etten malttanut odottaa loppuviikkoon, vaan laitoin chilit, paprikan ja varsisellerin esikasvuun, kun kerran viime vuonnakin THE päivä oli 11.1. 

Joe’s long sai levähtää tämän vuoden, kun se on kahtena vuonna tehnyt todella huikean sadon ja sen kuivattuja palkoja ja niistä tehtyä jauhetta on varastossa riittämiin. Mopo oli näköjään lähtenyt käsistä pepperseeds.eu:ssa, kun kylvettäviä chililajikkeita olikin melkoisen paljon. Isompi kasvihuone olisi tullut enemmän kuin tarpeeseen!

Multiin sukelsivat:

  • Marconi purple – italialainen, mieto ja satoisa lajike, joka sopii salaatteihin, wokkeihin ja täytettäväksi. Kypsänä violetti.
  • Trinidad perfume – kuin habanero, mutta täysin mieto chili, jolla kuulemma hieno, savuisa maku. Kypsänä oranssinkeltainen.
  • Hungarian yellow wax – mieto, aromaattinen salaattichili. Kypsänä keltainen.
  • Orozco – pieni, keskitulinen chili, jonka siemenet sain kaupan päälle. Kypsyessään vaihtaa väriä vihreästä mustan, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen (go figure).
  • Espelette – chilikastikkeiden kuningatar, joka on mahtava myös savustettuna. 4 siementä oli jäljellä ja niistä puolet lupasin esikasvattaa Chez Jasulle (saat noita muitakin, jos haluat!).


Lisäksi kylvin ilmaissiemeninä saatua Bullhorn mix –paprikaa, joka kypsyy melkoisen myöhään, mutta on mukavan makea maultaan, ja varsiselleriä, jonka pikkiriikkiset siemenet ei ikinä lakkaa ällistyttämästä. Nyt sitten odotellaan, milloin ensimmäiset sirkkalehdet nousevat mullasta.

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Sesongissa nyt

Yhtäkkiä välähti mieleen, että madekausi on aluillaan. Eihän siinä auttanut kuin retkeillä kauppahalliin katsomaan, josko siellä olisi sesonki jo käynnissä. Ja olihan se, joskin ensin vain huomattiin kulhollinen mateen maksaa ja toinen mateen mätiä. Itse made oli tarjolla nakuna, joten sitä ei heti muiden kalojen seasta erottanut. Mieluummin olisin ostanut täysipukeisen mateen, jotta hyvässä lykyssä olisi kylkiäisenä saanut mätiä blineihin, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Onneksi sentään maksan sai samaan kilohintaan.

Siinä alkuruokaa (paahdettua kampasimpukkaa ja mateen maksaa kera itävaltalaisen rosén) syödessämme mietimme, että made taitaa olla ainoa todellinen sesonkiruoka. Sitä ei ole tarjolla muulloin kuin tammi-helmikuussa, ei edes pakasteena. Näin pienviljelijänä sitä on toki tottunut sesonkeihin, mutta vihannesten suhteen sesongit eivät ole niin merkityksellisiä, kun mitä tahansa vihannesta/marjaa/hedelmää on kaupassa saatavilla mihin tahansa vuodenaikaan, maulla tai ilman. Siksi tämä lyhyt madekausi onkin niin erityinen ja mukava.

Pääruuaksi oli simppeli madekeitto, jota juhlistaaksemme törsäsimme kahdenkympin itävaltalaiseen pinot blanciin. Täydellinen yhdistelmä.

Koska käytin madekeittoon punasipulia, joka Luigin mukaan sai keiton näyttämään lähinnä ikkunanpesuvedeltä, kuvitin tämän jutun myös äskettäin alkaneella, joskin jopa toukokuuhun asti kestävällä sesongilla: multaa ja potteja kodinhoitohuoneessa. Anopinkieli sai uuden ruukun, joten irrotin siitä muutaman poikasen ens kesän kukka-asetelmiin. Sivupöydällä on myös taimikasvattamo odottamassa, sillä kohtapuoliin (ellei jo tänään, kun ei malta odottaa) alkaa esikasvatus.

Kodinhoitohuone ei siis tule siistiä päivää näkemään ennen vappua, eikä sormenpäät & kynsinauhat tule kestämään katsetta ennen ens marraskuuta. Mutta elämänlaatu parani 100% kun sai upotettua sormet multaan.

maanantai 5. tammikuuta 2015

Kevät!

Koska happy wife = happy life, Avensis-mies vei vaimon Plantageniin ostamaan kevättä. Paikka tosin oli keskellä inventaariota, joten ihan täysin siellä ei vielä päässyt riehaantumaan. Mukaan tarttui kuitenkin 100 litraa multaa, parit uudet kukkaruukut ja kimppu tulppaaneja.

Ja koska samalla reissulla napattiin Stockalta ruukullinen sitruunatimjamia (riskaabelia tähän aikaan vuodesta, tiedän. Kaupan yrtit osaavat olla melkoisia kirvapesiä, mikä riskeeraa ihan kohta alkavan esikasvatuskauden), voidaan julistaa kevät alkaneeksi. Mitä sen väliä, vaikka räntää sataa ja pakkasta on 100 astetta. Niinhän sitä sanotaan, että kevät keikkuen tulevi.

lauantai 3. tammikuuta 2015

Puutarhurin kalenteri: tammikuu


Onhan a) esikasvatuspotit pesty, b) multa hankittu, c) siemenet ostettu d) tila esikasvatteille raivattu, e) talo ostettu täyteen tulppaaneja?

OK, sitten vedetään henkeä 2 viikkoa, ja kuun puolivälissä kylvetään chilit ja paprikat (ja munakoisot & sellerit, jos henkilöllä on masokistisia taipumuksia).