perjantai 10. toukokuuta 2024

Lapio tottelee titaania

Pestopuutarha!

Talven, takatalven, takatakatalven ja töistä imuroidun flunssan jälkeen oli aika uskaltautua pihahommiin. Listalla oli alppipajun siirtäminen etupihan kukkapenkistä, sillä paju imi voimat allaan kasvavilta iiriksiltä ja pioneilta, eikä se muutenkaan ollut silmiä hivelevä näky, kun kasvaa rojotti toispuoleisena yrittäessään saada valoa. Toinen kasvitetrikseen osallistunut oli valkoherukka, joka oli jäänyt pahasti omenapuun varjoon.

Reippaasti poljin lapiota, enkä tohkeissani muistanut, että vasen jalkaterä on titaanilla vahvistettu. Mutta hyvin kesti; kiitokset vaan Taysiin! Paju koristaa nyt pihalammen reunaa, ja valkoherukka pääsi aurinkoiselle paikalle kaikkien muiden herukoiden joukkoon (hullukaan ei sieltä viidakosta saa herukoita poimittua, mutta ehkäpä ensi syksynä raaskin karsia vanhimpia oksia ja ilmavoittaa pusikon).

Vappuna vapautin kodinhoitohuoneen ja keittiön taimista, ja alkuviikosta kylvin kasvimaat. Kovasti tekisi mieli siirtää vapaa-aika kokonaan pihalle, mutta -6:n yölämpötilat ja pohjoisesta viuhuva tuuli eivät innoita kitkemään kukkapenkkejä ja pesemään potteja. 

Kasvihuoneeseen tosin on pakko tarjeta piipahtamaan, kun kaikki satamiljoonaa tainta kaipaavat päivittäistä kastelua. Eilen kasvariin muutti myös kolonna uusia asukkaita: ripsiäispetopunkkeja. Ahkerasta tutkimisesta huolimatta oli keittiön ripsiäisinvaasio saavuttanut chilien ja paprikoiden taimet, ja koska ne mustat luikerot tuhoavat kasvien lehtien lisäksi myös hedelmät, oli pakko turvautua Tarhurin apuun ja tilata kättä pidempää. Että buon appetito vaan, petopunkit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti