keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Esteellisyydestä

Vasta eilen aukeni normi kulkuväylä takaovelta kasvariin, joskin vain puolittain. Puolet väylästä on edelleen jäistä lumivallia, eikä se vapaakaan puoli täysin vapaa ole, vaan sitä pitkin kiemurtelee katolta pudonneen lumimassan litistämät laikkuköynnöksen oksat.

Parempi puolisko kylläkin lapioi kiertotien kasvihuoneeseen jokin aika sitten, mutta siltikään ei ole tullut taimia juuri ulkoilutettua, kun ei ole houkuttanut tasapainoilla taimipottien kanssa jäisellä polulla. Paprikat ja chilit ovat melko normaalin näköisiä, mutta tavistomaatit ovat valon puutteen takia hailuja luiruja.

Kirsikkatomaatit ovat tänä vuonna melkoinen fiasko. Viime vuodelta jäänyt multa ei heitä tuntunut innostavan, vaan yksi toisensa jälkeen muhjunsivat lehtensä. Yksi Sungold, yksi Sunchocola ja pari Sweet aperitifiä on vielä hengissä, mutta kovin pieniä nekin.

Kylmästä ja lumesta huolimatta on kasvukausi kasvihuoneessa alkanut. Jo aikaa sitten kylvin kasvariin kaalikasvit, jotka saivat tuplamuovin alla nauttia -17:stä. Calabreseä lukuun ottamatta kaikki kyllä itivät hyvin. Seuraavaksi kylvin hangen keskellä potteihin kesäkukkia, ja nyt kasvihuoneessa itävät maissit, yrtit, kurkut ja kurpitsat. Kovasti jo odotellaan Suomen maa-aineksen multakuormaa (ilman toimituskuluja Kangasalle, suom. huom.), jotta päästään siirtämään kurpitsat isompiin potteihin - ne kun tunkevat juurensa pikkupottien pohjasta heti, kun sirkkalehdet aukeavat.

Kovasti olisi pihahommia tiedossa, mutta kylmä ja kostea keli saa puutarhurin edelleen istumaan kutimen ja Casualtyn kanssa sisätiloissa. Ainokainen kesäloma on varattu toukokuun toiselle viikolle, joten silloin sopii olla suotuisa keli puutarhatöihin. Myyrillä näkyy olleen satoisa talvi, joten saa nähdä, mitä kaikkea kukkapenkeistä paljastuu. Silmämääräisesti koloja, käytäviä ja vanhoja pesiä on hurjat määrät.

Viherturaaja on paremman puoliskon kanssa ottanut sivuharrastukseksi Birdlifen Bongaa 100 lintulajia. Jos siis Kangasalan pelloilla ja järvien rannoilla näkyy epämääräisiä kiikaroijia, jotka epätoivoisesti yrittävät tunnistaa tirppoja, niin ne ollaan me. Ollaan jo numerossa 42!

2 kommenttia:

  1. Joko esteellisyys alkaa helpottaa? Minua niin nauratti tämä kirjoitus, kun lähes päivittäin mietin töissä kaiken maailman esteellisyyksiä.

    Minä uskalsin laittaa orvokit pihalle, bongasin pari maan rasalla olevaa narsissin nuppua, ja muutenhan se aika on mennyt savimaata kääntäessä. Lapiollinen kerrallaan edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edelleen kolea ja kostea keli estää puutarhurin ja tomaattien ulkoilun. Onneksi ens viikolle on luvattu lämpenevää, tosin yöt näkyy jatkuvan jäätävinä. Pakko kuitenkin heittää tomaatit jo kasvihuoneeseen, kun eivät ne enää täällä sisätiloissa pärjää.

      Poista