torstai 28. syyskuuta 2023

Mitäs vielä?

Syyskuu on ollut hämmästyttävän lämmin, joten puutarhaa on voinut pikkuhiljaa laittaa talviteloille ilman sen isompaa loppurysäystä. Kesäkukat vielä rehottavat etupihalla ruukuissaan. Pariin ruukkuun vaihdoin syyskanervat, mutta muualla saavat kosmokset, pelargonit ja leijonankidat yhä kukkia. Muutama puolipökertynyt kimalainen niissä edelleen pörrää.

Kasvihuone on pesty odottamaan maaliskuuta. Pari chiliruukkua kököttää ulkona, sillä Aji mango ja Aji Guyana kypsyttävät vielä kovasti hedelmiään. Mihinkään niiden sato ei tosin mahdu, kun kumpikin pakastin on piripintaan täynnä, mutta heitetään ne sitten kuivuriin, jos sähkölaitos suo. Yhden Sugar rush stripeyn ja Aji mangon mutiloin  altakasteluruukkuun yrittämään talvehtimista. Ovat toistaiseksi kodinhoitohuoneessa karanteenissa siltä varalta, että tuovat öttiäisiä mukanaan sisälle – syötäviä kasveja kun ei halua myrkyttää.

Kasvimailla yksi kesäkurpitsa sinnittelee. Tämän vuoden lajike Bush baby yllätti maukkaudellaan. Kovin houkuttelevan näköinen se ei ole olminkalpeine hedelmineen, mutta maku on todella hyvä, ilman lumpeen häivääkään. Erityisesti taikinakuoressa fritattuna se on ollut erinomaisen maukas.

Lehtikaali Emerald ice on edelleen paikoillaan kasvimaalla ja saa ollakin ensimmäisiin pakkasiin asti. Vielä täytyisi tyhjentää kompostit kasvimaiden pohjille – tosin sitä ennen pitäisi parin kasvimaan päältä leikata aroniat alas. Sitä vaan ei vielä raaski tehdä, sillä mustarastaat tykkäävät aronian marjoista, eikä heitä halua nälkiinnyttää ennen muuttomatkaa. Ensi kuussa pitää istuttaa talvivalkosipulit sekä kylvää syyskylvöt. Sitten taitaa homma ollakin pulkassa.

Paljon on suunnitelmia ensi kaudelle; toivottavasti ne jaksaisi toteuttaakin. Yhtään ei vit kipuilu työpaikan kanssa ole hellittänyt, sillä nyt ne lykkäsivät sellaisen myrkyn, että seuraavat 6 kk saa odotella, tuleeko lomautuslappu viikon varoitusajalla. Ei hirveästi motivoi eikä lisää jaksamista sellainen. Tosin jos ne maaliskuussa lomauttaisivat vaikkapa seuraaviksi 6 kuukaudeksi, niin ei kamalasti haittaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti