tiistai 5. tammikuuta 2016

Toive, unelma ja lupaus -haaste

Mustavalkoisten kodista napsahti haaste paljastaa puutarhaan liittyvät toiveet, unelmat ja lupaukset tälle vuodelle.
 

Toiveet

Kahden kylmän kevään jälkeen toivon lämmintä kevättä, siis sellaista, ettei peruukki lennä päästä tuulessa ja taimet kieltäydy kasvamasta. Eikä kevät saisi päättyä juhannuksen jälkeen lumisateeseen, vaan jatkuisi siitä pitkänä, helteisenä kesänä.
Toivon muhkeaa satoa, makeita tomaatteja, aromaattisia yrttejä, rapeita fenkoleja, meheviä papuja ja ennätyssadon Potimarroneja.
Toivon järjen pysyvän puutarhurin päässä, jottei taas olla siinä tilanteessa, että mihin nämä kaikki kesäkurpitsat ja perunat oikein laitetaan.
Toivon välitöntä sukupuuttoa kyille, lehtokotiloille ja kirpoille.
 

Unelmat

Lottovoitto. Sillä ostettaisiin talo Ligurianmeren ja merialppien välistä. Talon puutarhaan istutettaisiin limeä, viikunaa, nektariinia, aprikoosia; ehkä myös muutama oleanteri portin pieleen. Kasvukausi jatkuisi ympäri vuoden, joten omasta pihasta saisi kaikki kasvikset, ja chef kävisi joka päivä rannasta hakemassa tuoreet kalat ja möyriäiset ruokapöytään. Pipon ja toppatakin vois jättää Suomeen.
 
Oman rahan unelmat ovat hitusen vaatimattomampia. 14 neliön kasvihuone valmistunee täksi kevääksi, ja siihen unelmoin nättiä sisustusta. Lisäksi unelmoin, että viime keväänä ostettu kirjovaahtera kasvaa isoksi puuksi, myyristä ja pakkasista huolimatta. Unelmissa olisi myös saada ihka oikea puutarha-ammattilainen (sellainen, joka ei kulje halaatissa ja antennipipossa) leikkomaan pihan puut ja pensaat ja keksimään, millä pihaan saadaan yhtenäisempi ilme kaikkien näiden 14:n "voi, mä haluun yhden tuommoisen ja sit yhden tuommoisen ja sit tuota ehkä kaksi" vuoden jälkeen.
 

Lupaukset

Onks pakko? No, lupaan viimeinkin hävittää ruusut kasvimaiden vieressä olevasta rinteestä ja korvata ne aronioilla, joita rinteessä jo osaksi kasvaa. Aroniat eivät levitä juuriaan pitkin ja poikin, eivätkä ruostu syksyn sateissa.
Lupaan viimeinkin tasoittaa keon, joka on syntynyt 10 vuoden aikana kasvihuoneesta häädetyistä kasveista.
Lupaan viimeinkin hakettaa pihan perukoille kasautuneet risut.
Lupaan viimeinkin polttaa pihalle kertyneet epämääräiset lavat ja laudat (jahka joku ensin pilkkoo ne).
Lupaan viimeinkin maisemoida kesäkeittiön ympärystän, jahka keksin, mikä kasvi viihtyy hiekassa (leskenlehden ohella).
Ai miten niin täällä on keskitytty vain kaikkiin kivoihin puuhiin...
 
Paljastaisiko sauvajyvänen omat toiveensa, unelmansa ja lupauksensa?

1 kommentti:

  1. Kiitos haasteesta, kyllähän minä ne paljastin. Lottovoittoa tännekin tarvittaisi, mutta en minä sillä Suomea jättäisi ;)

    VastaaPoista