keskiviikko 26. elokuuta 2015

Viimeinkin papuja

Epätoivoisesta alusta huolimatta pavut jaksoivat innostua tekemään satoa näin elokuun lopussa. Ensimmäisenä valmistuivat kasvihuoneessa ämpärissä kasvaneet vahapavut ja niiden jälkeen härkäpavut. Härkäpavut tosin tekevät vain muutaman tai jopa vain yhden palon/varsi, ja palossa on max. 3 papua. Ei tainnut kukinnan aikaan olla riittävästi pölyttäjiä. Onneksi härkäpapuja tuli kylvettyä sen verran, että saadaan niistä tehtyä pari satsia pihvejä.

Seuraavaksi innostui ruusupapu Scarlet emperor ja salkopapu Blauhilde. Ja kun puutarhuri malttoi kumartua, näkyi vuoden uutuus Fasoldkin tehneen muutaman palon, tosin ihan maata myöten. Huomenna olisi tarkoitus tehdä pavuista lisuke ja samalla päästä vertailemaan makuja.

Seuraavat viikot tullaan elämään täysin kasvisruokavaliolla, sillä molemmat pakastimet ovat tupaten täynnä, joten niihin ei voi enää mitään säilöä. Röstejä, piirakoita, borschia, grillikasviksia, wokkeja, kaikkea mahdollista, jotta saadaan loput perunat, punajuuret, porkkanat, kesäkurpitsat, broccolit ja pavut käytettyä.

Kasvihuone tuottaa joka päivä reilun kilon tomaatteja. Tänään kävin rankalla kädellä karsimassa lehtiä ja samalla latvoin chilit ja paprikat, jotta ne lopettaisivat kukinnan ja keskittyisivät hedelmien kypsyttämiseen. Syksystä on syytä tulla aurinkoinen, jottei tarvitse raakoja chilejä ja paprikoita kiikuttaa kompostiin.

Tarkoitus oli jo eilen siistiä kasvihuone, mutta ovella olikin tämmöinen portsari vastassa. Vikkelä kaveri, joka hyvin tottuneesti loikki ämpäristä toiseen ja söi hyönteisiä. Kuvaan sitä oli hankala saada, joten piti ottaa pikaräpsy, kun se sekunniksi pysähtyi. Vahtikoirat on siis totaalisen out. Nyt kuuminta hottia ovat vahtilinnut.

4 kommenttia:

 1. Jos paprikat eivät ehdi punaisiksi niin ne kyllä kypsyvät sisätiloihin poimittuina samoin kuin tomaatit, eli ei kannata heittää kompostiin vihreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypsyvät joo, mutta valitettavasti makua niihin ei enää sisätiloissa tule. Harmi, kun nyt ois niin mielenkiintoisia chilejä tulossa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Eikö! Ja hurjan peloton: tepasteli pitkin kesäkeittiötä, vaikka me oltiin siellä koirien kanssa grillaamassa. Onneks koirat malttoi olla ajamatta sitä tiehensä.

   Poista