keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Tämänhetkinen ruokavalio

 

Ei vielä kovinkaan muhkeita aterioita takapihalta irtoa. Esikasvatin salaattia, retiisiä ja tilliä kasvihuoneessa, mutta vain pari tilliturpasta sain aikaiseksi ja yhden (!) salaatin alun. Muistan, että viime vuonnakin oli todella hankala saada salaattia itämään, ja sama kävi tänä vuonna.

Syyskylvöjä pompsahtelee esiin siellä täällä, mutta ainoa, josta saa jo nyhdettyä satoa on lehtikaali Red russian (keksittäiskö tälle uus nimi? Red devil?). Se kestää hyvin syyskylvämisen ja myös esikasvoi nätisti kasvihuoneessa. Samoin esikasvatettu Nero di Toscana -lehtikaali tuottaa jo syötäviä yksilöitä. Suorakylvöistä on kohta satoikään tulossa pinaatti, jota pitääkin alkaa syödä, sillä helteessä se alkaa heti kukkia. Muutama retiisikin on jo syöntikokoinen.

Muuten sitten on tarjolla vain yrttejä ja ruohosipulia, sekä talvehtinutta Cream fantasy -chiliä. Toki niistäkin bileet saadaan aikaan. Kasvihuoneessa on jo tomaatin ja paprikoiden raakileita, mutta niiden punastumista/kellastumista saadaan vielä odottaa.

Ilman kuolonuhreja ei tästä jäätävän kylmästä keväästä selvitty: RIP, japaninsiipipähkinä. Se kyllä selvisi talvesta hyvin, ja ehdin jo ihailla sen vihertäviä silmuja, mutta loppukevään hallat nitistivät silmut ja puu kuoli siihen paikkaan. Mantsurianjalopähkinät vielä sinnittelevät, joskin toiseen iski viime viikonlopun pakkanen ja yksi oksa paleltui. 

Katsurasta kuoli iso osa. Kauniisti sekin silmuili ja kukki kauttaaltaan, mutta liian kylmää tuli vielä sen jälkeen. Purppuraheisiangervo näyttää lähinnä ylösalaisin käännetyltä luudalta, ja sama näky on naapureidenkin pihoissa. Miksi, oi miksi nämä keväät ovat muuttuneet näin jääkylmiksi!

PS. Nyt selvisi, miksi leveälehtisessä lehtikaktuksessa on mustia laikkuja: ripsiäiset ovat majoittuneet chilien puutteessa siihen >:-/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti