perjantai 21. syyskuuta 2018

Talvitelon puutos

Huikea kesä loppunee ens viikolla, sillä FMI ennustaa arktisehkoja yölämpötiloja näille hoodeille. Kasvihuone on jo muutamaa paprikaa vaille tyhjä, eikä kasvimaillakaan enää kasva kuin parit potut, salaatit, pinaatti ja kesäkurppari. Säilöön on saatu mahtava määrä ruokaa, joten siltä osin voi hyvillä mielin heittää kesälle heipat.

Mutta. Ihmiseltä puuttuu talvetuspaikka. Olisi kiva saada curry-yrtti, oliiviyrtti ja -puu, laakeri ja raidallinen, sitruksentuoksuinen laventeli kestämään talven yli ja sitten jatkamaan kasvuaan post brexit. Viime vuonna tyrkkäsin viikunapuun autotallin perukoille talvehtimaan, ja se kyllä säilyi siellä hengissä, mutta valon puuttuessa kasvatti honteloita oksia ja oli lopputalvesta niin täynnä villakilpikirvoja, että heivasin sen pihalle.

Matalaan, pieni-ikkunaiseen, kuistittomaan taloon on mahdoton luoda +5 - +10C:n lämpötilaa runsaine valoineen, eikä ulkovarastostakaan ole apua, vaikka sinne jonkin lämmittimen laittaisi, sillä a) sinne ei mahdu mitään ja b) sielläkään ei valo riitä.

Viidenkympinvillityksenä olen laittanut Etuoveen paikkavahdin (Pirkanmaa, pieni talo, ISO tontti), josko jostain löytyisi autuaampi loppusijoituspaikka, johon voisi perustaa uuden puutarhan (minimaalinen nurmikko, ei kukkapenkkejä) ja jossa kenties myös olisi talvetuspaikka. Olisihan se luksusta saada talvellakin tuoreita yrttejä ja laakerinlehtiä omalta tontilta. Ja koristella oliivi joulupuuksi!

Osumaa odotellessa täytynee edelleen turvautua autotallin hämäryyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti