perjantai 16. syyskuuta 2016

Isompi parempi

Shisoa ja meiramia lukuun ottamatta  kasvihuoneen yrtit kosahtivat ensimmäisiin hallaöihin, mutta muut kasvit yhä porskuttavat. Ensimmäinen kesä ison kasvihuoneen kanssa on ollut niin nautittava kuin sitä etukäteen ajattelikin. Ainoastaan bistro on jäänyt vähälle käytölle, kun aurinkoa on riittänyt sen verran mukavasti, ettei ole tarvinnut mennä kasvihuoneeseen lämmittelemään.

Lämmönsäätely on isossa kasvarissa ollut helppoa, kun siellä ei lämpötila pääse niin kovaksi kuin pienessä kasvarissa. Tämä kesä on mennyt manuaalisäädöllä, sillä kasvihuoneeseen ostetut automaattiavaajat eivät sitten sopineetkaan, vaikka ne juuri tälle mallille myytiin.

Pölyttäjät ovat viihtyneet isossa kasvarissa todella hyvin, mutta punarinta on käynyt vain pari kertaa kurkkimassa, vaikka sille olisi ollut ötököitä tarjolla mielin määrin. Kurkku on suorastaan hurmaantunut uuteen kotiinsa ja edelleen pukkaa satoa, vaikka yleensä se lopettaa hedelmien teon jo elokuun lopussa. Nytkin siellä on 6 pötköä odottamassa poimintaa, vaikka kostea kesä saikin lehdet menemään huonoiksi jo heinäkuussa.

Kirvat ja kostea kesä ovat olleet huono yhdistelmä paprikoille ja chileille. Yhden chilin häädin jo kompostiin, sillä sen lehdet olivat kauttaaltaan sienitaudissa, joka alkoi levitä hedelmiinkin. Varmaan kirvojen pissa on edesauttanut sienitautien puhkeamista. Satoa kyllä chileistä ja paprikoista saadaan, jälkimmäisistä ihan hengästymiseen saakka. Niitä ollaan wokattu ja salsattu ja grillattu ja salaatitettu ja pizzattu ja syöty sellaisenaan leivän päällä. Ens vuonna täytyy kylvää muutama taimi vähemmän. Tomaatteja olisi sen sijaan voinut ehkä olla enemmän, vaikka toki niitä on saatu kastikkeen muodossa säilöönkin.

Kasvimailla ei enää mikään ole kriittisellä polulla. Kurpitseria tyhjeni ensimmäisten hallojen alla, ja kurpitsat ovat jatkaneet kypsymistään sisätiloissa. Punajuuret päätyivät perinteisesti lindströmeihin ja porkkanat soseihin, joista ensimmäinen käytettiin eilen porkkana-kookoskeittoon. Palsternakat saavat vielä vähän aikaa kasvaa rauhassa, samoin broccolit ja savoijinkaalit, kun ne kestävät kylmää urheasti.

Ei hullumpi kasvukausi, vaikka alku olikin yhtä tappelua kirvojen ja kaalikoiden kanssa.

2 kommenttia:

  1. Täällä huokaillaan ihastuksesta! Upeaa kertakaikkiaan. Minulla on ollut tomaattien ja chilien suhteen huonoin vuosi koskaan, aivan onneton sato. Lopetin niiden hoidonkin kesken kun huomasi ettei satoa ole tulossa. Mutta toisaalta esim. perunaa tuli niin, että saattaa riittää meidän vuoden käyttöön. Mitä muuten tykkäsit siitä Ariellesta, kelpaako se teidän pöytään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arielle oli maukas ja hyvätekstuurinen! Täytyy ehdottomasti ostaa sitä uudelleen, jos vastaan tulee. Teki aivan valtavan kokoisia mukuloita.

      Poista