torstai 21. tammikuuta 2016

Shiso on Suomen suolayrtti

Että on vaikeaa löytää shisoa, eli perillaa, eli veripeippiä. Vaki nettisiemenkaupoissani tai puutarhaliikkeissä sitä ei ole, eikä googlettamallakaan tule vastaan kuin sanakirjamääritelmiä ja eräs siemenkauppa, jolle en rahojani halua antaa muutoin kuin äärimmäisessä hädässä (= jos ei muualta Pink fir applea saa). Olenkin tullut siihen tulokseen, että shiso on Suomessa yhtä suosittu kuin suolayrtti Briteissä, joten sen siemenet menevät kaupaksi alta aikayksikön, eikä meille taviksille niitä riitä. Tai sitten siementen myyjät eivät tajua, miten hieno yrtti se on, eivätkä ota sitä valikoimiinsa.

Sattumoisin kulutin aikaani Korpikangas siemen-fröössä ja sieltä shisoa löytyi, joskaan ei missään houkuttelevissa pussukoissa, vaan tuommoisissa apteekin salmiakkijauhopusseissa, mutta pääasia, että löytyi. Oli pakko ostaa heti 3 pussia, jotta riittää tulevillekin vuosille. Mukaan lähti myös tummanpunainen ruiskukka, ja siemen-fröö ystävällisesti laittoi tuliaiseksi ilmaispussin tuommoista valkoista kukkasta.

Shiso on hyvää salaatissa, pestona, yllätysnyyttien kääreenä ja nälissään suuhun tungettuna kesken tomaatinvarkaiden nyhtämisen. Kohtahan sitä jo saa, kun tuo pakkanenkin lauhtui sopivasti -24:stä -27:ään >:-/

4 kommenttia:

 1. Kumpaa sait, vihreää vai punaista? En ymmärrä, miksi shisoa on niin vaikea saada Suomesta. Hyötykasviyhdistyksellä sitä on muistaakseni ollut, onkohan vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreää, onneksi. Se taitaa olla voimakkaamman makuinen kuin punainen ja sitruksisempi, jos oikein muistan.
   Hyötykasviyhdistyksellä shisoa on, mutta siinä vaiheessa kun pulju julkaisee artikkeleita homeopatiasta ja siitä, että syöpä paranee ruokavaliolla, menee meikäläisen rahahanat sukkelaan kiinni.

   Poista
  2. Tuosta suuntauksesta en tiennytkään – muuten Hyötiksen toimintaidea on ollut minusta ihan hyvä, tosin kokemukseni ovat muutaman vuoden takaa.
   Mutta kiva että sait joka tapauksessa shison siemeniä, se on hieno yrtti!

   Poista
  3. Niinpä; shisosta on tullut yksi lempiyrteistä meidän ruokapöydässä :-)

   Poista