![]() |
Juu, on siellä amme. Mutta se on menossa kaatopaikalle. |
maanantai 31. maaliskuuta 2025
Muodinmuutos
lauantai 29. maaliskuuta 2025
Berliinin marjat
Joskus muinoin tein saman tempun paloautonpunaisella spraymaalilla (oiskohan ollut Maston-merkkinen?), ja se pidensi metalliruukkujen elämää usealla vuodella. Yksi punainen ruukku on edelleen käyttökunnossa.
Mukavasti spraypäivälle osui tuulinen keli, joten hitusen tuli maalattua myös nurmikkoa, mutta yllättävän kiva lopputulos tuli Berlin berry -sävyllä. Kuvan haravahärpäke oli alunperin valkoinen ja ämpäri vihreä, mutta nyt ovat samaa sävyä, ja tänään käyn korvaamassa tuon Ikean muovikukan narsissilla.Aikoinaan spraymaalasin kaverilta roudatut betoniruukut mustiksi (mikähän iili siinäkin oli? Ankea väri!), mutta väri oli kulunut jo suurimmaksi osaksi pois. Arvoin limenvihreän ja luumunpunaisen välillä ja päädyin luumunpunaiseen, kun Bauhausista (ei ole maksettu mainos) sattui löytymään juuri oikea sävy.
Eilen aloin vihdoin sutia ruukkuja sokkelimaalilla, joka olikin maalatessa purkkapinkkiä. Pieni iik-efekti värähti ihmisessä, mutta jatkoin päättäväisesti sutimista, ja maalin kuivuttua sävy tummui hitusen, muttei kuitenkaan niin tummaksi kuin värilastussa. No, ei se mitään; tänään vielä toinen kerros, joka toivottavasti peittää alta pilkistävän mustan, ja huomenna saadaan nuo 1000 kg painavat ruukut takaisin paikoilleen. Alkaisivatpa jo myydä orvokkeja kaupoissa, niin saisi ruukkuihin täytettäkin.
torstai 27. maaliskuuta 2025
Full house
Olin myös heikkouksissani tilannut jaloleinikin Salmon mukuloita, vaikka en ole koskaan onnistunut jaloleinikkien kanssa. Eikä ihme, kun sattumoisin luin Kukkatarhureiden artikkelin aiheesta: https://www.kukkatarhurit.fi/blogs/news/jaloleinikin-kasvatus. Kovin tuntuu olevan vaikeaa puuhaa saada leinikit kasvamaan ja kukkimaan (rönsyleinikki kyllä rönsyilee pitkin pihaa), mutta nyt ovat mukulat ruukuissaan terassilla kylmälaukun suojissa, kun kerran viileässä ja pimeässä käskettiin heitä pitämään. Pitää ensi vuonna muistaa, ettei moiseen kasviin enää sorru.
Tilauksen mukana tuli myös istukassipulia ja vuoden ainokainen siemenperuna Annabelle. Yhden perunan jo donkkasin ämpäriin ja kasvihuoneeseen. Sen jälkeläiset varmaankin taas nautitaan juhannuksena.
Ennen vanhaan sitä ajatteli, että sitten eläkkeellä on ihana esikasvattaa asioita, kun on aikaa huoltaa ja hoivata taimia 24/7. No, näin lomautettuna täytyy todeta, että aikaa kyllä on, mutta kasvatteita on niin järkyttävä määrä (hups), ettei 24/7 riitä jokaisen yksilölliseen huomioimiseen. Välillä sitä paniikissa lorottaa kastelukannusta vettä, kun kasvit tuntuvat kuivahtaneen, mutta seuraavana päivänä huomaakin, että joku tyyppi on ihan upoksissa. Eläkkeen sijaan (ajatella, että meikäläisiltä napsaistiin pois ennen 23:a ikävuotta tienatut eläkkeet. Sinne meni 8 vuoden kesätyöt ja opiskeluajan viikonloppuistumiset Anttilan kassalla) sitä nyt odottaa, että saisi siirtää kasvatteet kasvihuoneeseen ja pääsisi taas elämään leveästi keittiössä ja kodinhoitohuoneessa.
tiistai 25. maaliskuuta 2025
Mamut kirjastossa
(Sainpas raflaavan otsikon näin vaalien alla)
Mutta siis siinä ne nyt on, Hollannista Suomeen muuttaneet pelargonit! Tammikuun lopussa tein tilauksen ja laitoin lähetyspäivätoiveeksi maaliskuun puolivälin. Viikko sitten maanantaina taimet lähtivät kohti Suomea ja eilen tupsahtivat Kangasalle. Yksi lajike oli jäänyt tulematta, mutta se ei onneksi ollut niitä sykähdyttävimpiä, ja taimitarha oli korvannut hinnan (kokonaista 2,70 €) luottokortille.
Kasvit olivat selvinneet matkasta suhteellisen hyvin, vaikka vähän hirvitti yölämpötilojen huitominen -10:n paikkeilla. Onneksi kasvit olivat olleet kuljetuksen aikana sen verran lämpimässä, ettei pakkasvahinkoja ollut sattunut. Kasvien mukana tuli käyttöohje, jota kiltisti noudatin, joskin aamulla oli iik-hetki, kun huomasin multapaakkujen kuivuneen rutikuiviksi yön aikana. Äsken siirsin taimet isompiin potteihin, kun näyttivät juurtuneen istutuspotteihinsa, ja otin ne seurakseni tänne meidän kirjastohuoneeseen.
Ketäs meille sitten muutti? Hassun hapsuinen ja pinkki Pelargonium caffrum x, tummanpuhuva Pelargonium vespertinum, hehkuvan violetti Brigitte Stisser, pinkki tähtipelargoni Lotusland, karkkiraitainen Harlequin my love, oranssi tähtipelargoni Vancouver centenial [sic], kirjavalehtinen Ville de Paris, ja se viime vuonna kaihertamaan jäänyt Creamy nutmeg.
Vaikka ollaan nippa nappa kevään puolella (sunnuntaina näkyi eka kurki!), nyt jo mietityttää, miten/missä uudet pelargonit saa talvehtimaan. Vähän käy kateeksi naapurin mummo, jolla on autotallin jatkeena suuri-ikkunainen huone, jonka ikkunalla näkyy talvisin kasvivalon alla supertuuheat pelargonit. No, ties vaikka syksyyn mennessä on lottovoitto iskenyt ja meidänkin autotalli saanut moisen jatkeen. Tosin kyllähän työnantaja taas suunnittelee meikäläiselle digitaalista päivätoimintaa, mutta tuskin se kovin kauan kestää, eikä palkassakaan ole hurraamista, joten sen varaan ei talvehtimishuonetta kannata laskea.
keskiviikko 19. maaliskuuta 2025
Erävoitto hämiksestä
Esikasvatuskausi on edennyt lakipisteeseensä. Eilen siirsin kirsikkatomaatit ja zinniat isompiin potteihin; loput esikasvatukset tapahtuvatkin sitten kasvihuoneessa. Täysin mullatta ei kodinhoitohuone vielä selviä, sillä Kwekerij van der Velde ilmoitti, että pelargonin pistokkaat ovat aloittaneet matkansa kohti Suomea (iik!!!), joten ne pitää ainakin mullia vielä sisätiloissa, ja kenties myös Mustilan daaliat, jos ikänään lähtevät sieltä Kangasalle. Lisäksi Hyötykasviyhdistys meni houkuttelemaan kurkuman ja piparjuuren juurakoilla, joskin niiden hinta oli niin suolainen, ettei edes perintörahoja sellaisiin henno laittaa, etenkin kun eivät olleet kotimaisia juurakoita. Google antoi ymmärtää, että piparjuurta saisi myös Bauhausista, joten ehkä siellä voisi piipahtaa, kun muutenkin näin kevään korvalla on rautakauppa-asiaa (ja ainahan sieltä voi tsekata huonekasviosaston...).
Perintörahoista puheen ollen, kyllä pientä ihmistä ihmetyttää, että lääkärin vastaanotto ja vanhusten jumppahetki saadaan digitaalisiksi, mutta kuolinpesän asiat pitää edelleen hoitaa paperilomakkeilla. Ei mitään tunnistautumista, saati vahvaa sellaista. Ihan sama kuka jamppa niitä lappuja allekirjoittelee ja tietonsa niihin laittaa ja postiin nakkaa. Pikkasen hirvittää, kun postin seassa suhaa meikäläisen hetu, tilinumero ja allekirjoitus samassa kirjekuoressa. Sillä kombolla saisi jo oikeasti vahinkoa aikaan, eikä tarvitsisi osata edes hakkeroida; pelkkä kirjeen avaaminen riittää. Eikä tietenkään tule mistään kuittausta, että paperit ovat saapuneet perille, toisin kuin digimaailmassa. Onneksi moinen rumba on tällä erää kohtapuoliin voiton puolella. Toivottavasti seuraavaan kuolinpesään on vähintään 30 vuotta aikaa.
keskiviikko 12. maaliskuuta 2025
Lidlistä se lähti
![]() |
Siellä se pleksin läpi pilkistää. En tarjennut kiivetä sisälle kuvaamaan, brrr... |
Parisenkymmentä vuotta sitten, ekoista kasvimaakokeiluista (ne onnistui!) pöllämystyneenä, henkilö hankki Lidlistä muovitetun kasvihyllykön "kasvihuoneeksi". Sen verran oli jo tullut siskon vanhoja puutarhalehtiä luettua, että innostus ei-avomaata tarvitsevia vihanneksia kohtaan oli iskenyt päälle.
Hyllykkö asemoitiin talon takaseinälle, terassin viereen, ja kasvusäkkeihin laitettiin pari kurkun ja ehkä myös tomaatin tainta. Herraisä sentään sitä ihmettä, kun muovin alta sai poimittua kurkkuja (ja ehkä myös niitä tomaatteja) ruokapöytään.
Sittemmin kyseinen hyllykkö on saanut kaverin ja jatkanut elämäänsä kasvihuoneessa alkukauden taimikasvattamona ja loppukauden yrttihyllynä. Muutaman vuoden taistelin rikki menneen muovihupun kanssa ja paikkailin sitä jesarilla ja uudella vetoketjulla, mutta tänä vuonna, kun olen rikas perijätär [sarkasmia], päätin ostaa Lidlistä uuden hyllykön, kun ei semmoinen kustantanut kuin vajaat 25 €. Vanha hylly toki elää edelleen, ja ajattelin siitä tehdä pelargonihyllyn, kun kerran ihan kaikilla muillakin on sellainen, mikäli Instagramiin on uskominen. (Pelargoneista puheen ollen, tämmöinenkin kauppa on olemassa: https://pelargonien.ralf-paul.de/en-gb/shop/. Onneksi on Hollannista tulossa satsi pelargoneja näiden jo olemassa olevien 15 taimen seuraksi. Muutenhan lähtisi tilaus!)
(Ja Hollannista puheen ollen, kannattaa kaupassa katsoa tarkkaan, mitä on ostamassa, jottei kotimaisten luomusienten sijaan päädy vahingossa nappaamaan mukaansa hollantilaisia, D-vitaminoituja (!!!) versioita. Jösses!)Uusi kasvihyllykkö on tosin hitusen korkea matalaan majaani, mutta kyllä sen sai just ja just mahdutettua kasvarin päätyyn. Sen verran oli hylly 2.0 fiksuuntunut, että siinä on klipsut pitämässä hyllyjä paikoillaan. Vanhassa versiossa hyllyt nimittäin tuppaavat lentämään pitkin kasvaria, kun viherturaaja oikein innostuu. Nyt on kaalit ja salaatti uudessa majassaan odottamassa, että pakkaset laantuvat ja kasvu pääsee vauhtiin. Toivottavasti osaavat olla kiitollisia.
torstai 6. maaliskuuta 2025
Lämpenee, lämpenee
Parempi puolisko nappasi lähikaupasta basilikan, kun siellä kerrankin sellaista oli tarjolla (tällä kylällä käytetään vain tilliä ja persiljaa), ja minähän intouduin siitä ottamaan muutaman oksan juurrutukseen Rustan hienoon sienimaljakkoon. Akkainlehti kehotti laittamaan belugalinssejä versotukseen, joten saman tien heitin kutimen sivuun, kauhoin multaa lautaselle ja ripottelin siihen puoli kourallista belugaa.
Kelikin lämpeni sen verran, että sain muovitettua kasvihuoneen yrttihyllyt, joissa toistaiseksi on tuloillaan vain salaattia ja erinäisiä kaalikasveja. Vielä on liian kylmää muille esikasvatteille.
Viime kaudesta on, ihme kyllä, yhä jäljellä 3 säkkiä puutarhamultaa, joskin ne ovat umpijäässä, joten ei niistä ihmiselle ole tällä sekunnilla iloa. Rustasta hamstrasin muutaman pikkusäkin kukkamultaa, joskin jäisiä olivat nekin. Joku Instgramissa vetosi Tokmanniin, että laittakaa jo isoja multasäkkejä sulamaan, kun niille alkaa olla tarve. 10 litran kukkamultanyssäkkä ei pitkään kestä, kun vähän väliä tarvii siirtää esikasvatteita isompiin potteihin, ottaa pistokkaita ja laittaa uusia siemeniä kylvöön. Ja kohtahan on aika käydä viherkasvitkin läpi mullanvaihtoa silmällä pitäen.
keskiviikko 5. maaliskuuta 2025
Puutarha tarvii limee
No, olisi toki pitänyt osata tunautua kevätmoodiin jo maaliskuun ekana päivänä, kun pellolla vastaan tepasteli laulujoutsenpariskunta, mutta eihän sitä uskonut FMI:n ennusteita plussakeleistä. Että niinkö voisi olla kohtapuoliin kevät alkamassa. Tiiraan on ensihavainnot nakuteltu, ja kännykän aloitusnäyttöön viritelty Muuttolintujen kevät. Tästä se lähtee!
Mutta siis siitä limestä (en käytä termiä limetti. Ihan karsean ruma sana.). Nick Bailey aiheesta taivutti rautalankaa Instagramissa joskus vuosi sitten: limenvihreä saa puutarhassa muut värit säkenöimään. Ja näinhän se on. Lime on upea taustaväri violetille, punaiselle, pinkille - jopa oranssille. Sen kummemmin värejä ajattelematta olen käyttänyt kesän kukkaistutuksissa limenvihreää suikeroalpia (joka sittemmin suikertelee itsekseen takapihalla) ja koristeheinä kultatesmaa. Niiden seurassa peruspelargonikin saa uutta puhtia. Joskus sain kukkapenkkiin jonkin tyräkkilajikkeen, joka hehkui hienosti violetin iiriksen parina.
Tontin pimeimmässä kulmassa on vuosikausia loistanut keltakirjokanukka, jonka keltaisen ja vihreän kirjomat lehdet saavat kauempaa näyttämään limenvihreältä. Se on heti ensikohtaamisesta ollut niin ihana, että edelleen sitä käy kesäisin ihan erikseen ihmettelemässä ja ihailemassa. Nyt kun viimein hoksasin, että tontin luonnonvaraiseen osaan voisi myös istuttaa puutarhakasveja, kävin googlaamassa kuka myisi keltakirjokanukkaa. Kyllähän sitä näkyy siellä täällä olevan saatavilla, mutta lähinnä Gouchaultii-lajiketta, joka minun silmääni näyttää enemmän valko- kuin keltakirjolta. Toisaalta Viherpeukaloilla näkyy olleen myynnissä Aureaa, joka on ihan kokonaan limenvihreä, ilman mitään kirjontaa. Vau!
Siinä kun limeä mielessäni pyörittelin, osui silmään, että etupihalla 10 vuotta olleet, mustalla spraymaalilla aikanaan suihkitut betoniruukut ovat uuden maalin tarpeessa. Ei liene hankala arvata, mitä väriä rupesin niille suunnittelemaan. Joskin mainoskuvassa näkemäni, luumunpunainen ulko-ovi sai värisilmän nytkähtämään myös siihen suuntaan. Jotenkin luumunpunainen, siis sellainen viininpunaiseen eikä violettiin vivahtava sävy voisi sopia talon keltaista tiiliseinää vasten. Täytyy katsoa kumpaa löytyy, jahka spraymaalikauppaan tästä pääsee.
torstai 27. helmikuuta 2025
Chilit kasvimaalla
Näköjään oli huono idea kylvää siemenet kookoskuituun, kun en osannut hoitaa taimien jatkokäsittelyä oikein. Liekö kukkamulta, joskin perliitillä kuohkeutettuna, liian voimakasta kookoksen jälkeen - en ainakaan muuta selitystä keksi, kun vielä hyasinttipottikoossa chilit kasvoivat ihan hyvin, joskin hitusen hailuina, mutta sitä isompaa pottikokoa eivät enää kestäneet.
No, ei hätää: pakastimessa on edellisvuoden chilejä vielä kiitettävä määrä, ja 2 koristechiliä, 2 Rocataa, 1 Aji Guyana ja 1 Sugar rush stripey edelleen uhmaavat viikatehenkilöä. Paniikissa menin kyllä Viherpeukaloilta tilaamaan chilit Zest ja Longhorn siltä varalta, että nuo loputkin chilit tuosta kuolevat ennen kesää. (Toki tilaukseen biimautui myös 6 kpl ihan vaan parit pelargonit)
keskiviikko 26. helmikuuta 2025
Länkyn punaiset hauet
![]() |
Kuvassa ei ole hauki vaan koira, mutta kyseisessä ojassa on hauenpoikasia havaittu |
Joskus ostettiin jostakin kuhaa, jonka liha punersi selvästi. Se oli järisyttävän maukasta. Niinpä kun alkutalvesta törmättiin Nygrenin tiskillä kauppahallissa punertavaan haukeen, joka sattumoisin oli sen verran tuoretta, että sen viitsi ostaa, napattiin file mukaan, ja paistamisen jälkeen todettiin, että olipa todella hyvää. Ei edes maistunut sellaiselle perinteiselle hauelle - sokkotestissä ei olisi ikinä arvannut syövänsä haukea.
Sittemmin maailma on yllättänyt Linnainmaan Cittarin kalatiskillä, joka on nykyään varmaankin Pirkanmaan tuorein. Kuulemma saavat isot erät kalaa tiistaisin ja torstaisin, ja pientä täydennystä myös joskus muina päivinä. Ja se iso erä on tuoretta, paikallista ja halpaa: hauki 7.65 €/kg ja made pari euroa kallimpaa. Eikä madetta ole nyljetty nakuksi, vaan sen on saanut ostettua mätine päivineen.
Längelmäveden ("Länkky", kuten Cittarin kalamestari ja minä nykyään sanotaan) hauki on ollut juuri sitä punertavaa, maukasta versiota, ja sitä ollaan syöty kilokaupalla. Palvelukin tiskillä pelaa ja jopa hauen fileointi onnistuu. Ja tietysti roippeita tarjotaan mukaan liemitarpeiksi.
Oltiinkin jo epätoivoisia, sillä vaki kalakauppamme Kangasalan K ei ole enää aikoihin tarjonnut tuoretta paikallista, eikä Nygrenin Pirkkalaan perustamasta kalatiskistä ole vielä kertaakaan tuoretta kalaa löytynyt. Tai kerran ehkä löytyi, mutta kun oltiin varmistamassa asiaa myyjältä, saatiin vastaukseksi "En tiedä, oon ollut vasta puoli tuntia työvuorossa". Kala jäi tiskiin. Muutenkin siellä on ollut "palvelu" perin kummallista: kalan alkuperätaulussa on aina vanhaa tietoa, kun "ei me olla sitä päivitetty". Juu, en osta kalaa säkissä, joten pitäkää sinttinne.
Kalasoppapäivät taitaa tosin tältä keväältä olla luetut, sillä pengoin pakastimet ja totesin, että viime vuoden vihannessadosta on enää jäljellä yksi pieni pussi paprikaa ja kolme isoa pussia papuja. Täytyisi siis soppa-ainekset hakea kaupasta. Tai sitten tyytyä paistettuun kalaan, kunnes savustuskausi alkaa.
sunnuntai 23. helmikuuta 2025
Sotatila sieraimissa
Mikä lie iili iski viime jouluna, kun amarylliksiä piti oikein kaksin kappalein hankkia, minkä seurauksena saamme taas nauttia harsosääskien läheisyydenkaipuusta. Päivittäin saa harsareita litsiä ikkunoista, onkia mehulasista ja katsella, kuinka ne rakastavat kiipeämistä inkiväärin juurakossa. Että osaavat olla ärsyttäviä!
Ripsiäiset sen sijaan näyttävät hetkeksi hävinneen. Pitkin talvea niitä metsästin otsalampun ja lähinäkölasien valossa ja tungin torjuntapuikkoja kukkaruukut täyteen. Kyllä ne jostain taas esiin pölähtävät, mutta onneksi Tarhurin apu (ei ole maksettu mainos) rientää hätiin ripsiäispetopunkkien avulla. Viime kesänä punkit popsivat ripsiäiset chileistä ja paprikoista kasvihuoneessa. Ehkä punkkeja uskaltaisi sisätiloihinkin vapauttaa, vaikka ajatus on hitusen puistattava.
Harsosääsket nitistyvät esikasvatteista, jahka kasvatteet saa laitettua kasvariin, mutta sisätiloista niiden häätäminen tulee varmaan taas olemaan työlästä.
torstai 20. helmikuuta 2025
Pottirallia
Alustojakin poteille on kiitettävästi, kun taimikaupoista tulee ostettua sen verran taimia, että niiden kuljettamiseen tarvitsee kokonaisen pottitarjottimen. Sen saa kätevästi kaupasta mukaan ja kotipihassa kun surauttaa sen puhtaaksi puutarhaletkulla, on alusta valmis seuraavan kasvukauden esikasvatteille ja niiden kuskaamiselle kasvihuoneeseen ja takaisin.
FMI ennustaa plusasteita tuleville päiville ja kehuu, että talven megapakkaset on nyt nähty, joten mieleen hiipi tehdä jo ensimmäiset kasvihuonekylvöt kuplamuovin alle. Voisi huomenna kokeilla laittaa salaattia ja mitzunaa tulille, kenties muutaman retiisinkin.
Näin sitä akka alkaa innostua ja mönkiä pois sohvannurkasta villalankojensa alta, kun ensimmäiset auringonsäteet osuvat lähinäkölaseihin ja käpytikka alkaa rummuttaa lähikoivussa. Aivan kuin olisi sydäntalvi kääntymässä pikkuhiljaa kevättalveksi.
Ai niin, kuvassa on vintagepotti ainakin 14 vuoden takaa. Eräs riiviö sen pottipinosta varasti vuonna 2011 ja ikuisti pentuhampaidensa kuvion potin kylkeen. Ilmeestä päätellen syyllisyys painaa edelleen :-D
keskiviikko 12. helmikuuta 2025
Paprikapaniikki
Seuraavaksi oli haasteena taimien kellastuminen, jonka jotenkuten sain ruotuun lannoitteen avulla, mutta sitten osa paprikoista alkoi lurpattaa ihan urakalla - chilit sen sijan kukoistavat! Hirveä troubleshoottaus, mistä lurpatus johtuu: onko liian kylmää, märkää, kuivaa, pimeää... Ei ole vieläkään selvinnyt. Ainokainen Timia, joka selvisi toiseen pottikokoon asti, kurtistui niin pahasti, että olin jo heittää sen kompostiin. Sen verran tiukasti taimi oli kuitenkin juuristaan potissa kiinni, että hellyin ja annoin sille vielä armonaikaa. Jospa se keksisi alkaa kasvattaa sivuhankoja ja pelastuisi.
Hätäpäissäni tilasin Korpikangassiemenfrööltä paikkaussarjaksi paprikan Lemon dream, jottei nyt vallan paprikatta jäädä tällä kaudella. Talven ruokiin meillä käytetään pussikaupalla pakastettua paprikaa, joten sadolle olisi tarvetta. Lemon dream näyttää itävän hyvin, mutta saa nähdä ehtiikö se tuottaa satoa kesän aikana, kun ollaan jo reilusti helmikuussa. No, jos hätä iskee, täytyy ensimmäisen kerran elämässä turvautua taimitarhojen paprikantaimiin, jotka yleisimmin ovat nimikkeellä "punainen paprika", eikä lajiketta voi sen kummemmin valita.
Loppukaneettina eilinen MKL-ruoka (mitä kaapista löytyy). Parempi puolisko oli taas mennyt hamstraamaan Lidlistä salamia, joka ei meikäläisen ruokavalioon kuulu, joten otin avukseni Googlen, jotta pääsen salamista eroon. Vastaan tuli kerrassaan omituinen Hungarian potato bake, joka kuulemma on erinomainen lisuke grilliruualle "to soak up the booze". No, ihan selvin päin kokkasin ja söin sen, mutta kyllä siinä vaiheessa, kun sotkutteli vuokaan vedellä laimennettua ranskankermaa ja keitettyjä kananmunia, tuli miettineeksi, että onkohan tästä ihmisen ruuaksi. Oli kuitenkin! Yllättävän hyvää pehmoruokaa, jota en kuitenkaan grillattujen makkaroiden lisukkeeksi tarjoaisi...
maanantai 10. helmikuuta 2025
Happamointia
Kasvihuoneen ylijäämäkurkut olen aina etikoinut talven varalle, sillä parempi puolisko niitä purkkikaupalla käyttää seuraavaan satokauteen mennessä. Muuta satoa en etikkaan upota - punajuuren ja kurpitsan etikoittaminen pitäisi kieltää lailla; sen verran kamaliksi ne menevät etikkaan hukutettuina.
Viime vuonna Epätrendikäs ruokablogi muistutti pihlajanmarjojen pikkelöinnistä, ja heidän ohjeellaan pihlajanmarjoista tulikin kerrassaan herkullinen piristys salaatteihin ja onepaneihin, vaikka pihlajanmarjojen uittaminen suolaliemessä hirvittikin vähäsuolaista ihmistä. Lopputulos ei kuitenkaan ollut liian suolainen, eikä yltiöetikkainen, vaan maussa korostui yllättäen karvasmanteli, mikä kuulemma johtuu pihlajan tanniineista.
Etikkapänikkä on viime aikoina jäänyt vähemmälle käytölle, sillä parempi puolisko rupesi chilikastikkeiden innoittamana hapattamaan satoa. Yllättäen hapatus on onnistunut joka kerta, mutta suolamäärän iterointiin meni aikaa. Hapatusohjeissa suolaa hölvätään niin hirveät määrät, että lopputuote maistuu pääasiassa suolalle. Marttojen sivuja pläräämällä uskallettiin vetää suolamäärä minimiin, ja nykyään hapatus päräytetään käyntiin vakumoinnin ja apteekin maitohappobakteerikapselin kombolla, jolloin säästytään liiallisen suolan lisäksi myös purnukoiden steriloinnilta.
Valkokaalin lisäksi ollaan hapatettu oman puutarhan papuja, valkosipulin skeippejä, ja viimeksi Lidlistä löytyneitä keskipohojalaisia ruusukaaleja, joiden maku muuttui hapatuksessa jännän kaprismaiseksi.
Ja vaikkei mitään maitotuoteihmisiä ollakaan, ollaan innostuttu tekemään myös viiliä, kun menin ääneen muistelemaan äitivainaan sitä aikoinaan tehneen. Purkki punaista maitoa + purkki punaista viiliä, sekoitus, kaato annoskuppeihin, kansi päälle ja vuorokaudeksi huoneenlämpöön ja sitten jääkaappiin. Hapanta sekin.
sunnuntai 9. helmikuuta 2025
Tähtiturnee Sarankulmaan
Ikänäöllä sitten tihrustin kuvia ja lajikkeiden nimiä, mutta mitään eksoottista "ehdottomasti pakko saada" -lajiketta ei tarjolla ollut. Mutta enhän minä tyhjin käsin aikonut sieltä kotiin lähteä, joten napsin mukaani tähtipelargonit Ansbrook pluto, Chiltern surprise, Bua ja Apricot, söpön kirjavalehtisen lajikkeen Little fifine, ja koska sisko on hurahtanut tilkkuihin, mukaan lähti myös Mrs Quilter (no ei, vaan vanhana anglofiilinä sydän, brexitistä huolimatta, edelleen sykkii englantilaisilta kuulostaville lajikkeille).
Kotona kaivoin esille vanhan Fiskarsin yrttipömpelin kasvivalon ja viritin Esko-sedän äidin kuuskymppisille tekemän arkun päälle pelargoniaseman. Jospa siinä valoa riittäisi siihen asti, että maaliskuun aurinko alkaa paistaa ja kaikki alkaa kasvaa ja kevät koittaa, eikä olla talvessa toukokuun puoliväliin asti, kuten viime vuosina.
maanantai 3. helmikuuta 2025
Lupa viuhahtaa
Kuu ehti vaihtua, ja sehän tiesi sitä, että a) lomautus iski jälleen, b) nuorempi koira täytti 4 v. ja c) siemenlaatikoston toinen luukku aukesi. Menin sitten lankeamaan Korpikangassiemenfröön oranssiin leijonankitaan sekä saman lajin Day and night -lajikkeeseen (vaniljaa ja viininpunaa) ja eukalyptukseen, kun sitä niin moni viime vuonna kasvatti. Myöhäisherännäinen tahtoo testata kans!
Korpikankaalle isot kudokset siitä, että myy muutakin kuin Nelson gardenia ja Impectaa. Kovin jää lajikevalikoima suppeaksi, kun joka paikassa on vain nämä samat siemenfirmat esillä - ei viitsi siemenvalikoimaa edes käydä katsomassa, kun tietää jo mitä on tarjolla. Toki brexit vei meiltä brittisiemenet, mutta eikö nyt saksalaisia olisi saatavilla? Tai itäeurooppalaisia?
Kukista esikasvuun lähti myös hämähäkkikukka, joskin joku sanoi, että sen kasvattaminen on hankalaa. No, jos ei onnistu, niin toivottavasti Tommiskan puutarhasta sitä taas keväällä saa. Lisäksi kylvin kesäleimun Cherry caramel ja hassun koristeheinän Isoräpelö.
Tomaateista kylvöön menivät ananakset Ribbed ja Noir, toinen musta Nooir de crime, Irish liquor, Zlatava, Costoluto di fiorentino ja ikivanha Lidlistä löytynyt Harzfeuer. Kokeilen taas myös vanhaa vihollista purjoa, joka on hankala hiutula kasvattaa, mutta joka on niin ihanaa voin kanssa pannulla pyöräytettynä.
tiistai 28. tammikuuta 2025
Toisille ne tulee kotiin
Samaa onnea ei sitten Pirkanmaalle riittänyt, vaan Pelargonitaivas pysähtyy 8. helmikuuta Pirkkalan kupeessa Hankkijalla, eikä turneile sen enempää. Ja minä kun olisin tilannut vähintään satamiljoonaa kääpiö-, miniatyyri- ja tähtipelargonia kotiin kannettavaksi.
Saatoin sitten ehkä vähän muistella, että viime vuonna törmäsin hollantilaiseen pelargonikauppaan, joka lupasi lähettää plugitaimia Suomeen asti. Saatoin sitten ehkä vähän siellä browsailla, Suuri pelargonikirja toisessa kädessä, ja saatoin ehkä tehdä tilauksen. Tilasin kaikkea ihanaa eksoottisen näköistä pelargonia ja löytyihän sieltä himoitsemani kaktuspelargonikin. Ja se muskotintuoksuinen, joka jäi viimekeväisen (ja vihoviimeisen) Plantagen-reissun jäljiltä kaivertelemaan.
Hollannista lähettävät taimia vain muutaman kerran keväässä, ja jäin arpomaan lähetysajankohtaa, kun täällä pakkaset juhlii vielä toukokuuhun asti. Mutta täbbäsin lähetyksen kuitenkin maaliskuun puoliväliin. Katsotaan tuleeko sieltä yksikään taimi hengissä.
Pelargonin talvetukset sen sijaan eivät tulleet autotallista hengissä. Kastelin niitä kerran kuussa, mikä oli aivan liikaa, joten juuret mätänivät niille sijoilleen. Yksi sitkutteli hengissä, mutta sekin alkoi kupsahtaa, kun keittiön ikkunalle pääsi. Otin siitä pistokkaan vesilasiin; toivottavasti se jaksaa juuret tehdä. Eikä kylvetyillä pelargoneilla juuri sen paremmin mene: kovin pieninä ovat pysyneet, eivätkä ole kummoisia juuriakaan kasvattaneet. Liekö syynä kookoskuitu kasvupohjana. Siirsin taimet eilen multapotteihin. Jospa ne siitä intoutuisivat kasvamaan.
perjantai 24. tammikuuta 2025
Kellanvihreää
Siispä kaivoin kaapista esille kasviravinteeni, joka olikin vain K-kaupan kompostoituja kahvinpuruja. En sitten ollut varautunut esikasvatukseen sen järeämmillä aineilla. Hyvin purutkin ovat pelittäneet, ja kasvit alkavat saada takaisin vihreyttään, joskin typerästi menin truuttaamaan niille vettä suihkepullosta, jolloin munakoison lehdet kärvähtivät veden ja valon yhteisvaikutuksesta. No, se on vain kosmeettista.
Ensi viikko vielä kärvistellään tammikuuta, ja se onkin tuplakärvistely, sillä menin tilaamaan meille kattoremontin, joten piha kuhisee ens viikolla erinäisiä jamppoja, ja minä reppana joudun olemaan täysissä pukeissa sisätiloissa. Karmeaa. Eikä taas voi kuin pyöritellä silmiä duunarien logiikalle: yrittivät tulla isolla kuormurilla pihaan, joka on lumivallien kaventama ja jään peitossa. Onneksi parempi puolisko ehti hätiin; muuten olisi jamppojen kuormuri ollut pihassa toukokuuhun asti. Nyt tosin hirvittää, sillä seuraavaksi keksivät tuoda pihaan rekallisen soraa ja kaivurin. Saas nähdä missä kunnossa meidän asfaltti on keväällä...
Mutta siis viikon päästä siirtyvät chilit ja paprikat vieläkin isompiin purkkeihin ja tekevät näin tilaa tomaateille. Täytyykin vielä käydä uusimmat siemenhankinnat läpi siltä varalta, että muutakin täytyy laittaa kasvuun helmikuussa.
perjantai 3. tammikuuta 2025
Tää räpelöi
![]() |
Ensimmäistä kertaa joulutähti kesti pidempään kuin joulu! |
Joulun pyhinä siemenkauppa.com mainosti -20%:n alea siemenvalikoimastaan. Ihan vaan kävin katsomassa tarjontaa, ja kun ostoslistalla oli persilja ja korianteri, päätin käyttää tarjouksen hyväkseni.
No, katoppa vaan, siellä oli tarjolla jänönhäntää, mitä kaipailin viime kesänä, ja hirveen nättiä kesäleimua Cherry caramel. Mutta kassallapa ei alekoodi toiminutkaan, joten kolmen kympin ostokset jäi tekemättä.
Seuraavana päivänä kokeilin uudestaan, ja miten sattuikin silmiin hassunnäköinen koristeheinä isoräpelö. Koriin vaan! Tälläkään kertaa ei alekoodi toiminut, joten neljän kympin ostokset jäi tekemättä.
Kyllähän kauppaa vielä kerran täytyi testata, ja muistin, että kaikki pavut on meillä pensaspapuja, joten laitoin koriin köynnöstävän pavun Black seeded. Ja hupaisan tillin Teddy. Niin, ja olihan siellä kiinanruohosipulin siemeniä – kiinansipulia istutin taimena pari kertaa, mutta se ei lähtenyt kasvuun. Siemenestä voisi sitä vielä yrittää. Nyt alekoodi toimi ja melkein viiden kympin tilaus lähti. Hups.
Korpikangassiemen-Fröökin innostui mainostamaan uutuuksiaan, ja siellä olisi mm. oranssia leijonankitaa. Esikasvatuspiste tosin on jo täynnä chiliä, paprikaa, pelargonia ja muita leijonankitoja, joten tilasta alkaa tulla pula. Mutta siis oranssia leijonankitaa! Eihän sitä kauppaan voi jättää.