sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Ei lehtokotilot, vaan...

 

"Esikasvata pavut, koska lehtokotilot syö niiden alut kasvimaalla" -kuului muistilappuni viime vuodelta. Esikasvatin, ja komeasti lähtivät pavut kasvuun, samoin kuin suorakylvetyt. Lehtokotiloita kun ei ole vielä juurikaan kasvimailla keikkunut.

Vaan sittenpä herättiin lauantaiaamuna kuuraiseen maahan. +0,5:ssä oli lämpötila käynyt, ja iltapäivällä alkoi damage näkyä: kesäkurpitsat kuolivat, samoin kaikki pavut. Perunoissa on mustuneita lehtiä, ja muutama tomaatti nuokkuu kasvihuoneessa.

Kylmää on toki ollut: tämä kesäkuu on 4 astetta kylmempi kuin normaalisti, ja aamulenkille lähdetään edelleen toppatakissa ja hanskat kädessä (mistä perheen hanskavaras on kovin tyytyväinen). Mutta en todellakaan odottanut hallaa enää tässä vaiheessa vuotta.

Pavut kävin kylvämässä uudelleen, joskaan lajikkeita ei enää ollut niin runsaasti jäljellä. Perunat ja tomaatit jatkavat kasvuaan kylmävahingoista huolimatta. Kesäkurpitsan taidan suorakylvää kasvimaahan ja katsoa tuleeko siitä mitään. Kuivuuden takia on kasvimaat itäneet sen verran harvaan tyyliin, että jossain kohti kesäkurpitsa ehkä mahtuisi vielä kasvamaan.

Se on tänä keväänä ihmetyttänyt, ettei kirppoja ole juurikaan näkynyt. Retiisit itävät reiättöminä kasvimailla, eikä kaalienkaan alkuihin ole tuhoja tullut. Uskaltaisikohan sitä olla niin uhkarohkea, että kylväisi rucolaa ja pak choita kasvimaiden aukkopaikkoihin? Niiden sato olisi enemmäkin kuin tervetullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti