lauantai 14. marraskuuta 2015

Luomukalaa, kiitos

Marketti yllätti tarjoamalla niinkin tuoretta kuin edellisenä päivänä "pyydettyä", kasvatettua siikaa. Ostettiin 2 kpl, joista toinen savustettiin ja toinen paistettiin pannulla. Jestas, että oli pahaa! Millä lie rehulla nuo raukkaparat oli ruokittu, kun maku muistutti lähinnä vettynyttä kartonkia. Irvistellen ne syötiin ja todettiin, että näköjään pitää opetella pyyntipäivän lisäksi tsekkaamaan myös kalan alkuperä.

Kalastajan ammatti on rankka, mutta siltikin tuntuu käsittämättömältä, että tässä tuhansien järvien maassa myydään kasvatettua kalaa tai Norjasta, Ruotsista tai Virosta tuotua - kasvatettua - kalaa. Lähiluomukala olisi niin paljon parempaa ja luontoystävällisempää - ja kenties myös työllistävämpää.

Torstaisin meitä onneksi hemmotellaan, sillä joku ihana kangasalalainen kalastaja tuo paikalliseen kauppaan samana päivänä pyydettyä lähiluomukalaa. Viime viikon torstaina saatiin maukasta lähiluomukuhaa ja tällä viikolla lähiluomuahventa. Hienon makuisia ja raikkaita kaloja! Ahvenien kanssa tein vielä sauvajyväset ja keitin perkeistä liemen, kun pakastimessa alkaa taas olla tilaa. Näin hyvää raaka-ainetta ei henno hukata. Onneksi kyseinen kauppa tekee usein tyytyväisyyskyselyjä, ja joka kerta muistan ylistää heidän torstaista kalatarjontaansa.

Myös lihan alkuperän suhteen saa näköjään olla tarkkana. Stockmannin lihatiskillä oli kyltti, jossa mainostettiin kotimaista karitsaa, mutta paria pikku rämmälettä lukuun ottamatta kaikki karitsa olikin Uudesta-Seelannista. Juu, ei kiitos. Uusiseelantilainen bulkkilammas ei ole hyvää. Stockan hirvipaisti puolestaan oli ruotsalaista. Keskellä hirvestyskautta. Ei ollut meillä niin kova lihan tarve, että oltaisiin sitäkään ostettu.

Voisiko joku oppilaitos alkaa kouluttaa lähikalastajia ja lähimetsästäjiä?

8 kommenttia:

  1. Kiitos hyvän mielen aamusta, hauska termi :D Samaa minäkin mietin, pääsen ostamaan kalaa hallista, mutta vähissä on suomalainen tuore tarjonta sielläkin. Ja kallista, mutta sekin on ok kun kerran on työpaikka. Meillä menee usein ruuan viikkobudjetista puolet kalaan, sillä olen pitänyt siitä kiinni, että meillä syödään kotona kalaa 1-2 kertaa viikossa (riippuen siitä onko koulun listalla kunnon kalaa vai jotain epäkalaa).

    Mutta täytyy todeta, että lahna maistuu lahnalta myös Chef&sommelierissa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä kalatiskillä usein joutuu sulkemaan silmät hintalapun kohdalla, joskin tuon meidän lähikalastajan saalis on usein halpaa: kuha 14,90 kilo ja made 13,90.

      Lahna ei tosiaan lahnuudestaan pääse mihinkään :-D Me ollaan sitä piilotettu kalapulliin, mutta kyllä se niistäkin puskee esiin.

      Poista
  2. En kyllä koskis luomukalaankaan pitkällä tikullakaan. Meinaan että sehän on ihan samallalailla kasvatettua ja ties millä luomuekovihanneksilla ruokittua. Meillä syödään vaan ehtaa villikalaa eikä mitään luomua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä näköjään ollut niin nokkela kirjoittaja kuin luulin olevani.

      Poista
  3. Eipä noita kalastajia ja metsästäjiä voida opettaa. EU kohta kieltää kaiken metsästyksen ja varmaan kalastus menee samaan syssyyn, verkko ja/tai koukku on kidutusta. Leipureita vaan koulutetaan kortistoon pilvin pimein samaan aikaan kun järjestelmällisesti kauppojen leivät pääasiassa rahdataan Baltiasta tänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipa se kylmäketjukin katkeaa pahasti, kun pilkkireiästä kiikuttaa -30:n asteen pakkasessa kalat kaupan kylmätiskiin :-D

      Poista
    2. En oikein usko, että EU tulee koskaan kieltämään metsästystä tai kalastusta. Ainakin ranskalaiset metsästäjät ja kalastajat kokeista puhumattakaan ryhtyisivät sellaisiin vastatoimiin, että oksat pois ;)

      Uusiseelantilaisiin karitsoihin ja lampaisiin en minäkään koskisi, ihan jo sen "kasvatuksen" vuoksi.

      Poista
  4. Kun tietää miltä maistuu 2 tuntia sitten kalastettu ahven, en osta kaupasta ahventa koskaan. Lohen syönti on vähentynyt myös huomattavasti, eniten sitä ostetaan meillä koirille. Liian usein "tuore" lohi on ollut limaista ja mautonta johon ei mausteet auta.

    VastaaPoista