keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Mitä Kuhmalahti edellä...

Viime kevään kuivuudessa ei kasvimailla meinannut mikään itää, vaikka kuinka laitettiin sadetin laulamaan. Ainoat, mitkä itivät ja alkoivat nopeasti tuottaa satoa, olivat edellisvuonna itsekseen kylväytyneet salaatti ja korianteri. Niistä saatiin satoa, vaikka keväällä kylvetyt lajitoverit olivat vasta nippa nappa sirkkalehtiasteella.

Tämä kokemus yhdistettynä kanssakaupunkilaisen (juu, me ollaan nykyään kaupunkilaisia; ei auttanut vaikka allekirjoitin elämäni ensimmäisen adressin) omavaraisuusgurun postauksiin onnistuneista syyskylvöistä sai aikaan päätöksen, että tänä vuonna kokeilen syyskylvää porkkanaa, palsternakkaa, salaattia ja korianteria.

Joskus muistaakseni olen syyskylvänyt juureksia ilman mainittavaa menestystä. Liekö syynä huonot olosuhteet tai se, etten sitten keväällä ole muistanut, että johonkin on kylvetty jotakin. No, nyt on kylvöt merkattu muistiin, joten ei ole vaaraa siitä, että keväällä idut harataan rikkaruohoina kompostiin…

Pikainen googletus kertoi, että syyskylvöjen paras ajankohta on syys-lokakuu, joten jahka tuo myrskytuuli viikonloppuna laantuu eikä enää paisko siemenpusseja pitkin pihaa, vedän kasvimaalle tämän vuoden viimeiset vaot, ripsuttelen pohjalle perliittiä (estää kuulemma siemeniä homehtumasta syksyn kosteudessa) ja peittelen siemenet mullalla odottamaan ensi kevättä.

Sitten on enää edessä aurinkokennovalaisinten keruu pihalta, kukkaruukkujen pesu ja kasvihuoneen putsaus. Vinkkinä kaikille suht. heppoisten kasvihuoneiden omistajille: jos huomaatte, että naapurit ampuvat uutena vuotena raketteja teidän pihaan päin, soittakaa poliisit, palokunta ja puolustusvoimat. Huomattiin nimittäin, että meidän kasvihuoneen katto on täynnä pieniä, sulaneita reikiä :-/ Viime uutena vuotena mietin, mahtaako kasvari syttyä palamaan, kun meidän pihan jälleen kerran ammuttiin raketteja, ja nyt katon talviteloinnin yhteydessä huomattiin reiät. "#¤%&&!!!! UV-säteily tuskin on syyllinen, sillä reikiä ei muualla ole.

7 kommenttia:

  1. Vai että oikein "omavaraisuusguru"?!?😂
    Mutta vakavasti , pinaatti esimerkiksi on onnistunut erinomaisesti syyskylvönä. Ja kyllähän syyskylvöt kummasti helpottaa kevään hommia! 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun blogista on sen verran tullut pihistettyä ideoita ja ohjeita, että titteli on erittäin ansaittu :-D

      Laitanpa pinaattipussin jonon jatkoksi, kiitos!

      Poista
  2. Ja kuulemma tillikin tykkää syyskylvöstä. Aikaisempina vuosina kun olen muistanut tämän, niin mistään marketeista ei ole enää saanut siemeniä. Mutta nyt on tillin siemenet varattuna ja pääsen asiaa ensimmäistä kertaa kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anna, kävinpä kylvämässä tillitkin :-)

      Poista
    2. Meillä oli viime kesänä tilliä vähän joka paikassa. Myös kukkapenkeissä. Ei tasan tarkkaan tietoisesti kylvettynä. Eli syyskylvöstä sekin sikiää hyvin.

      Poista
  3. Kiitos vinkistä kummallekin. Minäkin taidan laittaa palsernakan siemenet maahan syksyllä, sen verran pieniä ne (nyt jäätyneet) palsternakat ovat. Mutta toisin kuin teillä muilla, minulla on ihan kaikki syystyöt vielä edessä. Siellä sitä satoa vielä odottaa harson alla sellaista aikaa, että ehtisi kunnolla sadonkorjuuseen. Miten tämä on joka vuosi tällaista. Onneksi on vielä koko lokakuu edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sää taas lämpeni, niin ehtii tehdä loput syyshommat. Pakkanen muhjunsi kaikki kesäkasvit, joten tänään on edessä ruukkujen tyhjennys.

      Poista