torstai 10. joulukuuta 2020

Oops, jag gjorde det igen

 

Perunacurry oman pihan sadosta

Tapahtui niinä päivinä, että Larsvikeniltä tuli uutiskirje. Pahoittelivat brexitin vaikuttaneen heidän valikoimiinsa, mutta siitä huolimatta heillä olisi tarjolla 55 erilaista siemenperunalajiketta, jotka ovat nyt ennakkotilattavissa.

Pakkohan sitä oli mennä katsomaan, ja voi hyvä isä sentään, mikä valikoima heillä taas! Muutama vanha kamu, kuten Pink fir apple, Asparges ja Linzer delikatesse, tuli vastaan, mutta suurin osa oli ihan uusia tuttavuuksia. Iso googletussavotta oli siis edessä, jotta saa keväällä kasvimaalle ne parhaat lajikkeet.

Ensimmäisenä huomion kiinnitti Rocket, mutta googletus kertoi, että if you want a tasty spud, look elsewhere. And I do want a tasty spud, hence I looked elsewhere.

Itselle muistiin ensi vuodeksi, että nämä lajikkeet ovat kiinteitä ja boldatut erityisherkkuja: Valor, Campina, Venezia, Allians, Charlotte, Laura, Rosara, Maris Peer (tätä tosin meillä oli muutama vuosi sitten, mutta ei mitenkään sykähdyttänyt), Colleen, Early rose, Marabel (kasvatettiin vuonna 2017 ja blogimerkintöjen mukaan oli ihan OK), Lea, Pocahontas, Alouette, Vitabella, Jule, Belle de Fontaney. Lisäksi googletellessa silmään osui Gardener’s Worldin lista parhaista salaattiperunoista ja siellä mainittiin lisäksi Pink Duke of York, Ratte, Lady Christl ja Ulster classic.

Viime vuoden lajikkeiden, Baby Lou, Anya ja Apache, piti olla kiinteitä salaattipottuja, mutta niin vaan olivat jauhoisia. Koostumukseen varmasti vaikuttaa säätila sun muut kasvuolosuhteet, mutta jostain luin, että myös perunan keittämistavalla olisi vaikutus. Kun potut laittaa kylmään veteen, joku entsyymi aktivoitui/disabloitui (en muista kumpi), mikä johtaa kiinteämpään lopputulokseen kuin pottujen donkkaaminen kiehuvaan veteen. Täytyy kesällä testata, kun saa tuoretta perunaa. Kauppojen perunoihin meillä ei kosketa, kun ovat niin kamalia ei-uusina.

Viime vuonna tilasin myös istukassipulia Larsvikeniltä, ja niin tein tänäkin vuonna. Red sun -salottisipuli kuulemma verkligen gör succé i köket. Toivottavasti gör succé myös kasvimaalla, eikä houkuttele toukkia.

Menin vielä pläräämään Larsvikenin koko verkkokaupan. Sieltä saa parsan makuisia sipsejä! Karhunlaukalla maustettua rapsiöljyä! Iiris-kynttilänalusen!

Koska Larsvikenillä on jo förbeställning menossa, ja ihminenhän tarvii julklappar, laitoin tilauksen menemään. Ensi vuoden perunateema on italialais-ranskalainen, eli ostoskoriin valikoituivat Venezia, Alouette sekä Belle de Fontaney. Postituskuluineen hinnaksi tuli vaivaiset 299 kruunua, eli 29,17 €! Maaliskuussa, jos lumitilanne suo, menee juhannusperunaksi valittu yksilö ämpäriin ja kuplamuovin alle kasvariin kasvamaan. Oispa jo se!


2 kommenttia:

  1. Just surffailin silmät kiiluen ruotsalaisissa kukkaverkkokaupoissa ja nyt sitten pitää käydä katsomassa tuollakin! Tulee hintaa näille "Käyn vain katsomassa"-verkkokauppasurffailuille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pitää "käydä vain katsomassa" niitä kukkiakin :-D

      Poista