tiistai 12. heinäkuuta 2016

Cucamelon - puutarhurille, jolla on jo kaikkea

"Pahanmakuinen, tilaa vievä turhake" oli parinkin Kitchen gardenin jampan tuomio cucamelonista, kun artikkelin aiheena oli turhin ikinä kasvattamasi vihannes. Minä olin syksyn siementilauksessa sortunut cucameloniin, kun sitä mainostettiin melonin, kurkun ja limen makuiseksi.

Minipienet siemenet itivät hyvin, ja donkkasin 4 tainta yhteen ämpäriin ihan vain kokeilumielessä nähdäkseni miten paljon ne vaativat tilaa ja tuottavat satoa - ja kuinka pahoja ne sitten oikein ovatkaan.

Tilaa se tosiaan vie: kasvihuoneen katto tuli jo aikaa sitten vastaan, ja yksi huitula yrittää kovasti kasvaa katon rakosesta ulkoilmaan. Maku on hauska, kuin sitruunalla terästetty kurkku, mutta ei niin ihmeellinen, että tätä pelkän maun takia viitsisi kasvattaa. Mutta onhan tuo tavattoman suloinen, ja kivan kirpsakka ja rapsakka lisä salaatteihin. Satoa saisi tulla enemmänkin, sillä törmäsin James Wongin kirjoitukseen aiheesta ja alkoi ihan sunnattomasti innostaa cucamelonien pikkelöinti.

Jos harrastaisin cock- tai mocktaileja, cucamelonista saisi niihin varmasti makua ja näköä. Tuo Jamesin kehittelemä drinksujen kyytipoika cucameloneista, oliiveista ja paprikoista on kokeilemisen arvoinen. Jospa viikonloppuna olisi hyvä sää pienelle kuohuvalle?

Lopuksi vielä kirjavinkki: Makutarhuri on oikeasti hyvä puutarhakirja. Kiinnostuin siitä heti, kun se ilmestyi, mutta en löytänyt sitä kirjakaupoista. Sisko sai sen ensimmäisenä käsiinsä ja kehui kovasti. Adlibriksestä se sitten löytyi - ja halvalla.

Kirjassa on tietoa ja tiedettä ja uutta asiaa, eikä se sorru puutarhakirjoille tyypilliseen hymistelyyn. Harvoin enää hankin puutarhakirjoja, kun yhden luettua on lukenut ne kaikki, mutta tästä oppi uutta, ja kirja oli mukavaan sävyyn kirjoitettu - vähän kuten Sieniä & ihmisiä olisi lokalisoitu puutarhamaailmaan.

1 kommentti:

  1. Tjahas, eli Adlibrikseen siis! Siellä on paha surffailla kun aina tarttuu jotain muutakin ostoskoriin ja "halpa" kirja tulee tosi kalliiksi loppupelissä :)

    VastaaPoista