lauantai 27. kesäkuuta 2015

Päivän maut: mooli ja retikka

Brittiläisissä puutarhalehdissä on pitkään hehkutettu moolia (ne varmaan lausuu sen "muuli"): aasialaista, pitkää, valkoista retiisiä. Kitchen gardenin ilmaissiementen myötä pääsin viimeinkin sitä testaamaan. Lopputuloksen piti olla vitamiinipitoinen, suuri ja mieto juures. Ei siis kudinpuikon paksuinen, kahden sentin pituinen, kuituinen ja kitkerä möltti, joka oli täynnä toukkia. Pelkkää kompostikamaa, siis. Ja minä kun luulin kasvattavani Istappin veroista, lempeän mehevää retiisiä.

Retikkaakin olin jo jonkin aikaa halunnut kokeilla, ja kun Hyötykasviyhdistys kehui Black spanish roundia, kylvin sitä pari riviä uusiin kasvimaihin ja suojasin ne huolellisesti kirpoilta. Lopputulos: naapurikasvinsa tukahduttava, kitkerä, toukkien kovertama turhake.

Lisukesalaattia moolista ja retikasta rakentaessani kehuin chefille, että lisään joukkoon muhkeaksi kasvaneen kyssäkaalin, joka olikin sitten epävakaisissa säissä haljennut, imaissut kupillisen vettä sisäänsä ja mätääntynyt. Vähin äänin heitin sen kompostiin ja pilkoin salaattiin sen vieruskaverin.

Ei mene pienviljelijällä hyvin.

8 kommenttia:

 1. Tätähän tämä on. Minulla on toinen kesä peräkkäin, kun taitaa tomaatit ja chilit jäädä saamatta. Tomaatit eivät edes kuki vielä, eivätkä chilitkään. Ilman kasvihuonetta nämä kylmät alkukesät ovat melko haastavia. Fenkoli ei idä toista vuotta peräkkäin, kesäkurpitsoista kuoli puolet ulos vietäessä, toinen puoli kituu. Ja kohta on jo heinäkuu.

  Hohhoijaa, taidan ymmärtää niitä jotka kasvattavat vain sipulia ja perunaa. Sipulitkin menivät pieleen viime vuonna, tämä vuosi on vielä yllätys.

  Niin ja omenia ja luumuja ei ole tulossa kuin muutama kumpaakin, hienon kukinnan vei ne armottomat tuulet jotka jatkuivat koko kukinta-ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkin tuossa kasvimaata ja totesin, että paljon on jäänyt itämättä. Kiire tulee tehdä uusintakylvöjä.

   Chilit eivät meilläkään kuki vielä. Omituisen pieninä ovat pysyneet, varmaankin kylmän sään takia. No,ens vuonna sitten taas...

   Poista
  2. Paljon on jäänyt itämättä meilläkin, eikä esimerkiksi porkkanat ole koskaan olleet näin pieniä, vaikka harson alla ovat saaneet kasvaa (olen harsottanut liki koko korttelin). Chilit on jostai syystä kasvaneet uskomattoman hyvin, kukkivat ennätysaikasin, että jotain hyvää tässä vuodessa! Kyyyllä tämä tästä :) Pakko taas todeta, että onneksi en tee tätä elääkseni.

   Poista
 2. Ullalta saadut fenkolinsiemenet itivät kaikki (!), joten meillä harvennetaan fenkolia ja mietitään miten kaikin tavoin sitä pystytään hyödyntämään.

  Sen sijaan yksikään pinaatti, persilja tai basilika ei ole itänyt. Ei ainutkaan. Viime vuonna niitä jaettiin jokaiselle joka erehtyi meillä käymään.

  Punajuuria olen juuri menossa uusintakylvämään, ei tarvitse karsia edellisiä kun niitä on vain kymmenkunta. Kahdesta isosta pussillisesta!

  VastaaPoista
 3. Höh, ja mulla samoista fenkoleista iti 4 kpl.

  Nyt vasta alkaa pavut kasvaa.

  VastaaPoista
 4. Tuon teille sitten ylituotantofenkolia :)

  Minä laitan pavut vasta tällä viikolla. Edelliskesistä oppineena tiedän etteivät ne lähde kasvuun meillä kuitenkaan kuin vasta heinäkuussa...

  VastaaPoista
 5. Kokeile mustaa espanjalaista uudestaan heinäkuussa: minä olen kylvänyt usein kahteen kertaan, ja heinäkuun kylvöt (vaikka jäävät vähän pienemmiksi) ovat yleensä ötököttömiä. Omani oli pitkulaista lajiketta, mutta maku on kaiketi sama: ihanan raikas, hiukan kirpeä ja mehukas!

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla uudestaan tässä kuussa. Onneksi nuo kasvavat nopeasti, joten ehtinevät tehdä vielä toisen sadon.

  VastaaPoista