tiistai 10. kesäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: L

Lannoitukseen paneudun oikeastaan vain kesäkukkien ja kasvihuoneeseen menevien taimien osalta. Kukkapenkit saavat pärjätä edellisvuoden lakastuneiden kasvinosien ja kompostin (kts. M) voimalla. Joskus roiskaisen sinne lannoiterakeita, jos ämpärin pohjalle niitä on jäänyt. Puita ja pensaita en ole koskaan lannoittanut, paitsi yhtenä vuonna, kun onnistuin saamaan hevosenkakkaa. Pensaat kasvoivat sen voimalla melkeinpä silmissä. Tieteen nimissä tekisi mieli kokeilla, onko hirvenkakalla sama vaikutus. Sitä kun on täällä helpompi hankkia.

Nurmikko saa lannoitteensa leikkurin jättämästä silpusta. Tämän takia meillä ei haravoida, vaan annetaan ruohonleikkurin silputa kuolleet lehdet nurmikon ravinteeksi.
Kasvimaille heitän lannoitetta muutaman kerran kasvukaudessa, ja yritän lannoitetta ostaessa epätoivoisesti muistaa, mikä oli se lannoite, joka tuoksuu koiranmuonalle ja jota koirat eivät siis voi vastustaa. 8 tassua vihannesten joukossa ei ole toivottava näky. 

Kesäkukkia yritän muistaa lannoittaa kerran viikossa. Useimmiten käytän lannoitusrakeita, koska harvoin muistan kastelun yhteydessä lisätä lannoitetta kastelukannuun. Rakeissa on se huono puoli, että jos ne jää ruukun pinnalle klöntsäksi, ne homehtuu hyvin äkkiä.

Esikasvatteiden lannoitusta pyrin välttämään, vaan mieluummin siirrän niitä isompiin potteihin, jolloin ne saavat ravinteensa uudesta mullasta. Koska Suomen kevät on niin ailahtelevainen, voi liiallisen lannoittamisen lopputuloksena olla piiiiitkät, hontelot ja elinkelvottomat taimet, ennen kuin ne saa ulos/kasvariin loppusijoituspaikkaansa. Tomaateille joskus roiskaisen lannoitetta siinä vaiheessa, kun käyvät jo kasvihuoneessa päivähoidossa.

Kasvihuoneessa kasvatan taimet ämpäreissä, ja ennen kuin donkkaan taimen ämpäriin, sekoitan mullan joukkoon reilusti lannoitetta.  Sitten, kun ämpäri näyttää siltä, että taimen juuret ovat sen vallanneet, rupean lannoittamaan kasveja kerran viikossa. Kasvihuoneessa suosin jauhemaista lannoitetta, sillä rakeet tuppaavat loppukesästä kasvarin kosteudessa homehtumaan.
Näinkin epätieteellisellä lähestymistavalla olen onnistunut pitämään perheen vihanneksissa ja yrteissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti