torstai 9. elokuuta 2018

Pimientos de padron - how queer

Grillattava tapaschili - onhan se niin jännittävä konsepti, että pakko oli kokeilla. Legendan mukaan kyseessä on ns. venäläinen ruletti -chili: joka kymmenes yksilö on tulinen, joten et voi olla varma nautitko vai kärsitkö.

No, legendan voi suoraan heittää old wives' tales -koriin, sillä melkein joka yksilössä lämpöä riittää. Ensigrillauksella mentiin reteästi siemenine ja väliseinämine päivineen. Luigi della casa sai täysin tulettoman yksilön, kun taas meikäläiseltä valui hiki, kyyneleet ja räkä. Oli pirkuleen tulinen chili! Mutta maku oli aivan mahtava, joten tätähän oli saatava lisää.

Seuraavalla kerralla poistettiin siemenet ja väliseinämät (kannattaa käyttää hanskoja. Itsellä peukalon kynnenalus poltti vielä seuraavanakin päivänä) ja lautasella huomattiin, että kapsaisiini ei todellakaan jakaudu tasaisesti: chilin häntäpää oli tulinen, mutta hattupää mieto. Mutta ah, niin hyvää.

Tämä varmaan tuli kasvihuoneeseen jäädäkseen, sillä maku on hieno, valmistustapa helppo, ja satoa tulee todella paljon. Siemenet kannattaa poistaa ennen grillausta, koska niitä on chilin sisällä paljon, eikä niitä ole helppo lautasella nyppiä pois, kun hedelmäliha muhjuuntuu grillissä silkkisen pehmeäksi.

Koska tuota määrää padroneita ei millään ehditä syömään tämän kesän aikana, mietin muhkean sadon jatkojalostamista. Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona on chilien puolittaminen, siementen poistaminen (hanskat kädessä!), chilien paahtaminen uunissa ja sitten pakastus. Romanttisena ajatuksena on niiden donkkaaminen talven pimeydessä lämpimiin salaatteihin, nuudelikeittoihin, patoihin ja lämpimien leipien väliin.

3 kommenttia:

  1. Looks like you have amazing growth in your garden. Would love to start my own garden. Thanks for the share, have a fantastic rest of your week. Keep up the posts.
    World of Animals

    VastaaPoista
  2. Nämä eivät jostain syystä meinaa kelvata meillä, olen tosin saanut vain kaupasta ostettuja ja ehkä en osannut valmistaa niitä hyvin. Lähinnä olivat sellaisia lötköjä vähän mauttomia, tai sitten lötköjä tulisia mauttomia. Ehkä pitäisi antaa toinen mahdollisuus. Minä olen pakastanut chilejä ihan tuoreeltaan sellaisenaan, ja se on ihan paras säilöntätapa minusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Enpä ole hoksannut, että chilejä voi tuoreeltaan pakastaa. Ihan huippua saada omia chilejä talvellakin.

      Poista