perjantai 29. maaliskuuta 2019

Nyt tulilla

Maaliskuu on ollut vähäaurinkoinen ja viileä, joten kasvihuoneen pakkaskylvökaalit eivät kovin nopeasti mullasta nousseet. Nyt, noin 3 viikon kuluttua kylvöistä, alkaa näkyä sirkkalehtiä. Ja sehän on silkkaa bensaa liekkeihin viherturaajalle.

Kasvihuoneessa on siis nyt kaikki kaalikasvit itämässä: kyssä, mizuna, sinappi, parsakaali, punakaali, Nero di Toscana, ruusukaali, suippokaali. Ämpäreissä on 1 Maris peer ja 5 Ferraria, eli perunaa ja papua. Yhdessä laatikostossa itämistä odottelee samettikukka Durango bolero, ja toiseen kylvin tänään tomatilloa, sikuria ja viime vuodelta jääneet zinniat. Koska tilaa vielä jäi parille altakasteluruukulle, laitoin niihin salviaa ja meiramia. Tarkoitus oli kylvää myös timjamia, mutta sitä ei ollutkaan enää siemenlaatikossa. Asia korjaantunee tänään markettireissulla.

Paljon on tullut kanssaturaajilta kyselyjä pakkaskylvöistä, eikä ihme, kun maaliskuun alussa jo kaikkia polttelee hinku päästä kylvöpuuhiin, mutta pakkanen, jää ja lumi pitävät henkilön mielen skeptisenä. Lähinnähän pakkaskylvöt ovat pienviljelijän mielenterveyden hoitoa, mutta kun on kasvihuoneen hankkinut, niin tokihan sitä kannattaa hyödyntää maksimimäärä. Viljelijän itse on hankala määrittää, milloin kasvihuoneen olosuhteet muuttuvat tarpeeksi hyviksi, jotta kasvit alkavat itää. Niinpä on hyvä jättää se kasvin itsensä päätettäväksi. Tupla-ja kuplamuovi pitävät mullan kosteana ja sulana, vaikka ulkona viuhuisi lumi ja pakkanen. Vinkkinä kanssaviljelijöille, että heti kun talvella keli menee plussan puolelle, kannattaa käydä nakuttamassa kasvihuoneen oven edestä jäät pois, jotta pääsee takuuvarmasti sisään, kun aika koittaa.

Kaikille kasveille ei pakkaskylvöt sovi. Esimerkiksi basilika ottaa kylmästä niin nokkiinsa, ettei kasva kunnolla koko kesänä. Mutta se ei ole vaarallista. Kaikkea pitää kokeilla, eikä hermostua epäonnistumisista. Jos jokin siemen ei idä, sen kun vaan kylvää uudestaan. Ei se sen ihmeempää vaadi.

Tänään on niin lämmintä, että tomaatit, chilit ja paprikatkin pääsivät hetkiseksi nauttimaan auringosta. Reilun puoli tuntia pidin niitä kasvihuoneessa, mutta olisivat pärjänneet näköjään pidempäänkin. Tässä vaiheessa ei vaan uskalla ottaa taimien kanssa riskiä.

Iltapäivällä tulille pääsee myös nieriä. Ensimmäinen talvi aikoihin, ettei olla savustettu ennen maaliskuun loppua. Mutta se selittyy sillä, että kesäkeittiössä on edelleen napaan asti lunta.

Vielä vinkkinä kanssaturaajille, että huomenna on Hulluilla päivillä hyvä Kekkilän multatarjous. Pikagallup ja -laskutoimitus osoitti, että siinä on toistaiseksi kevään halvimmat mullat.

2 kommenttia:

  1. Minäkin kylvin kasvariin rivin pinaattia reilu kuukausi sitten. Nyt on nousut pintaan. Siitä innostuneena laitoin tänään myös rivin pak-choita. Kaalit laitan ihan just myös, mutta ne kylvän ruukkuihin sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea tuo pinaatti! Käynpä tekemässä saman.

      Poista