lauantai 1. elokuuta 2015

Puutarhurin kalenteri: elokuu


Säilöntäkausi alkaa! Mehusta tai hilloa marjat ja tee yrteistä erilaisia pestoja (basilikaa ja pinjansiementä; mizunaa ja mantelia; meiramia ja mantelia; kirveliä ja pinjansiementä). Pestot säilyvät mainiosti pakastimessa.

Juurekset ja kurpitsat kannattaa säilöä kasvispihveinä. Laiskan naisen versio on raastaa kasvikset, heittää sekaan yrttejä, suolaa, mausteita ja kananmunaa, ja sitten levittää koko komeus uunipellille leivinpaperin päälle ja vetää veitsellä siihen ruudukko. Paistamisen jälkeen ruudut irroitetaan ja pakastetaan ja ateriaksi laitettaessa pihvit paistetaan voissa rapsakoiksi. Nam. Pihvit voi käyttää myös piirakan päällisenä: riko pihvien rakenne, heitä sekaan kananmuna ja halutessa juustoraastetta ja levitä piirakkapohjan päälle. Helppoa ja hyvää!

Tomaatit ja chilit kannattaa keittää kastikkeeksi. Hyvää tomaattikastiketta voi käyttää kastike- ja keittopohjana, patojen ja muhennosten nesteenä, sekä pizzan päällä. Sriracha saa jäädä kaupan hyllylle, sillä kotitekoinen chilikastike peittoaa sen sekä maullaan että E:ttömyydellään.

Ratatouille on loistava tapa säilöä pavut, paprikat ja tomaatit. Sitä voi käyttää lisukkeena sellaisenaan tai keiton tai padan pohjana. Ratatouillessa haudutettu luomukaritsa on ehkä parasta ikinä.

Kurpitsat vaativat vahtimista: kypsyvätkö jo? Uhkaako halla? Poimittaessa kannattaa kurpitsaan jättää reilunmittainen kanta, sillä se suojaa hedelmää pilaantumiselta. Kurpitsat voi mainiosti jälkikypsyttää sisätiloissa, jos halla uhkaa.

Lopuksi vielä suom. huom. Tämä juttu kirjoitettiin viime vuoden elokuussa. Tänä vuonna ei taida säilömisongelmaa tulla ainakaan chilien, kurpitsojen ja papujen kohdalla...

2 kommenttia:

 1. Jos jostain sattuman oikusta nuo minun chilini sattuvat tekamaan jotain satoa, niin onko teilla hyvaksi testattua ohjetta tuolle chilikastikkeelle? :) Kuulostaa fiksulta tavalta sailoa ne, viime vuonna kaupasta ostetun kasvin chilien kuivaamiseen meni hermo... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mennään näppituntumalla ja maistelulla:
   http://www.puutarhajahella.blogspot.fi/2014/10/chilikastike.html
   Lopputulos pakastetaan pienissä erissä, niin ei tarvi jännittää homehtuuko kastike kaapinperällä :-)

   Poista