lauantai 4. toukokuuta 2019

Kylvöloma 2019: lähtötilanne ja tavoitteet

Niin sitä ihminen aloitti viikon mittaisen kesälomansa raivoisassa pohjoistuulessa ja lumisateessa. Ei tullut mieleenkään juhlistaa loman alkua virkistävällä valkoviinillä, vaan otimme takatalveen lämpöä punkusta ja Red Leicesteristä. Glögiin ei sentään turvauduttu. Lohduttauduimme muistelemalla viime vuoden kylvölomaa, jolloin lauantaina paleltiin Plantagenissa +4:ssä ja loppuviikosta oltiin jo biksuissa kesäkeittiössä. Tähtäämme samaan. Vaikka väkisin.

Koska toukokuun alku on pienviljelijälle kiireistä aikaa, eikä kukaan muu ole niin hullu, että lomailisi toukokuussa, on tähän saumaan hyvä ottaa pieni pätkä kesälomaa, jotta ehtii raivata talon ja pihan kesää varten. Loppuloma onkin sitten elokuussa sadonkorjuuaikaan. Se niistä löhölomista.

Vappu oli pitkästä aikaa niin lämmin, että kylvin kasvimaat ja donkkasin siemenperunat multiin uhkaavasta arktisesta syklonista huolimatta. Viljelmät katettiin harsoilla, jotka yllättäen pysyivät tuulessa paikoillaan. Syyskylvöistä ainakin salaatit ja pinaatti ehtivät alkaa itää. Jahka sää lämpenee, täytyy kurkata selvisivätkö takatalvesta. Kasvihuoneen ovea en ole uskaltanut pariin päivään raottaa kylmän sään takia. Lämmitin siellä puhisee nyt yöt ja päivät, jotta kurpitsat pysyisivät hengissä.

Loman päätavoite on saada chilit, paprikat ja tomaatit loppusijoituspaikkaansa kasvihuoneeseen. Muita tavoitteita on varastojen ja autotallin konmarinointi, kaatopaikkakeikka (jei!), ikkunoiden pesu (jei!), pottien pesu (jei!) ja hervottoman risukasan haketus. Edelliskesien märkyys ja viime kesän kuivuus kurittivat pensaita sen verran, että elottomia oksia on kertynyt valtava määrä. Haketus on kuolettavan tylsää hommaa, mutta onneksi lopputulosta voi käyttää katteena ja kompostin kuivikkeena.

Kohta lähdetään hakemaan uutta multakuormaa, kun edellinen on jo melkein kokonaan käytetty. Sitten lähdetään Nuorajärvelle tiirailemaan, joko ruskosuohaukat ovat palanneet hoodeille (viime vuoden opettele tunnistamaan 100 lintulajia -projekti koukutti bongailuun).

2 kommenttia:

  1. Leppoisa loma siis :) Muista ottaa rennostikin, jos ei muuten niin että lihakset toipuisivat päivän rasituksesta. Sääennuste näyttää lämpenevää, tosin loppuviikosta voi silti tulla kylmä biksuissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi ja -5 asteen aamupakkaset pitää henkilön tiiviisti kirjojen ja kutimen ääressä :-/

      Poista