torstai 11. heinäkuuta 2024

Myskistä muskottiin

 

Tämän kauden Musquée de Provence

Alkaa pikkuhiljaa hiipiä kurpitsapaniikki. Kurpitsat kyllä lonkeroivat pitkin pihaa, mutta ovat tähän asti tehneet vain mieskukkia. Satonäkymät eivät siis järin huikeat ole. Yksi Eso on tehnyt pingispallon kokoisen kurpitsan, ja yksi Musquée on kuvassa näkyvällä asteella. Muissa ei näy alun alkua, vaikka kurpitsoja reilulla kädellä kylvinkin.

Pirilä tarjosi Nelson gardenin siemeniä alehintaan, joten gingkon kylkeen nappasin parit pussit Iznik-minikurkkua (en taida enää pitkiä kurkkuja kasvattaa. Ainoa makoisa lajike on ollut vanha kunnon Burpless tasty green ja sekin kalpenee Iznikille sekä maussa että satoisuudessa) ja Racer-kurpitsan. Ei olisi kannattanut, sillä Racer on jalostettu aikaiseksi ja satoisaksi lajikkeeksi, joten sen arvaa, että maku on jäänyt jalkoihin. 

Jostain nappasin Red etampe -kurpitsan siemeniä, kun hän ainakin kuulosti ranskalaiselta. No, oikea nimitys hänelle on Red d'Etampes, ja sen myötä Google johdatti ihmisen vanhaan tuttuun Seemnemaailmaan. Siellä pistin hakuun Musquée de Provencen, sillä sen siemenet alkavat olla lopussa. Tuolla nimellä ei maailman parasta kurpitsaa löytynyt, mutta kun kurpitsaosastoa hitusen scrollasin alaspäin, löytyi Moscata di Provenza. Onneksi sevverta kielipäätä ihmiselle kehkeytyi, ettei kielen vaihtuminen ranskasta italiaksi hämännyt.

Vaan se kyllä hämää, että muscade, moscata ja muscat kääntyvät kurpitsojen nimissä myskiksi, kun ovat kuitenkin muskottia. Myskikurpitsa tuo mieleen 80-luvun karseat myskihajuvedet, kun taas muskotti on rakkautta ja ihanuutta.

No, Seemnemaailman myskiosastolta löytyi muutakin ihanaa, jotka täytyy laittaa ostoslistalle: True green hubbard ("This nutmeg wonder pumpkin can be eaten fresh as a sweet fruit"!!!) ja Naples long ("Can be consumed fresh without heat treatment"!!!!). Musquéehan tuoksuu verkkomelonille ja maistuu makean maukkaalle raakanakin, joten nämä kaksi lienevät samaa genreä. 

Että oispa jo ensi kesä - sillä oletuksella, että silloin kurpitsat ehtivät tehdä satoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti