torstai 1. elokuuta 2024

Anellino di Trento kaasutti ohi Ferrarin

Papukaari yksinäisyydessään

Hurjina satovuosina hirvittää säilötyn sadon määrä. Vielä viime viikolla meillä syötiin edellisvuotisia valkosipuleja, ja pakastimessa on edelleen litran verran viime kesän tomaattikastiketta. Mutta kun ei ikinä tiedä, millainen seuraavasta satokaudesta on tulossa – vai onko millainenkaan.

Viime vuonna odoteltiin papusatoa siinä toiveessa, että saataisiin fermentoitua papuja isot kasat. Vaan kuinkas sitten kävikään: mikään ei itänyt sitten millään, ja kun lopulta sai muutaman taimen kasvimaalle, iski halla, ja papusato jäi siihen.

Tänä vuonna uhkasi sama itämättömyys, joten kylvin papuja pariinkin otteeseen. Nyt niitä sitten on – ja melkoinen määrä! Yllättäen kaikki papuseni ovat pensaspapuja, joten papukaari saa kurkotella korkeuksiin ihan yksinään. Minä sen sijaan saan kaivella palkoja sikin sokin olevasta puskakeskittymästä, johon myös lehtokotilot ovat pesiytyneet.

Eilen sadonkorjasin noin kilon verran papuja ja ryöppäsin ne ajatuksenani heittää ne pakastimeen. Chefillä oli toinen ajatus, joten nyt on säkillinen papuja fermentoitumassa. Muutama viikko sitten heitettiin pari kourallista papuja purkkiin fermentoitumaan, mutta herkun sijaan saatiinkin hometta. Ihme kyllä, tuoksu oli pavuissa hyvä, mutta eihän niitä syödä voinut. Uusi satsi on nyt vakuumissa maitohappobakteerikapselin kanssa. Siellä ei ainakaan home ole riesana.

Siinä papuja keitellessäni tein pienen tastingin ja yllätyksekseni Anellino di Trento meni maussa ohi jopa iki-ihanan Ferrarin. Ei ihme, että Chiltern seeds lausuu näistä näin:

The pods, which follow delicate pink flowers, are very tasty, tender, crisp and stringless and are much sought after by gourmets.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti