lauantai 10. kesäkuuta 2017

Viherkielto mennee heinäkuulle

Sanoinko jo, että meillä oli viikonloppuna -2? Kaikki toki oli kasvimaalla tuplaharsotettu, mutta en odottanut näin totaalista kärvääntymistä. Maissien ja kesäkurpitsan kohdalla otin tietoisen riskin, sillä ne olivat kasvihuoneessa esikasvaneet jo siihen pisteeseen, että valittavana oli kuukahtaisivatko ne kasvihuoneessa tai -maalla. Valitsivat sitten -maan. Kesäkurpitsaa esikylvin uuden setin, mutta maisseille heitin hyvästit tältä vuodelta, ellei sitten puutarhagurun kanssa tehdä vielä yhtä toivioretkeä taimitarhalle, josta saa korvaavia taimia. Jätin niille varmuuden vuoksi vielä tilaa.

Perunoiltakin paleltui lehtiä, tosin Marabel näytti kestäneen pakkasta yllättävän vähällä damagella. Ämpärissä kasvava Jussi kärvääntyi jo aiemmin, joskin tekee uutta lehteä kovaa kyytiä. Ehkä siitä on juhannuspotuksi. Sama juttu kaaleilla: osa lehdistä paleltui parisen viikkoa sitten, mutta uudet lehdet ovat onneksi kasvaneet tilalle. Suippokaali on jo suipottumassa, ja Nero di Toscanasta ehkä voisi nipsaista lehden tai pari keittoon.

Muuten kasvimaan sato on vielä vain haaveissa. Rucolaa saa varmaan ens viikolla alkaa poimia, mutta salaatit ovat vasta sirkkalehdillä ja retiisit noin sukkapuikon paksuisia. Eilen tein moneen riviin uusintakylvöjä, sillä kylmä ja rutikuiva kevät oli saanut siemenet itämään huonosti.

Yrtit sen sijaan voivat hyvin. Ruohosipuli on tehnyt muhkeat turppaat, ja karhunlaukka on alkanut levitä (siitä kuulemma voi tulla ihan riesa). Salvian ja timjamin sekä Lidlistä ostetun mintun häädin kasvihuoneesta herbaarioon, eivätkä ne siirrosta näy hätkähtäneen.

Kovasti sitä kaipaa oman maan satoa, mutta tuskin tässä kuussa salaatinlehteä kummempaa suuhunpantavaa ehtii kasvimaalta saada.

4 kommenttia:

 1. Voi kurjuus sentään, olen kovin pahoillani puolestasi! Varmaan kesäkurpitsa ehtii vieläkin, joskus olen itsekin jättänyt esikasvatuksen väliin. Sinullakin on Nero di Toscanaa. Siitä tuli viime kesänä suosikkini, niin että tänä vuonna en muuta lehtikaalia laittanutkaan. Turkuun on nyt tullut kesä ja puutarhatontulla riittää puuhaa.

  VastaaPoista
 2. Nero di Toscana on tosiaan hyvä, ja siitä on helppo nyppiä toukat pois, toisin kuin kähärälehtisistä lehtikaaleista.
  Ihanaa kun viimeinkin pääsee pihapuuhiin :-)

  VastaaPoista
 3. Voi uskomatonta! Onpa harmi. Minä ajattelin juuri hetki sitten että kellään ei ole niin ankeaa tilannetta kuin minulla nyt, kun porkkanat eivät ole itäneet, punajuuret ovat vasta minisirkkalehdillä eikä tilli ole vieläkään itänyt. Mutta tuo on kyllä kurjaa, maissit ja kaikki.

  ps. mulla vasta nyt iti Lungo di Firenze, eli toivotaan että ehtii täällä ja siellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä (taas) ollut hankala kevät, eikä paremmalta näytä: viime yönä oli +3,5 C ja ensi yöstä tulee kuulemma kylmempi, huoh. Täytyy kaivaa harsot (taas) esille.

   Poista