Taas oli kevät yllättää tarhurin. Tai siis eihän nyt mikään kevät ole, vaan täysi talvi, mutta siltikin se aika vuodesta, jolloin pitää suunnata katse kauemmas. Dementikkotarhurin paras kikka on jättää siemenlaatikostoon itselle muistilappuja, ja maaliskuun luukusta paljastuikin viesti "Kylvä kaalit tuplamuovin alle kasvariin. Kestävät -12 C". Tuo -12 on jopa alakanttiin, sillä viime vuonna raab kasvoi komeasti, vaikka kasvihuoneen ulkopuolella jäädyttiin -17:ssä.
Jahka tuo luut ja ytimet jäädyttävä tuuli ja ens yölle luvattu -17 (mikä näillä hoodeilla tarkoittaa -22:a) ovat ohi, uskaltaudun laittamaan kaalit multiin - olettaen että kasvihuoneen oven saa auki.
Puutarhaguru on erittäin menestyksekkäästi kasvattanut punakaalta, jota en muistaakseni ole koskaan edes yrittänyt kasvattaa, joten se on tämän vuoden uutuus, samoin kuin tuo kuvassakin näkyvä, lehti- ja ruusukaalin rakkauslapsi Autumn star, joka tekee tuollaiset löyhät, kuulemma pähkinäisen makuiset syheröt varteensa. Niihin on kirppojen ja kaaliperhosen toukkien hyvä piiloutua.
Tarhuri yllättyi myös suuren, isolle kirkolle tehdyn kulttuuriturneensa aikana. Mitään kulttuuria ei harrastettu (paitsi vähän shampanjakulttuuria ja ulkomaan kulttuuria, kun ei Helsingissä näköjään saa enää suomeksi palvelua), mutta sen sijaan juuri ennen junaan nousemista piipahdettiin Kampin Plantagenissa "ihan vaan katsomassa", as we say. Ei päässyt ihminen oviaukkoa edemmäs, kun silmät osuivat telineeseen, jossa oli siemenperunoita. Eikä mitä tahansa perunaa, vaan semmoisia lajikkeita, joista on vuosikausia vain saanut lukea englantilaisista puutarhalehdistä: Maris piper, Maris peer, King Edward, Red duke of York... Tällaisia ne Kampin hipsterit sitten kasvattavat parvekkeillaan :-0
Vaikka lajikkeiden nimet olivat tuttuja, täytyi takakansitekstit lukea tarkkaan, jottei päädy mitään jauhopottua ostamaan. Koska yksi siemenpottutilaus oli jo tullut tehtyä, ei voinut tilan puutteen vuoksi ihan täysin toteuttaa itseä, joten ostoskoriin päätyivät salaattiperunat Maris peer ja British queen. Tosin eilen googlasin, että British queen on irkkujen suosikki ja hyvin jauhoinen muusilajike. Takakansiteksti valehteli :-/
Plantagen yllätti myös sillä, että sieltä löytyi keittiökäyttöön tarkoitettua laakeria. Vähän olivat kulahtaneen näköisiä, mutta yhden otin mukaani, vaikka sainkin viimevuotisen version talvetettua. On se niin kaunis ja maukas kasvi. Tässä kohti pitää kiittää maailman hienoimman nimen omistavaa henkilöä, joka oli samana päivänä ostanut laakeria toisesta Plantagenista ja vinkkasi, että Plantagenista niitä löytyy.
Jostain syystä henkilö, jonka piti luopua kaikista sisäkasveista, päätyi vielä ostamaan 2 minipientä viherkasvia. Mistä tulikin mieleeni, että täytyy käydä laittamassa toimistolta napatut herttaköynnöspistokkaat multiin. Onko minusta tulossa vanhoilla päivilläni viherkasvimummo :-0
Laitatko kaalit ruukkuihin esikasvamaan vai suoraan maahan?
VastaaPoistaLaitan pieniin potteihin ja siirrän isompiin sitä mukaa, kun juuret tunkee edellisestä pihalle. Kesäkuussa istutan ulos.
PoistaSulla taitaa kasvarissa olla maata, joten sinnehän nuo voisi tyrkätä suoraankin, mutta kaalit eivät tykkää lämpimästä, vaan menettävät makunsa, joten parempi laittaa kesällä ulos :-)
Okei, kiitos vastauksesta ! En ole kaaleja saanut juuri koskaan onnistumaan . Voisin vaikka kokeilla tätä sinun kikkaasi.
PoistaNiin ja ostin viime keväänä just noita Plantagenin siemenpottuja . Oli hyviä varhaisperunoina. Toi kuningatar oli kyllä jauhoinen.
VastaaPoistaÄh, eikä! No, tiedänpä etten varaa kuningattarelle mitään paraatipaikkaa kasvimaalta :-D
PoistaAamun naurut sain tästä blogitekstistäsi, oltiin taas niin puutarhuroinnin ytimessä kirppoineen ja toukkineen ja lumen keskelle tehtyine kaaliviljelmineen! Vain toinen puutarhahörhö tietää, että tässä ollaan kuitenkin vakavien asioiden äärellä :-D
VastaaPoistaOlisi mielenkiintoista tietää Kampin siemenperunoiden menekki, kannattaako niitä oikeasti pitää myynnissä keskellä Helsinkiä?! Vai onko laskettu sen varaan, että kaikki maalle matkaavat ne siitä ostavat?
Nyt vain saisi kevät alkaa, meillä kolmosvyöhykkeellä ei kannata vielä edes ulos kylvettävien siemenpusseja rapistella, lunta on puoleen vyötäröön asti..
Kieltämättä ihmetytti keskellä Helsinkiä myytävät siemenperunat. Ehkä ne oli tarkoitettu meille maalaisturisteille :-D
PoistaKolmosvyöhykkeellä mekin ollaan, ja viime yönä oli -20. Siltikin aion ne kaalit kohta tuupata kasvariin :-D
Mua kiinnostaa älyttömästi tää pakkasella kylväminen! Samaan aikaan ihmetyttää, että eikö multa jäädy ja miten niiden kastelu hoidetaan?
VastaaPoistaMulla on tällainen tuplavarmistus:
Poistahttp://puutarhajahella.blogspot.com/2017/04/kaalit-yrtit-ja-kuono.html
eli kasvarin sisällä on tuommoinen Lidlin pieni, muovitettu kasvihyllykkö. Sinne laitan siemenet potteihin ja peitän potit vielä kuplamuovilla. Megamuovituksen alla ei multa pääse jäätymään eikä kuivumaan. Sitten, kun sirkkalehtiä alkaa näkyä, kastelen niitä varovasti. Yleensä siihen aikaan aurinko jo lämmittää niin, että multa pysyy yön yli tuplamuovin alla tarpeeksi lämpimänä taimille - päivisin joutuu jopa tuulettamaan. Ja kaalipusseissa on niin paljon siemeniä, että jos taimet kuukahtaa, niin sitten uutta yritystä perään. Vielä eivät ole kuukahtaneet.
Sisätiloissa kaalikasveja ei voi esikasvattaa, kun niistä tulee vain semmoisia ompelulangan ohuita huituja.
Kylmään kasvariin minäkin kaalit kylvän, mutta lumien takia sinne on asiaa vasta huhti-toukokuussa. Samoin salaatit ja useat kesäkukista kannattaa laittaa mielummin viileään kasvihuoneeseen itämään kuin yrittää kasvatella niitä sisällä lämpimässä. Osa hyötykasveista pääsee minulla sitten aikaisin kasvilavan päällä olevaan Lidlin kasvitunneliin itämään kuten persiljat ja tillit. Viime syksynä kokeilin ensimmäistä kertaa siemenien syyskylvöä porkkanalle, tillille ja pinaatille. Saas nähdä nouseeko sieltä kevään tullen yhtään mitään. On tämä vain mukavaa aikaa, kaikki mullan mylläykset on vielä edessä päin!
PoistaSanos muuta. Ihanaa, että paras aika on vielä edessä - mutta ei liian edessä :-D
PoistaMinäkin tein syyskylvöjä ensimmäistä kertaa. Laitahan keväämmällä viestiä miten kylvöille kävi.