lauantai 14. kesäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: N

Nokkosvesi. Vaikka se kuulostaakin ituhippeilyltä, on nokkosvesi helppo ja hyvä lannoite lehtivihanneksille (salaatit, pinaatit, mangoldit), ja lisäksi se pitää myös osan öttiäisistä (kts. Ö) loitolla. No, okei, pitää se myös ihmiset loitolla, sillä sen haju on melkoisen tymäkkä.

Nokkosveden teko on helppoa: ota sakset ja ämpäri ja pue itselle hanskat. Leikkaa nokkosia ämpäri puolilleen (käytä ylimmät lehdet ruuanlaittoon ja loput nokkosveteen), kaada vettä ämpäri täyteen, laita kansi päälle ja anna muhia puutarhan nurkassa viikko. Laita pyykkipoika nenään ja kaada kastelukannun pohjalle nokkosvettä sen verran, että kun laimennat sen hanavedellä, lopputulos muistuttaa Liptonin teetä (eli siis laihaa litkua). Sitten vain kastelemaan vihanneksia. Ämpärin pohjalle jääneet, limoittuneet nokkoset voi toki kauhoa kasveille lannoitteeksi, mutta itse laitan ne kompostiin, koska se haju on unohtumaton.

1 kommentti:

  1. Tätä on testattu aikoinaan. Haju oli mielestäni vieläkin kärkevämpi mitä kuvailet, aika äkkiä se sitten tuli käytettyä. No eipä tulleet naapuripalstalaiset lähelle.

    VastaaPoista