Lähestyvä brexit on aiheuttanut ihmisessä levottomuutta, ja niinpä on viime vuosina tullut tehtyä useamman kerran "se viimeinen" siementilaus tai "se viimeinen" palapelitilaus Briteistä.
Vaikka tomaatinsiemeniä on varastot pullollaan, piti käydä googlettamassa, eikö tosiaan mistään saa Costoluto di Parmaa, Costoluto genoveseä tai Costoluto fiorentinoa, kun nuo kukan muotoiset, maukkaat ja monikäyttöiset italialaiset kaunottaret ovat kiinnostaneet jo vuosia. Fiorentinoa onnistuin vuosia sitten saamaan Seeds of Italyltä, mutta viime keväänä meni viimeiset siemenet siitä satsista multaan.
Ja katso: Amazon.co.uk mainosti tarjoavansa kaikkia costolutoja, ja osa firmoista suostui lähettämään siemeniä jopa Suomeen. Siltä istumalta tuli tehtyä se viimeinen siementilaus Briteistä (incl. parit palapelit), sillä EU:n ulkopuolelta kasvien, kasvinosien ja jopa siementen tuominen on rajoitettua. Britit jäävät kohta kellumaan keskenään saarelleen sivistyksen ulkopuolelle, joten sieltä ei tule enää mitään tilattua. Tullimaksutkin noussevat pilviin.
Pienviljelijän hätää on lisännyt epätietoisuus siitä, missä tästä lähtien voi Visaansa vinguttaa, kun brittiläisille siemenfirmoille sanotaan heipat. Amazon tuli tässäkin apuun, sillä ensimmäinen siemenpussi lennähti jo parissa päivässä Kangasalle ranskalaiselta jandlseeds.comilta. Comic sans -fontista huolimatta hyvä ja selkeä verkkokauppa, jossa mielenkiintoisia ja erilaisia lajikkeita, kuin mihin on tottunut. Paprikoihin ja kurpitsoihin aion perehtyä kunnolla ja varmasti tilaukseen lähtee Merveille de quatre saisons -salaatti. Tomaattilajikkeitakin tuolla on hengästyttävät 200.
Vuoden ensimmäisessä numerossaan Viherpiha vinkkasi kotimaisista ja eurooppalaisista siemenkaupoista. Kliksuttelin kaikki läpi, eikä voi kuin huokaista, että ottaisivatpa ATK-nörtit välillä asiakseen tulla sieltä pelien leikkimaailmasta ihan aikuisten ihmisten maailmaan. Niin huonoja olivat monet sivut käytettävyydeltään. Minipientä fonttia, värien kirjoa, epäintuitiivisia polkuja, liian täsmällisiä kategorioita, joista ei tiedä, minkä valitsisi. Mistä minä tiedän minkä kokoisen tai värisen tomaatin haluan. Haluan vain sellaisen joka maistuu hyvältä. Myös valikoima oli monessa verkkokaupassa kovin suppea.
Virolainen Seemnemaailm vaikuttaa tutustumisen arvoiselta, vaikka siellä sivujen käännökset menevätkin sikin sokin. Puolalaisessa TomatoEdenissä olinkin jo aiemmin käynyt, ja sieltä voisi kokeilla puolalaisen tomaattikasvattajan Anna Jankowskan mielenkiintoisia lajikkeita.
Brexitin hopeareunus taitaakin olla siinä, että ehkä sen myötä ruokapöytään tulee kaikkea uutta ja jännittävää. Ainakin hauska päästä tutkimaan, mitä kanssaeurooppalaiset kasvattavat.
Oletko sattunut näkemään jossain siemenkaupassa
VastaaPoistaOrnithogalum pyrenaicum -kasvin ("villiparsa") siemeniä?
Niitä villiparsoja oli myytävänä joku vuosi sitten kauppahallissa ja kai pari kertaa jollain torikauppiaallakin, mutta sen koommin ei ole näkynyt.
Jos jostain saisi siemeniä, niin mitenkähän vaikea sitä olisi kasvattaa kukkalaatikossa hiukan omiksi tarpeiksi...
Enpä ollut ajatellutkaan etsiä villiparsan siemeniä, vaikka kyseinen kasvi kiinnostaakin tällaista parsafanaatikkoa kovasti. Briteistä tuota löytyi muutamasta paikasta, mm. Plants of distinctionista ja jopa Amazonilta. Osa mainostaa sitä kauniina kukkasena ja osa vihanneksena.
PoistaOn kuulemma sipulikasvi ja vaatii jopa vuoden mittaisen esikasvatusajan siemenestä, ennen kuin itse sipuli muodostuu ja vasta kolmen vuoden päästä sen voi istuttaa maahan. Varmaankin vielä sen jälkeen pitää muutama kasvukausi odottaa, ennen kuin voi satoa korjata.
Olisi kyllä mielenkiintoinen projekti. Amazonilla olisi vielä 10 pussia jäljellä, hmmm...
Voi olla että se projekti vaatisi vähän vihreämmät peukalot kuin mitä mulla on... :) Mutta hyviä ne "parsat" on vaikka ei olekaan mitään sukua oikealle parsalle.
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista