perjantai 20. syyskuuta 2019

Loppurysäys 2019

Vielä eivät ole kurkiaurat vieneet kesää pois, mutta parin viime yön pakkaset ovat litsuttaneet kasvit kompostikuntoon. Pikkuhiljaa on tullut tyhjennettyä kasvihuonetta ja kesäkukkaruukkuja, mutta nyt alkaa olla totaalisen talvitelouttamisen aika.

Toiveikkaasti pidin chilejä kasvihuoneessa tähän saakka, mutta eipä niistä kypsynyt kuin pari Pink habaneroa ja Poblanot. Kovasti kyllä tekivät hedelmää, mutta eipä niillä raaoilla mitään tee. Sisällä kypsytettyihin tulee vain väri, muttei makua. Viime vuoden satoa on kyllä pakastimessa kilokaupalla, joten ei tässä ihan tulettomiksi jäädä. Kasvihuoneessa on sen jälkeen enää loppusiivouksen paikka sekä katon uusiminen, sillä höttöinen kennolevy ja naapurien ilotulitteet ovat tehneet katosta silkkaa ritsahtelevaa mikromuovia, joka ei lumen (yäk!) painoa tule kestämään.

Kasvimaat on sadonkorjattu jo aikaa sitten. Täytyy vielä nyppiä rikkaruohot pois ja tyhjentää komposti kasvilavojen pohjalle. Yksi setti kasvilavoja joudutaan sijoittamaan uudelleen, sillä uusi ruohonleikkuri (eläköön akkukäyttöinen leikkuri! Ei tarvi vääntää 100 vipua ja vedellä naruista, vaan hän käynnistyy painamalla sivistyneesti napista. Lisäksi hänessä on erityinen hiljaisen käyntiäänen nappi.) ei mahdu lavojen väliin.

Huonosta satokaudesta huolimatta sadonkorjuupakastin on piripintaan täynnä, kiitos naapurin mummon luumujen ja oman pihan kriikunan, jonka ennätyssadosta tehtiin pullotolkulla mehua. Mehu tosin on niin kirpeää, että vie kiilteen hampaista ja limakalvot ruokatorvesta, joten jäänee kertakokeiluksi.

Tälle syksylle olisi vielä toiveena pihajamppa. Sellainen, joka kaataisi puut ja leikkaisi pensaat. Portin vieressä oleva kuusi on kohta syönyt sekä postilaatikon että roskakatoksen, ja takapihan aroniat ovat niin korkeita, että aiheuttavat huonon feng shuin kesäkeittiöön. Kirsikoita pitäisi karsia kovalla kädellä, vanha omenapuu ja pari riippahernepensasta kaataa kokonaan ja hävittää tyrni. Toki osattais itsekin, mutta ihan järkyttävä homma. Mieluummin istun sisällä ja mietin lajikkeita vuodelle 2020 (tsiisus! Sitä aina mietti, miten k-a-m-a-l-a-n vanha sitä onkaan vuonna 2000. Vuonna 2020 sitä on vielä kamalamman vanha!).

2 kommenttia:

 1. Vähän on huonosatoinen vuosi täälläkin. Kesäkurpitsaa ei tullut edellisvuosien malliin. NO, se voi olla kyllä ihan hyväkin juttu. Ollaan saatu syödä jotain muutakin! ='D

  Meillä kyllä osa noista chileistä, mitä sinulta sain, ehti kypsymäänkin. Oli ajatus tälle viikonlopulle tyhjentää kasvihuoneet, mutta tuli sitten muuttuvia tekijöitä matkaan. Katsotaan nyt, onko näiden pakkasöiden jälkeen edes mitään satoa enään korjattavaksi. Mutta tää on nyt tätä ja sillä mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin murheellinen muuttuva tekijä teitä kohtasi :-( Lämmin osanotto.

   Poista