sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Joulun 2015 kinkku

Tolvilan kartanon myymälä oli sopivasti näin joulun alla auki, joten pääsimme hamstraamaan joulupöytään lähiluomukaritsaa (kai 40 minuutin ajomatka lasketaan vielä lähiksi?). Ensimmäisenä tosin huomio kiinnittyi Mantereen tilan palvattuun luomukukkoon, joten sellainen lensi ostoskorin pohjalle.

Karitsan osalta ostimme melkein kaikkea, mitä oli tarjolla: niskakiekkoa, kyljyksiä, makkaraa, maksaa, sisäpaistia, ulkopaistia, jauhelihaa (josta chef aikoo tehdä kebabia)... Viime hetkellä nakkasin mukaan vielä paketillisen kieliä, joista lupasin loihtia jotain jännittävää jouluksi. Arto Rastas oli kuulemma tehnyt tilan jauhelihasta ja kielistä makkaraa Villa Hakkariin. Voisi kokeilla kotonakin!

Joulukinkun, eli 4 kpl karitsan potkia olin tilannut etukäteen. Visiona on tarjota ne joulumaustetun risoton kera.

Vaikka oman pihan marjoista tehtyä mehua on pakastin pullollaan, ostin vielä pänikällisen Terissaaren omena-porkkanamehua - luomua sekin. Todella hienoa, että Akaasta on muodostunut tällainen luomukeskus. Saisivat vain mainostaa itseään isommin, sillä nuo raaka-aineet ovat järjettömän hyviä. Tolvilan luomukaritsa on vetänyt riman niin korkealle lihan suhteen, että siitä on vaikea panna paremmaksi. Ei voi enää edes kuvitella syövänsä markettilihaa.

Kotiin päin ajaessa suunniteltiin tekevämme pihvit sisäpaistista ja kyytipojaksi granaattiomenalla ja rusinoilla maustettua kuskusta. Kotona  ihmettelimme hiljaisuutta. Sitten tajuttiin: sähköt on pois. Muutama tunti siinä ihmeteltiin, kunnes päätettiin heittää sisäpaisti grilliin. Toki sillä sekunnilla sähköt palasivat, mutta grilli-idea houkutti. Siinä sitten istuimme toppavaatteissa kesäkeittiössä kaikki 4 ja tuoksutimme grilliaromeja.

Ruuan jälkeen riivin palvikukon ja keitin roippeista liemen. Mielettömän hienoa tehdä omat liemet, kun raaka-aineet on näin luksuksellisia.

2 kommenttia:

  1. Tuo makkaraidea oli hieno, pitäiskö itsekin? Andouillea pitäisi loppuviikosta tehdä jos meinaa lauantaina jambalayaa vääntää Emerill Lagassen ohjeella. Porchini-possurullan tein viime viikonloppuna, enpä ole muistanut siitä kertoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, laitapa porchinin ohje blogiin! Siinähän ois kans hyvä joulukinkkuidea.

      Poista