lauantai 18. kesäkuuta 2022

Voi makeuden määrää

 

Ennen vanhaan se oli suola. Ulkona syödessä alkoi tökkiä ruokaan hölvätyn suolan määrä ja yöllä piti herätä juomaan mukitolkulla vettä. Seuraavana päivänä kasvot olivat kauniin sileät. Sittemmin tuntuu suolan määrä ruuissa hiukan maltillistuneen. Mutta nykyään se on sokeri.

Pikkuhiljaa alettiin huomata miten karkeista ja suklaasta tuli entistäkin makeampia (kutsumme ilmiötä nimellä new and improved recipe). Sitten tuli makeat grillauskastikkeet, ja Farangin karamellipossu niin sanotusti räjäytti pankin. Sen jälkeen ei tunnu olevan enää mitään rajaa makeuden määrälle.

Ennen niin hyvät aasialaiset ruuat ovat muuttuneet järjettömän makeiksi sokerimössöiksi. Joku vuosi sitten eksyttiin Ratinan Kung Fu Pandaan, ja kumpikin sanoi ensimmäisen ruokalajin kohdalla, että onpas kivasti makea. Toinenkin oli makea, samoin kolmas – kaikki buffetin ruuat paljastuivat makeiksi. Nopeasti tuli ällö olo kaikesta siitä sokerista. Stockan K-kauppa myy jonkin lohjalaisen lafkan aasialaisia ruokia, jotka ovat niin sokerisia, että pari haarukallista riittää. Jossain saatiin jopa sushia, jonka riisi oli ylimakeaa.

Äskettäin käytiin Kangasalan street food -festareilla lounaalla. Oli ihanaa istua rannalla auringonpaisteessa ja syödä mukavan vähäsuolaista varraspossua, mutta pian alkoi barbecuekastikkeen makeus käydä yli - onneksi kastiketta kuitenkin oli vähäinen määrä. Ei taida vähäsokerista barbecuekastiketta enää olla olemassakaan.

Kangasalan Alkossa osataan heti ensimmäisenä varmistaa, ettei valko- tai roseeviini vaan ole puolimakeaa, sillä niitä siellä riittää. Sen jälkeen vasta katsotaan rypälelajike. Jopa punkusta joutuu varmistamaan jäännössokerin määrän.

Suurin synti makeuden saralla on juustonaksujen sokerointi! Mikä pettymys, kun avaa naksupussin ja suuhun leviää juustoisuuden sijaan sokeri. Pirkka-juustonaksuja osaan jo välttää, mutta nyt tuli Lidliinkin kotimaisia juustonaksuja, jotka ovat samaa sokerimössöä (4,4 g sokeria 100 g:ssa naksuja!). En kannata naksuhävikkiä, mutta eiväthän nuo ole syöntikelpoisia.

Mikähän siinä on, että nykyihmisen (paitsi viiskymppisen jäärän) maku on muuttunut niin paljon makeampaan suuntaan? Onko se jatkuva limpparin lipittäminen saanut kaipaamaan sokeria myös ruokiin? Ikävä trendi kerta kaikkiaan.

8 kommenttia:

 1. Sokeri on hyvä mauste. Mutta sitten kun se muuttuu mausteesta oikein raaka-aineeksi, ei ole hyvä juttu! Minä olen aina rakastanut juustonaksuja. Olen ihmetellyt, että miksi ne eivät enään maistu niin hyviltä, vaan jotenkin latteilta. Olisikohan se juurikin sokerin syytä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, toinenkin juustonaksufani :-) Oon kyllä samaa mieltä, ettei naksut ole enää niin tymäkän juustoisia, vaan tosiaankin lattean makuisia. Ja sokerisia.

   Poista
  2. Ai muutkin ovat saman huomanneet! Minä olen pohtinut onko makuaisti muuttunut kun juustonaksut eivät maistu enää samalta kuin ennen. No nyt selvisi syykin. Ei tullut mieleenkään tarkistaa siitä sokerin määrää!

   Poista
  3. Jostain syystä tuo kommenttini tuli Anonyymina, eli Mustavalkoisten koti oli kommentoijana.

   Poista
 2. Niin samaa mieltä! Sokeri pienenä määränä (kuten suolakin) korostaa ruuan ja mausteiden makuja, mutta yhtään liikaa niin se peittää kaiken alleen, ja kaikki maistuu samalta eli vain makealta. Ärsyttää. Vielä kun oma maku on muuttunut iän (hormonitoiminnan?) myötä makean tykkäämisestä/sietämisestä happpamampaan päin, niin tuntuu, että kaikki maistuu nykyään vaan makealta. Olen myös huomannut, että mansikkapirtelö-indeksi on muuttunut Suomessa amerikkalaiseksi, sekin harmittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, makeus todellakin ärsyttää, kun sen maistaa nykyään kaikkialla. Ehkä sitä itse sitten on muuttumassa happamaksi akaksi :-D

   Poista
 3. Tää on niin....🙄 Ostettiin kehutun valmistajan matjessilliä.Suolaista teki mieli,mutta makeaa saatiin . Grillauskastikkeet sun muut marinadit ollaan hylätty jo aikoja sitten,koska sokeri. Ite kun tekee niin on maut kohillaan ja lihoille ja kaloille sopivat 👌😋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun vinkkasit sillistä. Ei tullut mieleenkään, että sekin voi olla ylisokeroitua. Oltiin eilen kaupassa ostamassa silliä uusille perunoille ja muistin kommenttisi, joten tutkin purkkeja tarkkaan. Joissakin luki jopa etiketissä, että kyseessä on makea silli! Uskomatonta!

   Poista