lauantai 4. huhtikuuta 2015

Ruma sana!

Kiroilu on rumaa, mutta kyllä nyt tekisi mieli päräyttää oikein mehevä v, ellei kaksikin. Siinä sitä aamiaisella nappasi esikasvatelaatikkoa vasten nojaavasta ruukkusalaatista lehdykän voileivälle ja puolihuolimattomasti naurahti leivälle laskeutuneelle kirvalle, kunnes tajuntaan iski yhtälö esikasvatteet + kirva = "#¤%&/!!!!! Ei olisi pitänyt jättää kaupan salaattia pöydälle, vaikka jääkaappi olikin täpötäysi.

Keittiön ikkunoilta litsasin n. 40kpl kirvoja, ja yksi pariskunta kehtasi olla mun ranskalaisella rakuunallani tekemässä lisäkirvoja. Ei ole enää. Nyt täytyy tarkasti kytätä jokaista tomaatintainta, Sprutzit-pullo toisessa kädessä. Ja ne ikkunatkin täytyis pestä, kun ovat täynnä kirvanpyydystysjälkiä.

Päivän hyvä uutinen sen sijaan on, että pääsiäiskaritsa (kotimainen sellainen; uusiseelantilaisiin emme koske pitkällä tikullakaan) saa pintaansa oman pihan timjamia, tai siis mikä ajuruoho tuo nyt on, joka täällä tarkenee talvehtia. Viime vuonna kylvin timjamia ruukkuihin ja kun tuo lajike näytti samalta kuin mitä anoppivainaa oman äitivainaansa pihasta meille toi, ja mikä jaksoi kasvaa ja talvehtia meillä monta vuotta, laitoin sen syksyllä kasvimaalle siltä varalta, että sekin talvehtisi. Ja katso, sieltä se lumen alta pilkisti vihreänä, eikä kärvääntynyt, vaikka lumen sulattua sitä kurmootti -12 asteen pakkanen.

6 kommenttia:

 1. Minä niin tunnen tuskasi. Mulla meni useampi vuosi sitten kaikki chilit ja tomaatit kirvainvaasion takia. En älynnyt olla riittävän tarkkana, ja aloin toimia vasta kun oli liian myöhäistä. Sen jälkeen en ole tilannut mitään yrttejä tähän aikaan vuodesta, kaupasta voin ostaa kun olen ne esin syynännyt todellatodella tarkkaan. Eikä ostoyrtit tähän aikaan vuodesta todellakaan ole mitään luomua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin järkyttävän kirvainen ruukkusalaatti, että heitin sen saman tien ulos kompostiin. Täytyy näköjään opetella tutkimaan kaupan salaatit ja yrtit tarkkaan.

   Poista
 2. Tässä kohtaa olisi hyvä ollut laittaa kuva ryökäleistä, ei tässä umpisokea sellaisia ensinkään huomaa eikä osaa tutkiakaan. Itsellä kävi pahemmin, kesäkurpitsat ei pitäneet hetken tuuletuksesta ja kuolivat muutamaa lukuunottamatta kaikki. Parvekkeella muuten laatikossa viime vuotista salviaa ja timjamia. Epäilen kyllä uuden kasvun mahdollisuutta näillä parilla kaverilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo oli herkät kesäkurpitsat! Ei tuolla ulkona nyt enää ole niin kylmää, että pitäisi henkensä heittää pienestä tuuletuksesta.

   Poista
 3. Meillä on pihalla timjami ihan kukkamaassa. Se talvehti ensin useamman vuoden ruukussa ja nyt ollut jo pari talvea ihan maamullassa kasvamassa. On se kyllä sitkeä sissi - tänään siitä just napsin kevään ensimmäiset oksat marinadiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on tosiaan sitkeä timjami, kun on ruukussakin talvehtinut, vau!

   Poista