maanantai 4. huhtikuuta 2022

Kuolematon kylpyhuoneessa

 

Kasvien talvettaminen matalassa, pieni-ikkunaisessa talossa ei ole koskaan ollut hyvä idea, sillä ihanneolosuhteissa pitäisi olla kasveille tarjolla 5-10 C lämpöä ja runsaasti valoa talven aikana. Ei onnistu meillä. Syksyisin olen kiikuttanut yrttiruukut kasvihuoneesta lasitetulle terassille, jossa on hiukan lämpimämpää kuin kasvarissa, mutta viimeistään vuodenvaihteessa ne ovat kuolla kupsahtaneet kylmyyteen.

Jostain hommasin muutama vuosi sitten kameleonttilehden ja kokeilin talvettaa sen autotallissa. Kerran kuussa kävin lorottamassa ruukkuun vettä, mutta muuten se sai rauhassa lakastua – kunnes maaliskuussa mullasta alkoi pilkistää uusia alkuja :-0 Nyt kameleonttilehti viettää autotallissa jo neljättä talveaan ja pukkaa taas uutta hiippaa. (Kameleonttilehteä käytetään Intiassa ja Aasiassa yrttinä, ja maku on korianterin, pak choin ja limen yhdistelmä, vahva ja hitusen polttava. Kuulemma se voisi talvehtia jopa maassa. Täytyy kokeilla silpaista siitä alkuja ja istuttaa maahan, jahka kevät koittaa.)

Viime kesänä onnistuin kasvattamaan viiden senttimetrin mittaisesta rosmariinin taimesta muhkean pensaan ja talvehtimisen toivossa nostin sen syksyllä kasvihuoneesta keittiön ikkunalaudalle, jossa se kiitollisena alkoi heti kukkia. Olin varma, että sen kohtalona on härmä, mihin meillä rosmariinit aina viimeistään tammikuussa kuukahtaa, mutta tämä rehottaa edelleen ja avasi tällä viikolla useamman kukkanupun :-0 Olin aina luullut, että rosmariini on viileän ja kuivan paikan kasvi, mutta tämä kukoistaa lämpimässä ja altakasteluruukussa.

Suurin talvehtimissuksee on Merjan opeilla talvetettu chili Cream fantasy. Alkutalvesta se oli muhkean vihreä ja rehevä, mutta joulu-tammikuussa alkoi kuihduttaa oksiaan, kunnes jäljellä oli enää yksi elävä oksa, joka sekin alkoi tyvestä ruskettua. Jokin ihme kuitenkin tapahtui, sillä yhtäkkiä chili alkoi kasvattaa oksia ja lehtiä ja lopulta myös kukkia. Merja hoiti chilinsä luomuna, mutta minä leikin kukkaa ja mehiläistä ja töpöttelin kukkia pumpulipuikolla. Nyt meillä kasvaa kokonaista 2 kpl chilipalkoja, ja kukkia avautuu joka päivä lisää.

Koska kuolemattomuudenyrtti kasvoi kesällä ulkoruukuissa ihan hervottomana puskana ja joku kertoi kasvattavansa sitä viherkasvina sisällä, yritin juurruttaa yrtistä pistokkaan kylppärin amppelia varten. Ei meinannut juurtua sitten millään! Kokeilin ties mitä keinoja, mutta yksi ainoa pistokas lopulta juurtui. Kovasti sekin talven aikana kuivui ja käpristyi, mutta yksi oksa pysyi hengissä ja on alkanut tuottaa uutta kasvustoa. Sisällä sitä en aio pidempään kasvattaa, vaan se pääsee kesällä taas ulos villiintymään. Jos siis se kesä ikinä alkaa.

Laakerin talvetus ei onnistunut. Sekin oli valtava puska, kun sen syksyllä heitin autotalliin. Aikansa se siellä kukoisti ja saatiin siitä napsittua lehtiä liemiin, mutta nyt se on täysin lakastunut. Jahka sää tuosta lämpenee, siirrän sen ulos ja katson aloittaako se enää uutta kasvua. Tuskin.  

6 kommenttia:

 1. Niin ne toiset, kun minä taas onnistun tappamaan jopa tekokasvin. Yhdessä vanhassa asunnossa laitoin ison muovisen limoviikunan lasitetulle eteläparvekkeelle kesäksi, minkä jälkeen siitä tippuivat lehdet... ups...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-DDD Tuolla taidolla voi kyllä jo kehuskella :-D

   Poista
 2. Tosi hauskaa, että sait Cream Fantasyn säilymään ja vielä pölyttymäänkin. Saat luultavasti hyvän sadon ja vielä aikaisin. Kyllä se laakerikin voi vielä elpyä. Pari vuotta sitten omani meni myös hengettömäksi autotallissa ja nakkasin sen huhtikuulla kompostikasan päälle. En löytänyt mistään uutta ja olin kovin pahoillani. Pitäähän sitä nyt huushollissa oma laakeri olla. Jonkun ajan päästä taas viedessäni jotain kompostiin huomasin laakerissa pari silmua 😮 Ja välissä oli sentään ollut pakkasöitäkin. Leikkasin laakerin matalaksi (en niitä silmuoksia) ja kesän mittaan se kasvoi oikein komeaksi. Ja voi edelleen erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla. Meinasinkin jo kysyä sinulta, mitä laakerin kanssa kannattaisi tehdä. Jahka sää lämpenee, täytyy käydä ulkona ravistamassa siitä kuolleet lehdet pois ja tutkia, onko oksissa eloa.

   Poista
 3. Rosmariinia en ole koskaan saanut talletettua. Chilejä joskus. Ei ole tilaa talvetuksille. Toisaalta onnikin, koska varmaan olisi hullun lailla pelargoneja sun muita talvehtimassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa: olisi varmaan joka nurkassa joku ruukku yrittämässä talvehtimista, jos olisi sopivaa tilaa.

   Poista