maanantai 16. tammikuuta 2017

Esikasvatus I

Taas se alkoi - ja olihan sitä odotettukin: esikasvatuskausi. Melkoisen sekalainen sakki oli tammikuulle kasautunut, lähinnä pussintyhjennyksen merkeissä.

Paprikoita oli vanhat tutut Bullhorn mix ja California wonder, joiden siemeniä jäi vielä ensi vuodellekin. Deletoitavaksi tuomittua Topepo rossoa oli tasan 2 siementä, joten kylvin nekin, jotta sain pussin tyhjäksi (jes!). Topepo rosso ei nimittäin ehdi Suomen kasvukaudessa kypsyä, joten se on kasvihuoneen turhake. Onneksi uuteen kasvihuoneeseen mahtuu muutama turhakekin. Pussintyhjennysiilissä en ollut hankkinut Snackbite orangea, mikä pikkasen harmitti, sillä se on satoisa ja makea paprika ja kypsyy aikaisin. Sitten ens vuonna taas; laitoin sen jo ostoslistalle.

Chileistä olin ostanut Espeletteä ja Joe's longia. Ei mitään muistikuvaa mistä ne olen hankkinut ja milloin, mutta ihan hyvä että tuli hankittua, sillä chilivarastossa oli vain Marconi purple ja Orozco, joista jälkimmäinen ei ole ikinä ehtinyt tehdä satoa. Yllättävän vähän oli siemeniä noissa uusissa pusseissa, vain 8 kpl. Toisaalta toki hyvä tällaiselle vaihtelunhaluiselle, mutta Espelette ja Joe's long kuitenkin kuuluvat kasvarin vakikalustoon, joten olisi niitä voinut olla muutama siemen lisää.

Sannan kasvimaalla Instagramissa oli kasvatettu ananaskirsikkaa, ja siitä sain idean hankkia siemeniä itsellekin. Joskus vuosia sitten sain siskolta ananaskirsikan taimen ja se ehti tehdä hedelmää jopa ulkona kukkapenkissä. Nyt aion pitää taimet kasvihuoneessa, mikäli nuo minipienet siemenet suostuvat itämään.

Deletoitavien ilmaissiementen joukossa oli vanha vihollinen munakoiso, josta en ole ikinä onnistunut saamaan satoa. Kokeeksi kylvin muutaman siemenen, josko vaikka olisi puutarhurin taidot kasvaneet. Jos ei, niin vapautan loput siemenet luontoon kesällä (kun ei henno siemeniä heittää roskiin, ajattelin luontoon vapauttamisen olevan hyvä vaihtoehto).

Toinen luontoon vapautettava oli keltasipulin ilmaissiemenet. Kokeeksi kylvin muutaman esikasvuun, mutta en usko saavani aikaan kuin rairuohon kaltaista huitulaa. Ehkä sitä voi sitten käyttää ruohosipulina, jos esikasvatus alkaa näyttää liian epätoivoiselta.

Viiden viikon päästä on sitten tomaattien vuoro.

6 kommenttia:

 1. Minä kyllä olen saanut munakoison kasvihuoneessa tuottamaan satoa. Saatoin käyttää sutia pölyttämiseen. Lannoitin samaan tapaan kuin tomaatteja. En vain ole viitsinyt enää kasvattaa sitä kun moussakani ei ollut kuitenkaan sellainen kuin olen Kreikassa saanut.

  Tuota ananaskirsikka ei ole tullut vielä kokeiltua. Ehkä pitäisi. Chiliä olen yhtenä vuonna kasvattanut ja kuivattuja sitä riittää varmaan moneksi vuodeksi vieläkin. Suippopaprikaa laitoin toissavuonna ihan kaupan tuoreen tuotteen siemenistä ja itivät yllättävän hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kokeilla tuota sutipölytystä, josko siinä olisi se taika. Kiitos vinkistä :-)

   Poista
 2. Kiitos inspiraatiosta, minäkin laitoin chilit tänään itämään. Pakko luottaa parempaan kesään, laitoin 11 lajiketta tulemaan. Ulkokasvatus on niin riippuvaista säistä, mutta pakkohan se hyvä kesä on tulla muutaman huonon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy olla tilastollinen mahdottomuus, että taas tulisi viileä ja sateinen kesä :-/

   Poista
 3. Sinulla onkin siellä kaikenlaisia ihanuuksia kasvatettavana! Iloista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Tällä viikolla onkin sitten tomaattien vuoro päästä potteihin. Aurinkoista viikkoa sinullekin!

   Poista