tiistai 19. helmikuuta 2013

10 minuutin iltapuhde

Vaikka Luigi della casa olikin imuroinut talon ihanan siistiksi sillä välin kun minä humputtelin Chez Jasulassa, ei auttanut kuin räväyttää multapussi auki ja laittaa tavistomaatit esikasvatukseen. En sotkenut paljoa.

Ilmaislahjana saatua Gardener's delightia oli vielä runsaasti jäljellä, ja ihan itse ostettuja Cuore di buea, Super marmandea ja San Marzanoa vielä varmaan seuraavien 10 vuoden tarpeiksi. Kenen älypään idea on ollut laittaa 100 siementä yhteen pussukkaan? Nehän ehtii vanhentua ennen kuin kaikki on saatu esikasvuun. Kirsikkatomaatin siemeniä on yleensä pussissa 12-15 kpl, ja se on ihan riittävästi yhden vuoden satoon, vaikka kaikki eivät itäisikään.

Viime keväästä viisastuneena laitan kirsikkatomaatit esikasvuun vasta maaliskuun puolella. Jos tulee yhtä talvinen kevät kuin viime vuonna, voi kestää jopa toukokuun lopulle, ennen kuin saa tomaatit kasvariin päivähoitoon. Kirsikkatomaatit kasvaa niin nopsaan, että ehtivät honteloitua elinkelvottomiksi, jos joutuvat pitkään riutumaan sisätiloissa. Viime vuonna lensi suurin osa esikasvatetuista kirsikkatomaateista kompostiin, eikä yhtään Sungoldia saatu suuhun.

Vaikka tämä puutarhaharrastus pennosia nieleekin, Kauppilan uuden kuvaston lukemisen jälkeen en enää punastele siementilausteni loppusummia. Kauppilan tomaatintaimet maksoivat 4,80 €/kpl! Sillä hinnalla saa jo pari pussia siemeniä - ja jos pussissa on 100 siementä, on käsissä aika monta tainta 4,80 €:lla.

Ihme, kun ei eilisestä multashowsta tullut yhtään keväinen olo. Liekö syynä tuo tauoton lumisade? Ei varmaan haittaisi minun pieniä paprikoitani ja chilejäni saada hiukkasen auringonpaistetta lehdilleen.

7 kommenttia:

 1. Onko edellä mainitut lajikkeet, Ulla, sun suosikkeja tavistomaateista? Marzano on kaunis mutta epävarma, mutta muut on minulle outoja. Joku pussin pohja on kaapissa moneymakeria, joka ei ole mitenkään erikoinen. Tigerella menee kokeiluun, sitä olen kuullut kehuttavan, jos se nyt tavikseksi lasketaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen yleensä kasvattanut vain näitä ilmaistaviksia, kun niitä on puutarhalehtien mukana tullut niin paljon - just tuota Moneymakeria ja Gardener's delightia. Ne on niin taviksia, ettei niistä oikein osaa mitään sanoa, mutta hyvin tuottavat satoa.
   San Marzano on tosi myöhäinen, eikä se oikein ehdi meillä kypsyä, ja tuo Cuore di bue on oikeastaan pihvitomaatti, muttei se kovin isoksi meidän kasvarissa kasva, joten lasken sen taviksiin. Ihan hyvin se kasvaa ja hyvältä maistuu. Marmandea kokeilen vasta ekaa kertaa, kun sitä on kehuttu maukkaaksi. Tigerellaa mäkin haluaisin kokeilla.

   Aiemmin oon keskittynyt lähinnä kirsikkatomaatteihin, mutta nyt haluan kasvattaa enempi näitä taviksia, koska ne on monikäyttöisempiä. Kirsikkatomskuista tahtoo tulla todella hapokkaita ruuanlaitossa.

   Poista
 2. Minä olen kohta hukassa kaikkien kylvösteni kanssa, kun ne eivät mahdu minnekään... siis sellaiseen paikkaan, että nuorin puutarhuri ei pääsisi yksinään työskentelemään. Enkä ole kyllä ihan varma siitäkään, mahtuvatko kaikki pihallekaan kesällä. No, se on sitten sen ajan murhe...

  Kiva, ettei kirsikkatomaatteja kannatakaan vielä laittaa - minä aloin jo olla huolestunut, että olenko (TAAS) myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ihme kyllä nuo puutarha-apulaiset pysyttelevät aika hyvin pois kasvien tuntumasta. Mitä nyt joskus hautaavat myyrävainajia kukka- tai perunapenkkiin, mutta sehän on vain proteiinia ;-D

   Poista
 3. Niitä siemeniä on pussissa sen takia 100, että esaroija kasvattaisi niistä taimia ja antaisi ne luovutusikäisenä siskolle.

  Kokeilin Tigerellaa viime kesänä kasvarissa. Johtuiko kylmästä kesästä vai mistä, mutta ei se ollut kovin satoisa eikä järisyttävän herkullinenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä ei mikään maistunut millekään, kun ei ollut aurinkoa antamassa makua, ja sateet huuhtoi lannoitteet maasta.

   Poista
  2. Pistetään Tigerellan huono sato ja mauttomuus huonon kesän piikkiin. Kivistön väki suositteli Tigerellaa, meillä se menee multaan tänään :)

   Poista