![]() |
Kuvassa ei ole hauki vaan koira, mutta kyseisessä ojassa on hauenpoikasia havaittu |
Joskus ostettiin jostakin kuhaa, jonka liha punersi selvästi. Se oli järisyttävän maukasta. Niinpä kun alkutalvesta törmättiin Nygrenin tiskillä kauppahallissa punertavaan haukeen, joka sattumoisin oli sen verran tuoretta, että sen viitsi ostaa, napattiin file mukaan, ja paistamisen jälkeen todettiin, että olipa todella hyvää. Ei edes maistunut sellaiselle perinteiselle hauelle - sokkotestissä ei olisi ikinä arvannut syövänsä haukea.
Sittemmin maailma on yllättänyt Linnainmaan Cittarin kalatiskillä, joka on nykyään varmaankin Pirkanmaan tuorein. Kuulemma saavat isot erät kalaa tiistaisin ja torstaisin, ja pientä täydennystä myös joskus muina päivinä. Ja se iso erä on tuoretta, paikallista ja halpaa: hauki 7.65 €/kg ja made pari euroa kallimpaa. Eikä madetta ole nyljetty nakuksi, vaan sen on saanut ostettua mätine päivineen.
Längelmäveden ("Länkky", kuten Cittarin kalamestari ja minä nykyään sanotaan) hauki on ollut juuri sitä punertavaa, maukasta versiota, ja sitä ollaan syöty kilokaupalla. Palvelukin tiskillä pelaa ja jopa hauen fileointi onnistuu. Ja tietysti roippeita tarjotaan mukaan liemitarpeiksi.
Oltiinkin jo epätoivoisia, sillä vaki kalakauppamme Kangasalan K ei ole enää aikoihin tarjonnut tuoretta paikallista, eikä Nygrenin Pirkkalaan perustamasta kalatiskistä ole vielä kertaakaan tuoretta kalaa löytynyt. Tai kerran ehkä löytyi, mutta kun oltiin varmistamassa asiaa myyjältä, saatiin vastaukseksi "En tiedä, oon ollut vasta puoli tuntia työvuorossa". Kala jäi tiskiin. Muutenkin siellä on ollut "palvelu" perin kummallista: kalan alkuperätaulussa on aina vanhaa tietoa, kun "ei me olla sitä päivitetty". Juu, en osta kalaa säkissä, joten pitäkää sinttinne.
Kalasoppapäivät taitaa tosin tältä keväältä olla luetut, sillä pengoin pakastimet ja totesin, että viime vuoden vihannessadosta on enää jäljellä yksi pieni pussi paprikaa ja kolme isoa pussia papuja. Täytyisi siis soppa-ainekset hakea kaupasta. Tai sitten tyytyä paistettuun kalaan, kunnes savustuskausi alkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti