perjantai 28. joulukuuta 2018

Yhtäkkiä se iskee

Joulu tuli vietettyä niin tehokkaasti sohvalla lastenelokuvien ja kutimen kanssa sekä keittiönpöydän äärellä palapelin parissa, että niska jämähti ja muisti meni - täytyi töissä oikein pinnistellä, ennen kuin palautui mieleen, missä mennään. Käytännössä lomaton vuosi alkoi jo keski-iän ohittaneessa rouvassa tuntua, joten Saturnalia tuli enemmän kuin tarpeeseen.

Kalenteria järjestellessä se yhtäkkiä läikähti. Liekö syynä se, että loppiainen lähestyy, joten ostoslistalle piti kirjoittaa multa, tai se, että silmiin osui Kotipuutarhan ensimmäisen numeron ilmestyvän jo ens viikolla. KEVÄTFIILIS!

Pahimmat kitukuukaudet (tammi, helmi, maalis) ovat toki vielä edessä ja monta kertaa tulee tuskailtua, kun talvi vain jatkuu ja kylmenee. Mutta jahka älyttömästä rakettiräiskinnästä selvitään, saa kantaa jouluvermeet pois, ostaa maljakoihin tulppaaneja ja upottaa sormet ja chilinsiemenet multaan.

Tammikuun lopulla alkaa jo näkyä päivän pidentyminen ja madekausi alkaa. Helmikuussa tehdään blinejä ja laitetaan tomaatit esikasvuun ja maaliskuussa (jos lumitilanne suo) pääsee tekemään ensimmäiset kasvihuonekylvöt sekä laittamaan viherkasvit uusiin ruukkuihin ja multiin. Ja tokihan kalat heitetään savustimeen ja pläskit grilliin joka kerta, kun sää menee hitusenkaan plussan puolelle.

Joulun jälkeen alkaa myös pakastimien tyhjennysurakka. Vielä on rasiakaupalla tomaattikastiketta, paahdettua kurpitsaa ja papua, hilloja, chilejä, perunaa, pinaattia ja sokerihernettä (Oregon sugar podia voin suositella. Säilyttää hyvän maun ja makeuden, vaikka ehtisikin kasvaa isoksi ja kestää hyvin pakastamista). Tänään tehdään luomubroilerin koipia pinaatti-vuohenjuustopedillä, huomenna tärvätään luomukinkun paloja peruna-pinaattipaistokseen, johon uppoaa myös joulun juustonjämät, sitten voisikin olla kurpitsacurryn aika.

Satoisaa puutarhavuotta 2019! (Mää täytän 51, voi tsiisus…)

7 kommenttia:

  1. Mulla ei ole vielä yhtään kevätfiilis. Onneksi! Hädin tuskin olen selvinnyt viime kesästä ! 😂

    Eipä silti, kyllä vähän chilejä täytyy laittaa kohta itämään .

    Kiitos hernevinkistä! Ensimmäisen kerran pakastin herneitä syksyllä ja näin olisi tarkoitus tehdä jatkossakin.

    Meillä on myös ihan järkyttävän paljon ruokaa pakkasessa ja säilöttynä kellarissa . Ja kohta sitä alkaa puskemaan lisää !

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli kans toissa kesä ensimmäinen, että pakastin herneitä ja viime kesä ensimmäinen, että pakastin sokeriherneitä. Hyvin säilyvät pakkasessa pikaisen ryöppäyksen jälkeen :-)
      Hyvää viikonloppua sinne Kangasalan toiseen kolkkaan!

      Poista
  2. Minä fiilistelen vielä joulua. Tänä vuonna tein niin vähän joulun eteen että olen vieläkin ihan joulumielellä ;) Onneksi vielä lomaa ja kirjoja riittää. Ja olen niin talvi-ihminen, että nautin noista talvikuukausistakin, ainakin jos lunta ja pakkasta riittää.

    Minä jätän esikasvatukset ihan minimiin tänä vuonna. Laitan muutaman Sun goldin sitten aikanaan, ja muutaman chilin kohta. Kaksi rankaa on ruukuissa, katsotaan selviävätkö talven yli :O

    Lisäsin herneet tilattavien joukkoon. Ja mitä vaan keksit kuritsasta, kaikki vinkit otan vastaan. Minulla on vielä kurpitsoja vaikka millä mitalla, en vaan meinaa enää keksiä mihin niitä upottaa. Niitä on niin kiva kasvattaa, ja sitten hyvänä vuonna hukkuu satoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oispa hienoa saada chilit talvetettua. Lankomies on siinä onnistunut, kun heillä on todella valoisa olohuone. Ihana katsella chilejä keskellä talvea :-)

      Poista
  3. Vaikka olin viime kesän kuivuudessa ihan hysterian partaalla ja päätin lopettaa koko harrastuksen ja pihan metsittyä rauhassa, niin nyt jo pöyhin siemenvarastoa ja pohdin että mitäköhän kivaa sitä ensi kesänä keksisi, etenkin jos kesäkeittiö-kasvihuoneyhdistelmä ehtii valmistua. Esikasvatukset meni niin pipariksi viime keväänä että kylvän suoraan maahan ja sitten vain luonnon haltuun että onnistuuko. Kun ei osta uusia siemeniä niin ei sitten niin harmita epäonnistuminen (ehkä..).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun ei pitänyt ostaa uusia siemeniä, mutta niin vain lähti eilen neljäs siementilaus. Heikko luonne, minkäs teet :-D

      Poista
  4. Neljäs?! Jestas :) :) (no, mä olen tehnyt jo kaksi lilja- ja daaliatilausta joulukuussa...)

    VastaaPoista