keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Kyylä

Kyiden valtakunta

Ja taas kajahti puutarhassa tuo naisellinen kiljaisu (ääääiiiiäärghhhh), jonka raksavastaava on jo oppinut tunnistamaan vaimonsa "täällä on kyy" -huudoksi. Muina naisina kävin tsekkaamassa, miten lipstikka pärjää uudessa kasvupaikassaan, kun metrin päässä vilahti kyyn häntä. Raksavastaava toi paikalle sekä lapion että kuokan, mutta kyy oli mennyt jo menojaan ja muutenkin se loikoili niin pehmeässä paikassa, ettei lapiolla sitä olisi saanut hengiltä. Joo, tiedän että kyy on rauhoitettu nykyään, mutta omalta pihalta sen saa listiä, enkä todellakaan ota pienintäkään riskiä kahden pikkukoiran kanssa. Niiden rinnalla kyyn henki on halvempi kuin paarman.

Seuraavana aamuna kävin hakemassa kasvimaalta salaattia, ja eiköhän kyy ollut samassa paikassa, tosin luikahti taas vikkelään pakoon. Kyseinen yksilö oli kuitenkin niin tyhmä, että saapui vähän ajan päästä uudelleen paikalle, jolloin hän sai ns. Vihtavuoren treatmentin, eli parempi puolisko lasautti sen ilmakolla hengiltä. 

No, seuraavana aamuna oli taas kyy kerällä kompostorien vieressä. Tämä yksilö ei häiriintynyt, vaikka kaadoin kompostiin kamaa, joten Vihtavuori lauloi toistamiseen. Nyt ei voi kasvimaiden ja kompostorien tuntumassa käydä ilman, että kyttää joka paikkaa kyiden varalta. Varmaankin lehtokotilot ja sammakot houkuttelevat kyyt paikalle, joten kylvin etanarakeita kilokaupalla kompostorien ja kasvimaiden taakse. En tiedä onko siitä apua, mutta tulipahan kokeiltua.

Just olin miettinyt, miten ihana on tämä nykytrendi, jossa puutarhat saavat olla luonnonmukaisia, mutta kyllä nyt kaipaan niitä 2000-luvun alun kliinisiä nurmikoita ja muurattuja istutusaltaita. Niissä ei kyyt viihdy - tosin ei mikään muukaan.

Loppukaneettina ihmettelyä vanhenemisesta. Aina oon ihmetellyt vanhojen naisten tapaa pukeutua pellavaan, mutta nyt olen itsekin siinä klaanissa. Mitään muuta en päälleni vetäisi kuin pellavamekkoja ja suomalaisen lampaan villaa. Sisko oli sitä mieltä, että menossa on jonkinlainen metamorfoosi. Niinkö käänteinen sellainen: perhonen on muuttumassa pellavasta ja villasta valmistetuksi koteloksi. No, pääasia, että itsellä on kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti