lauantai 16. maaliskuuta 2019

Kevääntekijät ry

Tänä aamuna Kevääntekijät ry:n ainaisjäsen Mr Mustarastas julisti kevään alkaneeksi klo 5:42. Onneksi Luigi della casa oli kaukaa viisaana antanut vaimolleen kyydin Tokmannille, joten autotallissa oli odottamassa 70 litraa multaa. Koska ulkona satoi silmämunia pistelevää räntää vaakasuoraan, oli jatkettava jo toistakymmentä vuotta vanhaa perinnettä, eli maaliskuun räntäkylvöjä.

Aiemmin räntäkylvöön ovat joutuneet päässeet salaatit ja retiisi, jotka ovat nauttineet maaliskuun lämmittävästä auringosta, mutta nyt kun ilmastonmuutos heiluttaa sekä ilmastoa, tarhuria että kasvihuonetta, turvauduin kylmyyttä ja harmautta paremmin kestäviin kasveihin: sinappiin, mizunaan ja vuonankaaliin. Kaikki kolme päätyivät ruukkuihin ja kasvihuoneeseen tupla- & kuplamuovin suojiin. Kasvihuoneen lämpötila näyttää huitelevan alle +5:ssä, mikä tarkoittaa sitä, ettei kasvukausi ole päässyt alkuun, mutta siellä siemenet nyt ovat lähtökuopissaan odottamassa aurinkoisia ja pakkasettomia päiviä. Koska kärsivällisyys ei ole henkilön pahe, donkkasin yhden Maris peerin ämpäriin, tupla- & kuplamuoviin. Jos polaaripyörre suo, on meillä juhannuksena sillipottuja.

Esikasvatus alkaa olla sillä mallilla, että tavistomaatit ja osa chileistä ja paprikoista täytyy siirtää päivähoitopotteihin. Kirsikkatomaatit eivät suostuneet itämään lämpömaton spa-olosuhteissa. Ainoastaan yksi Red cherry iti, ja sekin kuoli parin viikon päästä. Siemeniä oli onneksi uusintakylvöjä varten, joten nyt alkaa näyttää paremmalta.

Kahden viikon päästä alkaakin sitten kauden heavy-duty -kylvöt: kurkut, kurpitsat, kukkaset ja yrtit pääsevät multiin ja kuplamuovin alle kasvihuoneeseen. Metrisestä hangesta huolimatta voisivat jo firmat ruveta tarjoamaan multaa halvalla ja kotiinkantohintaan. Niinkö viherturaajien Wolt: " Mää ottaisin 2000 l multaa, 4 l tomaattilannoitetta, 2 pss Potimarronia, yhden nukkumatin, katsuran ja sit viis lohinigiriä ja kanaa cashewilla.

*ilmaisten bisnesideain Tonava*

2 kommenttia:

  1. En ehtinyt/muistanut/älynnyt taaskaan ottaa multasäkkejä autotalliin talveksi, jäätyivät kiinni maahan ja tietenkään kaupoista ei saa isoja multasäkkejä tähän hätiin... Pitäisi kiikuttaa jo kesän aikana pari säkkiä varuiksi sisätiloihin jotta keväällä sitä saisi heti käyttöön kun tarvitsee. Tosin minä keskityn enemmän noihin kukkiviin kasveihin ja seuraan vain mielenkiinnolla hyötykasvien esikasvatusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä on niin järjetön määrä luntakin, ettei voi tilata multakuormaa pihaan. Ja taimikaupoissa on tähän aikaan yleensä tarjolla vain jäätyneitä säkkejä :-/

      Poista