sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Hei, hei, hullu vuosi 2017

Ei suosinut vuosi 2017 viherturaajaa, vaikka sitä oli niin varma, ettei kolmatta huonoa kasvukautta voi tulla peräkkäin. Tuli, ja tuli kaikista huonoin ikinä. Kylmät yöt hytisyttivät kasvihuoneessa esikasvavia kasveja; perinteisistä vappukylvöistä ei tullut mitään, kun edellisenä yönä satoi 5 cm lunta, ja lunta tuli vielä kunnon kerros 9.5. Kesäkuun ensimmäisen päivän aamuna herättiin raekuuroon, eikä se kesä siitä sen kummemmaksi muuttunut. Satokausi päättyi ennätysaikaisin. Ja nyt taas on napaan asti lunta, eikä ulkona pääse mihinkään ennen kuin on tunnin ähertänyt lumilapion kanssa.

Kaalikasvit olivat ainoat, joille kylmyys sopi. Niistä tuli maukkaita ja ötökättömiä. Muita kasveja ötökättömyys sen sijaan haittasi, kun ei ollut pölyttäjiä. Makukin jäi muissa kasveissa vain haaveeksi, kun ei ollut auringonpaistetta.

Mutta eteenpäin, sanoi viherturaaja hangessa. Vielä viikko kärvistellään jouluisissa tunnelmissa ja loppiaisena sitten kannetaan joulukamat varastoon ja otetaan sieltä esikasvatuskamat tilalle. Esikasvatettavaa tulikin ennakoitua enemmän, kun Kotipuutarhassa oli artikkeli tulevan vuoden uutuussiemenistä, eikä henkilö voinut ohittaa curryä eikä lakritsisamettikukkaa (kuulemma lasten suosikki, mutta kai sitä voi kahta sekuntia vaille viisikymppinenkin maistaa). Ostoskoriin biimautui myös tomatillo, the ultimate salsa-aines.

Turauksen ulkopuolella vuosi 2017 jää muistiin hyvistä työuutisista. Ainakin toistaiseksi henkilö välttyy hallituksen aktivointitoimenpiteiltä (paitsi että kyllä ne TE-keskuksesta soittivat kolmen kuukauden välein. Olin siis aktiivisesti puhelimessa.). Eikä tänä vuonna kukaan kuollut (tosin ehtiihän tässä vielä...). Erittäin mieleenpainuva on myös tontin päädyn vakisaukon uusi vessa: jostain syystä kaiffari on päättänyt, että paremman puoliskon tekemällä sillalla on juurikin paras fengshui vessapuuhiin. Jos joku tietää keinon, millä opettaa saukko olemaan kakkaamatta sillalle, otamme tiedon nöyrinä vastaan.

Hyvää ja maukasta vuotta 2018! Ei se nyt millään voi olla neljäs peräkkäinen huono kasvukausi.

9 kommenttia:

 1. Kyllähän nämä kesät käyvät todella kummalliseksi. Minä en enää uskalla uhota ettei seuraava voi olla huonompi kuin edellinen: viime vuonna tein niin, satsasin vielä oikein erikoisesti tomaatteihin ja chileihin, ja muutaman hassun sain kumpaakin, vähemmän kuitenkin kuin taimia oli.

  Ajattelin jo, etten edes tilaa mitään siemeniä ensi vuodeksi, mutta niin vaan kävin eilen varastot läpi, ja kirjasin ylös että mitä pitää tilata. Mutta tilaaminen odottaa vielä parempaa aikaa, toista hetkellistä tarmonpuuskaa.

  Tomatilloa olen yrittänyt kasvattaa ruukussa muutamana huonona satovuotena, viime vuoden jäljiltä heitin siemenet menemään. Josko se toisi hyvän kesän.

  Ihana kuulla että siellä on hyviä uutisia töiden suhteen, tämä ei tunnu olevan hyvä ikä etsiä töitä. Onnea!

  Hyvää ja maukasta vuotta sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Ei sitä olisi uskonut, että asiantuntijatyössä katsotaan ikää, mutta niin se vain tuntui olevan iso este työnantajille. Onneksi ex-kollegojen start-upissa keski-ikäiset naiset jyräävät :-)

   Poista
 2. Olen masokisti tai holtiton optimisti, mutta tein pyhinä jo pitkää tilauslistaa siemenistä, liljoista ja daalioista.. Vaikka viimeisimpiä uhkasin pari kuukautta sitten viedä jo kompostiin. Jos asiat kerrankin sujuisivat niin kuin on suunniteltu, saisin sen kasvihuoneenkin tänä kesänä.

  Positiivista tässä lumisessa alkutalvessa on se, että nyt on ainakin lunta riittävästi kasveja suojaamassa. Mitään muuta positiivista en ole siitä löytänyt. Tai no jaa, koirat ja siten huusholli on puhtaampi kun on lunta.

  Aivan upea juttu tuo työllistyminen! Mielenkiinnolla odotan millaiseksi katastrofiksi se uusi aktiivimalli muodostuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, lattiat on paljon puhtaammat näin lumisena aikana. Mutta joka ikinen päivä saa käydä kasvihuoneen katon harjaamassa lumesta, ettei koko rakennelma lysähdä kasaan.

   Poista
 3. En valitettavasti osaa neuvoa saukon kakka-asiassa, sellaista ongelmaa ei täällä ole ollut. Sen sijaan on kyllä kasvimaan aitaa korotettava reilusti kauriiden takia �� Ekat siemenet on tilattu ja katse on keväässä. Jos tulee huono kesä, niin sitten myötäillään sitä. Ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauriit osaavat kyllä olla kamala riesa. Me ollaan toistaiseksi vältytty siltä, vaikka kauriita hengailee jopa ihan talon tuntumassa.
   Valoisaa kevään odotusta!

   Poista
 4. Täytyy itsekin ryhdistäytyä. Siemeniä on jo hankittuna. Täällä ei lunta näy missään, vettä sataa ja kaikkia... näillä keleillä pääsee kuokkimaan jo parin kuukauden päästä. Tai vaihtoehtoisesti keli jatkuu heinäkuuhun. Viime kesä meni meilläkin harakoille ja alkoi hieman väsyttämään koko touhu. Jos nyt tosiaankin 2018 olisi suopeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäämme odottamaan kuokkimisraporttia. Isona muutan rannikolle, niin ei tarvitse tämmöistä lumimäärää sietää.

   Poista
  2. Jos nyt kalkitsisi ensin. Vaan eipä luntakaan ja autokin hajosi.

   Poista