maanantai 13. helmikuuta 2017

Tomaattimaanantai

Aurinkoinen ja lämmin päivä inspiroi laittamaan tavistomaatit esikasvatukseen. Koska chilit ja paprikat majailevat edelleen esikasvatuslaatikoissa, pääsivät tomaatit suoraan Ikean hyasinttipotteihin. Siemenlaatikostoa avaessa tulikin yllätys: lajikkeita oli kokonaista 13! Luulin, että niitä olisi ollut 6-7. Pikaisesti täytyi tehdä laskutoimitus, jotta sai kaikki mahtumaan 24 potin tarjottimelle.

Ensimmäisenä hypistelin Jungleseedsin Brandywine-kokoelmaa, jossa on 4 eri lajiketta. Kylvin vain 2 siementä/lajike, jotta näitä jää myös ensi vuodelle. Jungleseeds rankkaa Brandywinet parhaimman makuisiksi tomaateiksi, joten odotukset ovat korkealla.

Muissa lajikkeissa sen sijaan siemeniä oli jäljellä runsaasti - Seeds of Italyn pusseissa suorastaan kourallinen. Viimevuotinen Ananas oli ainoa, jonka pussin sain tyhjäksi.

Mitä meillä siis tulee kasvamaan? Appelsiinitomaattia, mautonta Tigerellaa, perus Moneymakeria, italialaisia Costoluto Fiorentinoa, San Marzanoa ja Cuore di Buea, ranskalaista Super marmandea ja mautonta Ailsa Craigia. Ja tulee varmaan kasvamaan vielä 3 seuraavaakin vuotta, kun ei nuo siemenpussit tyhjene.

Ensi kuussa esikasvuun pääsevät kirsikkatomaatit. Tämän lajikerunsauden jälkeen en uskaltanut edes katsoa, montako lajiketta niitä on...

Paprikat ovat itäneet hyvin, chilit vähän huonommin, lukuun ottamatta Espeletteä, josta jokainen kylvetty siemen iti. Ananaskirsikka on kasvattanut ohuen ohuet huitulat, ja ensimmäiset munakoisot puskevat esiin mullasta. Ostoslistalla lukee taas multa, sillä kohta saa ensimmäiset esikasvatteet siirtää isompiin potteihin.

6 kommenttia:

 1. Minulla odottaa tomaatit hiihtolomaa, siemeniä olisi vaikka minkä verran, mutta ajattelin että 12 tomaattia saa riittää, lajikkeita muutama vähemmän koska esim. Sun Goldia saa olla kaksi. Minulla chilit itivät lopulta ihan hyvin, vaikkakin osa tosi hitaasti eli ovat vasta sirkkalehtivaiheessa.

  Minä muuten heitin tigerellan siemenet kompostiin, se oli niin onneton tomaatti, vaikkakin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on chilit vielä sirkkalehdillä. Ikkunalaudan kylmyys varmaan hidastaa niitä.
   Taidan kans vapauttaa Tigerellan luontoon. On se niin käsittämättömän mauton tomaatti.

   Poista
 2. Nytkö jo tomaatit kasvatukseen :-o Mä tilasin ja sainkin jo, ison pussin kaikkia siemeniä, mukaan lukien tomaatin. Olen tässä jahkaillut niiden kanssa. Ilmankos muina vuosina on vähän heikkoa toi sato ollutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut kylvää ne vasta maalis-huhtikuussa, mutta mä laitan tavalliset kylvöön tähän aikaan, jotta saan kunnon kokoiset taimet kasvihuoneeseen päivähoitoon huhtikuussa.
   Bunkkeriin vois tulla juttua siitä, mitä siellä tänä vuonna tulee kasvamaan.

   Poista
  2. Mulla on kämppä niin pimeä et en sitten tiedä miten nuo menestyy, pitää koittaa alkaa aktivoitumaan taas. Raporttia tulee... jossain välissä. Pohdinnassa jo palstan kääntö, kääntämistä piisaa nyt enemmän kun viime vuonna valtasin sen naapuripalstankin itselleni. Virallinen suunnittelukokous aiheen tiimoilta lienee nyt perjantaina, ehkäpä lauantaina sitten saan jotain jo naputeltuakin.

   Poista
  3. Jäämme jännittyneinä odottamaan suunnittelukokouksen loppuraporttia.

   Poista