maanantai 25. syyskuuta 2023

New order

(Heti alkoi Blue Monday soida päässä)

Kyllähän sitä ihmeen monta vuotta on sietänyt pientä pöytää ja kahta tuolia kasvihuoneessa, vaikka joka päivä ne ovat kasvien hoidon ja kastelun tiellä. Mutta kun oli niin nätin näköistä beautificationia pitsiliinoineen päivineen. Kerran ollaan niissä muistaakseni istuttu, varmaankin keskellä kylmää covid-kevättä. Kesällähän ei kasvihuoneessa pysty istuskelemaan, kun lämpötila huitelee +30:ssa vaikka ovet ja kattoluukut auki ovatkin. Eikä sinne tomaattipöheikön keskelle mahtuisikaan.

Päätin, että ensi vuonna häätyvät ylimääräiset kalusteet kasvihuoneesta pois, ja tein lisäksi siemenlaatikkoon itselleni tiukan muistutuksen: vain 6 kurkkua, 5 paprikaa, 5 chiliä ja 16 tomaattia. Ei yhtään enempää, sillä kasveja ei muuten mahdu kasvihuoneessa hoitamaan, eikä satoa korjaamaan, eikä tällaisena homekesänä pääse ilma kiertämään kasvien välissä, jos kasveja on liikaa.

Kasvihuonetta siivotessa ärsyttelin mielessäni taimihyllyköiden takaa joka vuosi popsahtavia syysmaitiaisia ja sitten hoksasin, että taimihyllyköt voisi siirtää vastapäiselle seinälle, ovensuuhun. Tomaatit eivät tykkää ovensuussa kasvaa, joten niitä on siihen turha tällätä, ja jos siihen laittaa paprikoita tai chilejä, ovat ne sekunnissa kirvojen peitossa. Kesällä taimihyllyköihin tulee taimien tilalle yrttejä, jotka houkuttelevat pölyttäjiä kasvihuoneeseen (tänä vuonna tosin suurin houkuttaja oli tomatillo, jonka perässä kimalaiset lensivät kasvarin perukoille asti – ja oppivat jopa lentämään kasvihuoneesta ulos!). Ja kun taimihyllyköt ovat pois siitä kohti, mistä syysmaitiaiset kasvariin kurkottaa, saa maitiaiset revittyä helpommin irti. Tosin turtsasin jo niiden päälle etikkaa. Toivottavasti se kärväyttää rikkaruohojen juuret niin, ettei ens vuonna moista riesaa enää ole.

Toinen siemenlaatikkomuistutus on tilata Tarhurin avulta ansaripetopunkkeja ämpärillinen, jotta päästään ripsiäisistä eroon.

Enää 2 kk esikasvatukseen ;-)

4 kommenttia:

 1. Voi surkeus noiden ripsiäisten kanssa! Toivottavasti pääset niistä eroon. Tekevät tuhojaan varsin salakavalasti, ennen kuin kunnolla huomaakaan. Luulen, että olen onnistunut hävittämään omani, juurikin petopunkkien avulla. Mulla ei invaasio kyllä kovin pahaksi päässytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja kun vielä lehtien lisäksi iskevät hedelmiinkin, niin tuho on melkoinen. Sisällä tulee melkeinpä päivittäin kytättyä viherkasveja, vaikka ne myrkytinkin. Ripsiäiskammo on jäänyt päälle :-D

   Poista
 2. Heti alkoi kyllä sama biisi soimaan päässä!😄👍

  VastaaPoista