sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kurpitsaa kupuun

Kuten Sauvajyvänen totesi, kurpitsasato on välillä niin muhkea, että jatkojalostamisessa tuppaa ideat loppumaan. Piirakoita meillä ei juurikaan syödä, etenkään makeita, eikä sitä kurpitsarisottoakaan monta kertaa peräkkäin viitsi tarjota.

Viime aikoina meillä on kurpitsaa upotettu curryyn: kurpitsaa, sipulia, valkosipulia, papuja yms. vihanneksia, mitä sattuu kaapista löytymään, chiliä, currytahnaa ja kermaa/kookosmaitoa. Lisukkeeksi kuskusta, nuudeleita tai riisiä.

BBC good foodista löysin kana-sataykeiton ohjeen: kuullotetaan valkosipulia ja inkivääriä. Maustetuista, nahattomista kanankoivista paistetaan pinnat kiinni, keitetään kanaliemessä 20 min., riivitään lihat pois, lisätään soppaan paahdettua kurpitsaa, chiliä, kookosmaitoa, soijakastiketta, kalakastiketta, limeä ja muutama dolloppi maapähkinävoita. Tarjotaan nuudeleiden ja korianterin kanssa. Oli todella tuhti soppa talven kylmyyteen, ja kurpitsa suurusti sen hauskasti.

Samoin BBC good foodissa oli Rick Steinin kurpitsasalaatti, jossa paahdetut kurpitsan palat kieritettiin dukkahissa ja tarjottiin fetan, chilin ja rucolan kanssa. Lisäksi iski silmään lehden mac'n'cheese -ohje, johon laitettiin makaronin lisäksi bataattia. Mietin, että saman voisi tehdä kurpitsasta.

Kurpitsaa ollaan myös hasselbackattu, mutta siihen tarvii todella maistuvan lajikkeen. Butternutista se onnistui hyvin. Viikonloppuaamuisin tehdään kurpitsalettuja.

Nigellalla on ihana kurpitsalasagnen ohje: lasagnelevyjä, paahdettua kurpitsaa ja salviaa, tomaattikastiketta ja "juustokastikkeeksi" sotkutetaan pehmeää vuohenjuustoa, ricottaa, kananmunaa ja muskottia, ja päälle mozzarellaa ja pinjansiemeniä. Tätä ollaan tehty muutama kerta, ja voisikin taas laittaa vuohenjuuston ja ricotan ostoslistalle.

Tulikin nälkä...

3 kommenttia:

  1. Oih, ihania kurpitsaohjeita! Meillä ei tullut tänä vuonna ihan hirvittävästi kellariin säilöttävää kurpitsaa. Mutta muutama purkki soseeksi keitettyä on vielä pakkasessa. Alkaa kanssa se ainainen kurpitsasosekeitto kyllästyttämään!

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, kiitos! Tässähän on jo monta kokeiluun menevää ideaa, täälläkin sosekeitto kyllästyttää (ei minua, mutta muita). Hyvä että ymmärretään melko suorista vihjeistä ;)

    VastaaPoista
  3. Kiva, jos tuli uusia ideoita :-) Itse en edes muistanut kurpitsasosekeittoa - sellaisenhan voisikin pyöräyttää, kun sitä ei ole pariin vuoteen ollut lautasella. Sen päälle voisi vaikka ripotella kuivattua sikurirouskua ja paahdettua pekonia.

    VastaaPoista