lauantai 20. heinäkuuta 2024

Kangasalan pitsiviikot

Leukoijamonsterin uusi kattaus

Joku meni alkukesästä jinxaamaan tämän kauden leuhkimalla, ettei puutarhassa näy tuholaisia. No nyt näkyy ja on enemmänkin kuin kotitarpeiksi. Ensin iski leukoijamonsteri, joka nakersi leukoijat rankoja myöten pitsiksi. Sittemmin monsteri laajensi repertuaariaan pelargoneihin ja daalioihin. Mitään öttiäistä en ole niissä nähnyt, mutta kakkojen perusteella kyseessä on jokin toukka. Näköjään pitää öiset bakkanaalit ja häipyy sitten päiväksi piiloon.

Markettakin käytiin parturoimassa punk-lookiin, mutta siitä sain parturin kiinni itse teossa: sentin mittainen, vihreä ja raidallinen toukka, joka tarrasi markettaan kiinni niin tiukasti, että täytyi napsaista kukka toukkineen irti. Tehokas tuholainen, kun on saanut kokonaisen markettapuskan hajalle.

Marketan uus tukka

Kasvimaata pitsittävät lehtokotilot. Lehtikaalit heitin suosiolla kompostiin, kun olivat enemmän reikää kuin lehteä. Joku oli keväällä tehnyt melko boheemit kylvöt kasvimaalle ja sitä viidakkoa peratessa löytyi lehtokotiloita kourakaupalla. Olivat syöneet papujen lehtiä, valkosipulien varsia ja kokonaisia herneenpalkoja. Toki herneissä oli myös hernekääriäisen toukkia ja hopea- ja valkosipuleissa sipulikärpäsen toukkia. 

Rastaat hylkäävät nykyään meidät alkukesästä saatuaan poikaset lentokykyisiksi. Viinimarjoja ne eivät ole koskaan meillä syöneet, mutta Saskatoon on tyhjentynyt marjoista hyvin nopsaan. Tänä vuonna Saskatoon on saanut sinistyä ihan rauhassa, ja olen siitä muutaman kourallisen mehustanut valkoherukan kanssa. Sen sijaan toinen marjatuomipihlaja, Härkätien herkku, heiluu ja tutisee aamuisin, kun sen aromikkaita marjoja nautiskelevat connoisseurit punakylkirastas ja punarinta.

Kasvien lisäksi myös myyrä meinasi tänään saada kasvimaalla pitsikuvion kylkeensä, kun mummokoira hätisti sen laikkuköynnöksen alta liikkeelle. Myyrä sai pitää henkensä ja mummo sai liikuntaa, kun jäljitti myyrää ympäri pihaa.

Viimeiselle lomaviikolle luvataan taas helteitä. Toivottavasti lämpö häätää lehtokotilot pois sadon kimpusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti