perjantai 30. maaliskuuta 2018

Muovinen harrastus

Tämän vuoden Gardener's World -sarjassa Monty Don (awww <3 ) yrittää löytää keinoja muovin vähentämiseksi puutarhailussa. En ollut tullut ajatelleeksikaan, miten valtava määrä muovia tämä harrastus pitää sisällään, ennen kuin heitin yhden satsin esikasvatuspotteja lavuaariin pestäväksi. Valtava vuori muovia!

Pottien lisäksi tulee käytettyä muovisia kupuja ja tarjottimia, kuplamuovia ja muovikelmua, muovisia ämpäreitä ja saaveja, muovisia multasäkkejä, työkaluja ja koreja. Kaikki ostettavat taimet ja kukatkin tulevat muoviruukuissa. Herraisä, tässähän on tullut vuosien varrella tuotettua useampi tonni mikromuovia maailman valtameriin.

Vaan eipä Montykaan ole löytänyt korvaavaa materiaalia. Britit välttävät viisaudessaan turvetuotteita, joten turvepoteista ei ole muovin korvaajaksi - enkä ole koskaan saanut mitään turvepoteissa kasvamaan, joten senkin puolesta saavat Suomen suot olla meidän osalta rauhassa. Kookoskuitu (viimein opin, miten coir lausutaan!) voisi kuulemma olla yksi mahdollinen pottiaines, mutta luin jostain (Viherpiha?), että kookoskuitu mädättää helposti kasvien juuret.

Monty kehotti välttämään rimpulamuovia ja ostamaan vain sellaisia muovituotteita, joilla on pitkä käyttöikä. Itse yritän hyödyntää kaiken taimien ja kukkien mukana tulleen muovin, kuten kuvan hyasinttipotit. Yhtä pestessä totesin, että käyttöikä näillä on mukavan pitkä, kun käteen osui potti, jossa oli koiranpennun hampaanjäljet. 7 vuotta sitten, kun silmä vältti, kävi pentu askartelemassa potin kimpussa.

Muovin kierrätyskin pitäisi opetella. Jotenkin sitä on tullut arasteltua, kun pitäisi tunnistaa eri muovilajit ja pestä huolellisesti se kierrätettävä osuus. Voirasian peseminen ei ihan yllä ajanvieton top 10:een.

Tällä hetkellä kuplamuovi on kasvihuoneessa rasitustestissä. Siemenlaatikoston kolmannessa luukussa oli nimittäin viesti viime vuodelta: koska kaalintaimet selvisivät kasvihuoneessa kuplamuovin alla -12:sta, vinkkasin itselle, että kannattaa kokeilla kaalin kylvöä jo maaliskuussa. No, tässä maaliskuussa on saanut vain haaveilla -12:sta, kun viime yönäkin oli -17. Laitoin silti kaalit kylvöön tuplakuplamuovin alle kasvihuoneeseen. Katsotaan, mitä tuumaavat tästä jäätävästä kelistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti