maanantai 14. huhtikuuta 2014

Nyt kasvihuoneessa

Kun yöpakkaset hiukan hellittivät, tuli kiiru muistella, mitä tähän aikaan vuodesta kasvarissa yleensä kasvaa. Eipä juuri mitään; lähinnä vain maaliskuun lopulla tehdyt räntäistutukset, eli salaatti ja retiisi.

Nyt kuitenkin rohkaistuin ja siirsin sisällä kasvaneet basilikan, myskisalvian, timjamin ja sitruunaruohon nauttimaan kasvihuoneen valosta. Jos yöpakkanen ne tärvelee, niin ei ihan kamalasti haittaa; uutta siementä sitten kehiin vaan.

Räntäistutusten sijaan tehtiin tänä vuonna vesisadekylvöjä, jotka nyt itävät mukavasti. Salaatin ja retiisin lisäksi kylvin rucolaa ja mizunaa, ihan vain kirppojen kiusaksi.

Perinteisesti huhtikuussa napsin hopeapajusta alkuja juurtumaan ruukkuihin, ja niitä on nyt kasvihuoneessa 12 kappaletta, joista osa päätyy siskon huomaan autuaammalle kasvuvyöhykkeelle. Loput istutan loppukesästä syreenien lomaan, jos siis suinkin vain juurtuvat ruukkuunsa.

Viikonloppuna havahduin älyämään, että voisihan kasvariin jo sijoittaa yhden perunaämpärinkin, joten kiiruusti piti kirmata hakemaan varastosta ämpäri ja autotallista Kauppilan manteliperuna. Siinä tohinassa muistin aikaisen kevään 2008, jolloin syötiin yhtä aikaa oman pihan parsaa ja oman kasvarin vahapapua, joten toiseen ämpäriin kylvin muutaman vahapavun siemenen.

Varastosta on jo kaivettu esiin erinäisiä ruukkuja, joista pariin lapioin multaa jäisehköstä puutarhamultasäkistä. Kannoin ruukut kasvariin lämpiämään, ja pääsiäislomalla niihin voisi laittaa kehäkukkaa ja krassia tulemaan.

On tämä ihanaa aikaa! Rastaat, järripeipot ja tavispeipot pitävät aamuisin korviahuumaavaa meteliä, routa alkaa antautua, ja sieltä täältä nousee esiin tulppaaneja, narsisseja ja krookuksia. Ja ihan oikeasti saa jo suunnitella kylvöjä. Kunpa vain voisi hetkeksi unohtaa sen, että kevään ensimmäinen lapiointi tulee olemaan mummokoiran hauta :-/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti