maanantai 31. heinäkuuta 2017

Burpless rulaa

Kurkku on maailman helpoin kasvatettava, sillä ainoa asia, mistä pitää pitää huolta on se, ettei liian monta yksilöä kylvä. Etikkakurkkuihin ja pikkelsseihin kurkkua saa kyllä säilöttyä, ja tuoreena heitettyä salaatteihin, keittoon ja leivän päälle, mutta siltikin sato pääsee yllättämään, ja niinpä sitä kiikuttaa kurkkuja kamuille ja toimistoon.

Paitsi tänä vuonna. Kurkkujen varret ja lehdet kasvaa komeina ja terveinä, mutta pölyttäjien puute jättää sadon vaatimattomaksi. Viime vuonna koko kurkkuseinä pörisi kimalaisista, mutta tänä vuonna ei kasvihuoneessa ole ollut yhtäkään kimalaista, mikä näkyy myös siinä, ettei cucamelonista tule lainkaan satoa. Cucamelon kukkii hurjasti ja köynnöstää jo kasvihuoneen katossa, mutta yhtään ainutta hedelmää ei niistä sadoista kukista tule. Montakohan vuotta menee kimalaiskannan toipumiseen :-/

Kurkkutasting ollaan kuitenkin saatu pidettyä, ja myös maun puolesta kurkkuvuosi on melkoinen katastrofi. Kyllä pussillinen Burpless tasty greeniä voittaa nuo 4 muuta pussia. Delistar on kaunis, kalpeanvihreä kurkku, joka kasvattaa hienon, muhkean, suoran patukan. Maku on hyvä mutta hentoinen, joten ei jatkoon. Marketmore on kuin norsun nahkaa järsisi. Kuori on paksu ja sitkeä, hedelmäliha puisevahko, eikä kurkku maistu juuri millekään. Nimestä päättelin, että kyseessä olisi satoisa lajike, mutta ei tuosta ole vielä saatu kuin 4 kurkkua. Onneksi. On se sen verran hirveä. Mutta ei niin hirveä kuin Chinese slangen, jonka piti kasvattaa puolimetrisiä, makeita kurkkuja. Pari suhteellisen kookasta yksilöä ollaan saatu, ja ensipuraisulla maku on todella makea. Mutta sitten iskee kitkeryys. Aivan kuin flashback varhaisteini-iän Kynnelistä :-X Syynä on varmaankin se, että multa pääsee välillä kuivahtamaan, mutta turha kasvattaa tuollaista lajiketta, joka ei tämän puutarhurin kastelua kestä.

Heroica on ainoa, joka tämän kurkkuvuoden pelastaa. Se jaksaa tehdä hoikkia, sileitä kurkkuja, joissa makua riittää. Ei se Burplessia parempi ole, mutta parempi kuin yksikään noista muista.

Ensi vuoden strategia on siis heittää Marketmoren ja Chinese slangenin siemenillä vesilintua, ostaa tilalle Burplessia ja kidnapata pihapiirin kimalaisia (jos niitä siis on enemmän kuin ne 2, jotka täällä on tänä kesänä pyörinyt) kasvihuoneeseen.

5 kommenttia:

 1. Chinese Slangen kasvaa mullakin ja kitkerää on, joskaan ei kaikki. Paksuhko kuorikin sillä on. Onneksi siemenet loppuivat niin pääsee ensi vuonna aloittamaan jollain uudella lajikkeella. Mulla ei ole päässyt kuivahtamaan joten jostain muusta tuo kitkeryys tulee. Siirsin ne ulos kun arvelin kuumuuden tuovan kitkeryyden mutta ei auttanut. Ainoa epäilys on tällä kertaa liika lannoitus. Olen laittanut kanankakan lisäksi kompostimultaa. Olisiko syy siinä?
  Avomaan kurkusta on maistiaisia saatu ja Alpha Beth-lajike on maukas ja ohutkuorinen. Sitä syödään tuorekurkkuna sitä mukaa kun valmistuu.
  Chinese Slangenin kitkerittömät yksilöt olen laittanut säilöntäliemeen. Siinä se menettelee ja kuoren paksuus ei niin häiritse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, Lezzie. Täytyy siis maistaa jokaista Slangenia, josko kohdalle osuisi myös kitkerittömiä yksilöitä. Kiitos myös Alpha Beth -vinkistä (onpa sillä hauska nimi). Uskaltautuisikohan sitä joskus kokeilemaan myös avomaankurkkuja.

   Poista
 2. Kiitokset hyvästä arvoinnista, ei tarvitse itse kaikkea kokeilla �� Alpha bethiä mullakin on joskus ollut, muistaakseni maukas. Tänä vuonna mulla on kasvarissa Iznik ja Picolino. Ihan kelvollisia molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesikin lajikevinkeistä; laitoin ne ylös muistiin. Sinulla on aivan ihana blogi :-)

   Poista