perjantai 21. huhtikuuta 2017

Ostoslista 2017

Taivaalta tulee solkenaan rakeita ja lunta, ja maa on edelleen umpijäässä, mutta kyllähän tässä jo kiiruusti täytyy ruveta suunnittelemaan kasvukautta 2017. Ties vaikka se alkaisi jo ens viikolla.

Pensaat ja omppupuu on jo leikattu, mutta kylmä sää on estänyt oksien hakettamisen. Se on to do -listan alkupäässä, samoin kuin kesäkeittiön laattavälien putsaus. Kukkapenkit kaipaavat siivousta: kuolleet kasvinosat täytyy silputa ja vuohenputket roundupata. Kun kompostit sulaa, kipataan niiden sisältö kukkapenkkeihin maanparannusaineeksi. Tämän vuoden suurin kukkapenkkipunnerrus on päivänliljojen jakaminen. Eivät ole muutamaan vuoteen kukkineet lainkaan, joten toivon, että jakaminen saa ne uudelleen innostumaan. Päivänliljojen juuripaakku tosin on niin tiivis, ettei viherturaajan haba riitä sen halkaisemiseen. Harkitsen järjetöntä väkivaltaa ja/tai dynamiittia.

Kasvimaat kaipaavat multalisäystä. Odottelenkin tässä kuumeisesti, että Postin setä soittaa ja ilmoittaa tuovansa 70 x 40 litran multasäkkiä pihaan. Oli hyvä multatarjous Tokmannilla ja antoivat vielä tilauksesta 5 %:n alennuksen.

Hankintalista on toki jo tälle kaudelle tehty:
 • katsura. Karmean kallis, enkä tiedä menestyykö se täällä, mutta kun pitää saada.
 • alppipaju. En tiedä mihin sen laitan, mutta sen kuvattiin näyttävän oliivipuulta. Pakko saada.
 • oliivipuu. Ikeasta ois saanut 20 eurolla, mutta täytyy odottaa sään lämpiämistä. Sisälle se ei tällä hetkellä mahdu.
 • sitruunapuu. Sen jo hankinkin. Tai no, lähinnä se on sitruunarisu vielä, mutta lähti heti kasvuun.
 • oliiviyrtti. Ihana lisä marinadeihin ja salaatteihin.
 • curry-yrtti. Kestää pitkälle syksyyn. Viime vuonna käytettiin loput joulukinkun marinadiin.
 • sieniyrtti. Uutuus, jota täytyy saada kokeilla.
 • kurki. Ehkä annan kitsch-paholaiselle lopullisesti pikkusormen, mutta ihastuin viime vuonna Ääs-ryhmän peltikurkeen ja aion semmoisen hankkia huomenna. Honkkarin pinkkiä peltiflamingoa mietin vielä (vitsi vitsi).
 • grilli. Vanha Misa on tulossa tiensä päähän, sillä kalojen savustuksesta tihkuva suola on hapristuttanut savustimen ja arinan. Uusi grilli on varmaankin samaa merkkiä, sillä tarjolla on yllättävän vähän puugrillejä, joissa on savustin.
 • ötökät. Viimeinkin on Suomeen tullut tarjolle kurinpitoötököitä, joita aion ostaa ison setin kasvihuoneeseen. Samasta paikasta saa myös niitä keltaisia tahma-ansoja, joilla voi huitoa kaalikasvien yllä ja toivoa mahdollisimman monen kirpan ja kaalikoin tarttuvan niihin.
 • Epicure ja Pink fir apple. Jos sattuvat tulemaan Hyötykasviyhdistykselle ajoissa myyntiin.
Puutarhagurun kanssa ollaan suunniteltu toivioretkeä Kauppilaan Flöriin, joten hankintalistalle päätynee vielä kaikkea ihanaa, jota ei ole vielä osannut ajatellakaan - ja jolle ei löydy paikkaa.

Itselle vielä muistutus: ei kannata turata perillan (kuvassa) siementen kanssa. Kaupan perilla (shiso, veripeippi) rehahtaa kasvuun, kun sen laittaa altakasteluruukkuun ja tymäkkään multaan.

2 kommenttia:

 1. Taas hyviä vinkkejä, kiitos. Pitää tuohon Biotukseen tutustua oikein kunnolla. Itsellä kaikki hommat vaiheessa, keli on sitä luokkaa ettei viitsi mitään tehdä. Pimeää on kotonakin niin ettei mikään tunnu kasvavan. Parvekkeella kyllä persilja lähti jo tulemaan, saas nähdä kuinka äijän käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täällä: maa umpijäässä ja lunta sataa. Ei voi ulkona tehdä vielä mitään. Tomaatintaimet ei kasva mihinkään, kun ei valo riitä.

   Poista