maanantai 19. elokuuta 2019

Sesongin poistot

Sadonkorjuuloma typistyi nopeasti pelkäksi lomaksi, sillä satoa ei ole juurikaan ollut korjattavaksi. Muutama ämpärillinen perunoita meni esikeiton kautta pakastimeen ja pari ämpärillistä viinimarjoja mehustamisen kautta samaan osoitteeseen. Siinäpä se.

Kurpitseriasta ei tosiaankaan tullut muuta kuin se rupuinen Potimarron ja yksittäinen Rolet, joka sekin oli sisältä homeessa. Kurpitsat kyllä kukkivat, mutta eivät tarjenneet tehdä hedelmää. Pari Butterbushia jätin vielä kasvamaan, vaikkakin ne tapojensa vastaisesti tekevät pitkiä lonkeroita eivätkä kasva pensasmaisesti, kuten pitäisi. Mikä lie hormonihäiriö heillä. Kesäkurpitsa alkoi tehdä satoa vasta elokuussa, joten muutama White scallop ollaan lautaselle saatu.

Härkäpapua tuli vain kourallinen (olen sitä mieltä, että härkäpavun pahoinpitely nyhtämällä pitäisi kriminalisoida), eikä toukokuussa ämpäreihin laitetut Ferrarit edes kukkineet, kun oli niin kylmää. Papukaaressa luikertelevat Fasoldit sen sijaan tuottavat mukavasti palkoja, joten talvella meillä siis syödään perunaa ja papua.

Juureksista ainoastaan porkkana kasvaa edes joten kuten. Puna- ja raitajuuria tuli 2 kpl kumpaakin. Kaalikoit söivät lehtikaalin pitsiksi, eikä parsakaali jaksanut kuivuudessa tehdä kuin yhden peukalonpään kokoisen kukinnon. Kyssää tuli kivasti, ja ruusukaali näyttää olevan vahvasti hengissä, joskaan ruusukkeita ei vielä näy. Maissi on tehnyt jykevät tähkät, joten niiden kypsymistä vielä odotellaan. Muutaman punasipulin sain pelastettua toukilta.

Kurkkusato ei ole viherturaamisen historiassa ollut koskaan näin surkea. Yhden ainoan kerran ollaan saatu tzatzikiainekset kasaan, eikä maustekurkkujakaan olla tehty kuin 4 pientä purkkia. Eilen saksin suurimman osan kurkun lonkeroista pois, kun niissä ei ollut edes kukkia.

Tomaattisatokin on huomattavasti normaalia pienempi. Yksi Pantano kieltäytyi kokonaan kukkimasta kesän kylmyydessä, joten kannoin sen jo ulos kasvarista. Sunchocola on ainoa, joka tarkenee tehdä kunnon sadon. Taiwan goddess osoittautui mukavan hapokkaaksi pikku tomaatiksi, joten sitä voi hyvällä mielellä kylvää lisää. Principe borghese kellastui jo heti heinäkuun alun kylmyydessä, eikä ole tehnyt kuin yhden (1) tomaatin. Täytyy heivata sekin pihalle. Kauhean nirppanokkaisia nuo italialaiset!

Paprika ja chili näyttävät tekevän normaalin sadon, jahka aurinko vielä näyttäytyisi ja kypsyttäisi ne. Tomatillossa on huomattavasti suurempia hedelmiä kuin viime vuonna. Siirsin yhden taimen ulos ja toisen kasvihuoneen oven lähelle, joten ovat varmaan hyötyneet kukkakärpäsistä, jotka niiden ympärillä pörräävät.

Aamulehden mukaan kylmä kesä on vaikuttanut myös vesilintujen poikasmääriin, jotka ovat paljon normaalia vähäisemmät. Että on tämä #¤%"&!!! kun kolmen kylmän ja yhden ainokaisen lämpimän kesän jälkeen ollaan taas jouduttu kaivamaan kevyttoppaa päälle keskellä kesää >:-/

Loppuun jälleen someuutinen: Heidi Haapalahti instagrammasi, että Larsvikenissä on huikeat siemenpottuvalikoimat. Ennustan, että sinne lähtee Kangasalta tilaus ensi keväänä. Iso tilaus.

2 kommenttia:

  1. Ei päästänyt tämäkään kesä puutarhaajia helpolla. Meillä on koko kesä ollut rutikuivaa, kylmää, kuumaa ja kuivaa. Vettä on kannettu ja kasveja on yritetty pitää hengissä. Kaikki, mitkä ei tuota ruokaa, on saanut kuivahtaa penkkeihin, niitä en ole viitsinyt edes kitkeä, katselen vain kauempaa. Metsässä, puutarhassa, kaupungilla ja puistoissa alkoi syksy jo heinäkuussa kun kaikki kuivui ja kellastui. No nyt on saatu hengenpitimiksi edes vähän vettä (sellaiset päivät kun ei ole tarvinnut kastella on luksusta!), mutta metsät on edelleen todella kuivia. Sieniä ei ole viitsinyt edes käydä katsomassa. Mutta jotain aina; metsävadelmavuosi on ollut ihan huima, uskomattoman paljon ja hyvää vadelmaa. Mistähän se on kasvunsa repinyt? Sitä on sitten kerätty pakkanen puolilleen. Mustikat on surkeita ja niitä on vähän. Omenoita tulee, samoin yksi kirsikkapuu teki hienon sadon. Kesäkurpitsa odotti meilläkin elokuulle, näytti, ettei yhtään mitään tule ja nyt sitten sitä saakin syödä joka välissä. Kyssäkaali onnistui täälläkin vaikka kaalikoita oli ennätys paljon ja edelleen lentelee muutamia. Sitkeesti nypin kaalinlehtiä madoista ja luotin siihen, että kunhan mennään kesän lopulle, niin lehtikaalit pääsevät kunnolla kasvuun. Nyt vihdoin alkaa tulemaan hyvää ja ehjää lehteä kerättäväksi asti. Kurpitsat odottelivat myöhään, niidenkin kanssa meinasin heittää pyyhkeen nurkkaan, mutta johan on alkanut niissäkin tapahtumaan. Talvikurpitsat saavat vielä kasvaa ainakin kuukauden (jos nyt ei ihan lunta taivaalta tule), joten eiköhän sitäkin lajia saada kellari puolilleen. Nyt saattaa homma taas tympiä ja tämän kesän kastelukannurallissa päätin, että ensi kesän pidän paussia, mutta mieli on alkanut jo kummasti muuttumaan ja syyskylvöjä jo suunnitellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että saitte vadelmaa. Meillä ei sitä(kään) tullut yhtään. Eilen piipahdettiin etsimässä sieniä, mutta ei näkynyt ainuttakaan. Puolukoita näkyi tulevan, mutta kovin ovat pieniä ja kuivakoita. On tämä ollut ihmeellinen vuosi, jälleen kerran.

      Poista