sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Mitä sulla on noissa pusseissa?

San Marzanoa jo kolmannetta vuotta kylväessä mietin montako vuotta 1 Seeds of Italyn siemenpussi oikein kestääkään. Pussit on isoja ja niissä on tolkuton määrä siemeniä tällaiselle pienviljelijälle. Siementen itämiskyky tuskin riittää siihen asti, että viljelijä on saanut pussin pohjan häämöttämään. Ja isot siemenpussit tietysti vaikuttaa myös toimituskuluihin, jotka Seeds of Italyllä on hurjat.

Toinen ääripää tuli Nelsonin Espeletten kanssa: kallis pussi (Kauppilassa yli 4 euroa) ja 8 siementä :-0 Kyllä harmittaa, jos niistä yksikin jää itämättä (ja siltä näyttää, että jää, grrrr).

Siementen hintoja on todella hankala verrata, kun aina ei kappalemäärää tai edes painoa kerrota. Tosin mitäpä sillä painotiedollakaan tekee - sen verran olen matemaattisesti vähälahjainen, että en osaa arvioida kuinka moneksi kasvukaudeksi riittää 0,5 g kyssäkaalin siemeniä.

Vielä onneksi saa tämän harrastuksen kanssa höperehtiä miten vain, eikä tarvitse jokaista puutarhaan turattua euroa laskea, mutta sitten kun tarkemman euron aika koittaa, niin kyllä harmaantuu tukka edullisinta hintaa pähkäillessä. Välttääköhän sillä dementian?

11 kommenttia:

  1. Tänään juuri pläräilin siemenlaatikoitani ja totesin, että seitsemän avaamatonta ja kolme avattua pussia silolehtipersiljaa saattaa riittää pariksi vuodeksi. Muitakin siemeniä on liian paljon, mutta espelette kävi houkuttamaan. Minulla on tyhjä lasipurkkikin sopivalla etiketillä maustekaapissa odottamassa - kaupastakin ostettu Espelette-jauhe on hirmuisen hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persiljaa ja espeletteä - kuulostaa hyvältä! Eikä sitä lasipurkkia voi poiskaan heittää, joten pakkohan siihen on täytettä hankia.

      Poista
  2. Itseäni lähinnä harmittaa nuo tilattavat siemenet. Tässä on viime vuosina havaittu että kovin ovat huonosti kasvavia, tiedä sitten onko vaan kyseessä tietyn paikan siemenet. Eräistä paikoista ei pienviljelijä tilaa enää mitään kun ei oikein vastinetta saa rahalle. 60e meni siemeniin viime vuonna ja sato oli aika niukka. Tänä vuonna pitää rajata ronttien kirjoa. Mielessä jo suunnittelen automaattista kastelulaitetta tomaateille. Indikaattori multaan --> kun liian kuivaa, laite roiskauttaa vettä sopivan määrän. Katsotaan sanoi jääkäri, jos tämän hankkeen saan jo vihdoin liikkeelle. Olen sitä pohtinut tänne parvekkeelle jo muutaman vuoden...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin yksi tietty paikka ostaa ruotsalaisen siemenfirman ylivuotiset siemenet ja myy niitä kalliilla hinnalla, joten ei ihme, jos eivät idä :-/

      Kastelulaite ois kyllä hieno, koska tomaatit reagoi niin herkästi vedensaannin vaihteluihin.

      Poista
    2. Meillä on semmoinen tippukastelujärjestelmä kasvihuoneessa. Se on loistava! Kasvukauden alussa ja lopussa on pientä säätöä, mutta muuten se toimii erinomaisesti!

      Tuommoisen filunkisiemenfirman nimen haluaisin kyllä tietää!

      Poista
  3. Kun tarkan euron aika koittaa, viljellään vain itse kerättyjä ja kaverilta vaihdettuja siemeniä. Samalla tulee harrastettua virkistävää kansalaistottelemattomuutta, sillä varmasti piakkoin saadaan täälläkin kiellettyä muiden kuin sertifioitujen, rekisteröidystä liikkeestä hankittujen siementen käyttäminen.

    Itse kerätyissä siemenissä on sekin hieno puoli, että niitä tulee aina kerättyä koko säkillinen, kun ei malta lopettaa. Varmuuden vuoksi. Kun niitä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon aina ihaillut ihmisiä, jotka hoksaa itse kerätä siemeniä. Etenkin kun niiden kaverit sitten asiasta hyötyvät (kiitos vain Sannalle :-) ). Täytyisi vain malttaa jättää muutama vihannes siementämään, eikä heti kerätä koko satoa pannulle.

      Poista
  4. Rohkeasti sitten vaan nurisemaan siementen valmistajalle, jos ei pussin siemenistä idä mitään, tai edes lähellekkään luvattua. Minä valitin viime vuonna timanttikukkien siementen myyjälle (yksi käväisi pinnalla ja kuukahti), ja sain rahat takaisin. Eli luultavammin oli siellä jo tiedossa, että erässä oli jotain vikaa. HMPPH.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Hyvä tietää, että ainakin fiksuimmat siemenkauppiaat korvaavat.

      Poista
  5. Ken meillä erehtyy käymään loppukesästä tai on kiinnostuksestaan vihjaissut (ja antanut osoitteensa), saa osuutensa maanisen siementenkerääjän sadosta :) Mutta silti niitä tulee ostettua joka vuosi_ihan_liikaa.. Paheensa kullakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä paheesta onneksi kärsii vain kukkaro. Ja raksamies, joka joutuu nikkaroimaan lisää kasvimaita...

      Poista